Ταλάτ :Στόχος της τ/κ πλευράς η συζήτηση εδαφικού χωρίς χάρτες.

Συνάντηση με αρχηγούς και εκπροσώπους των τ/κ κομμάτων είχε στα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που ακολούθησαν στόχος της τ/κ ηγεσίας στη συνάντηση της Ελβετίας είναι ο καθορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής της πενταμερούς συνάντησης και η συζήτηση του εδαφικού.


Στη συνάντηση συμμετείχαν ο λεγόμενος βουλευτής του UBP Ιζλέμ Γκουρτσάγκ, το μέλος της συνέλευσης του UBP Μουσταφά Αραμπατσίογλου, ο ηγέτης του DP Σερντάρ Ντενκτάς, ο ηγέτης του TDP Τσεμάλ Οζιγίτ, ο λεγόμενος βουλευτής του TDP Ζεκί Τσελέρ και ο ηγέτης του CTP Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Από την πλευρά της λεγόμενης προεδρίας συμμετείχαν στη συνάντηση ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο γραμματέας της λεγόμενης προεδρίας Γκιουρντάλ Χουντάογλου, ο ειδικός γραμματέας Τσένκ Γκουρτσάγκ, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτης Μπαρίς Μπουρτζιού, ο σύμβουλος για θέματα ιστορίας και πολιτικής Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί και ο σύμβουλος για θέματα διπλωματίας και ΕΕ Ερχάν Ερτσίν.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο ηγέτης του DP Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Μουσταφά Ακιντζί για τη συνάντησης στην Ελβετία, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα. Ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση στην Ελβετία αποτελεί το προτελευταίο βήμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι διατηρεί τις ανησυχίες του.


Ο Ηγέτης του CTP Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι ενημερώθηκαν σε σχέση με την πορεία των συνομιλιών και τις παραμέτρους της συνάντησης στην Ελβετία. Ο κ. Ταλάτ είπε ότι η συνάντηση στην Ελβετία είναι πολύ σημαντική και πως έρχεται στη σωστή χρονική στιγμή. Πρόσθεσε πως υπάρχουν κενά σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της Ελβετίας και πως αναμένουν να δουν το αποτέλεσμα αυτής της (ελβετικής) άσκησης, κατά την έκφραση του.


Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε πως προσδοκεί ότι δεν θα προκύψει κάτι αρνητικό από την Ελβετία και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση της τ/κ πλευράς είναι να μην συζητήσει χάρτες και πως ο καθορισμός ημερομηνίας για διεξαγωγή πολυμερούς συνάντησης θα δώσει την ευκαιρία για συζήτηση χαρτών και αυτό θα αποτελεί, δήλωσε, τη μεγαλύτερη επιτυχία.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκε οτιδήποτε σε ό,τι αφορά εδάφη ή χάρτες.


Ο ηγέτης του TDP Τζεμάλ Οζιγίτ είπε ότι ευχήθηκαν στον Μουσταφά Ακιντζί και στην ομάδα του καλή επιτυχία. Ανέφερε ότι το Κυπριακό πρόβλημα διαρκεί για πάνω από μισό αιώνα και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να έχουν περαιτέρω στήριξη και ενθάρρυνση έτσι ώστε να μην κληροδοτήσουν το πρόβλημα στις νέες γενιές.


Ευχήθηκε επίσης όπως η ε/κ πλευρά επιδείξει καλή θέληση και εποικοδομητική στάση όπως και η τ/κ, όπως ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες από τη συνάντηση της Ελβετίας έχουν να κάνουν με τον καθορισμό ημερομηνίας και τόπου διεξαγωγής της πενταμερούς συνάντησης και τη συζήτηση του εδαφικού.


Κάλεσε παράλληλα τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση να στηρίξουν τους ηγέτες και να δείξουν ότι προσπαθούν για λύση του προβλήματος.
Ο λεγόμενος βουλευτής του UBP Ιζλέμ Γκουρτσάγκ είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί και η ομάδα του επιθυμούν όπως στην Ελβετία καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της πενταμερούς συνάντησης αλλά και πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί επίσης το εδαφικό.


Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι εγγυήσεις είναι ένα ευαίσθητο και σημαντικό θέμα για το κόμμα του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα τα πολιτικά κόμματα και ο Τ/κ ηγέτης έχουν την ίδια άποψη επ` αυτού. Για να προσθέσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επέμβει στην Κύπρο όποτε το θελήσει.


ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ