16 Νοεμβρίου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το κυπριακό

Μετά από νέα έντονη συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής, κατά πλειοψηφία κατέληξε όπως η συζητήσει το Κυπριακό στις 9.00 το πρωί της 16ης Νοεμβρίου. Με την ίδια ψηφοφορία αποφάσισε ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που προκύψει λόγος για μη συζήτηση στις 16 Νοεμβρίου, η Ολομέλεια θα συζητήσει το Κυπριακό τελειωτικά και αμετάκλητα στις 18 Νοεμβρίου.
 
Έντονη αντίθεση για τη μετάθεση της συζήτηση, καθώς κατά την έναρξη της συζήτησης ήταν ενώπιον του σώματος ως ημερομηνία η 11η Νοεμβρίου, εξέφρασε το ΔΗΚΟ, που ζήτησε να οριστεί συνεδρία στις 12 Νοεμβρίου.
 
Η συζήτηση στις 11 Νοεμβρίου μετατέθηκε ώστε να αποφευχθεί η συζήτηση του Κυπριακού από το νομοθετικό σώμα ταυτόχρονα με τη διαπραγμάτευση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην Ελβετία.
 
Η απόφαση για συζήτηση στις 18 Νοεμβρίου είναι αμετάκλητη ακόμα και αν ορισθεί πολυμερής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
 
Οπως αναφέρθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης, η Σύσκεψη Αρχηγών είχε καταλήξει να συζητηθεί το Κυπριακό, στο πλαίσιο του Κεφαλαίου Δ΄της Ολομέλειας της Βουλής, την 11η Νοεμβρίου στις 9.00 το πρωί.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ζήτησε να μεταφερθεί η συζήτηση για μία εβδομάδα, αναφέροντας ότι είναι ανορθόδοξο η Βουλή να συζητά το Κυπριακό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαπραγματεύεται, ταυτόχρονα στην Ελβετία.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έφερε ένσταση στη μετάθεση της συζήτησης, λέγοντας ότι ζητά από το Σεπτέμβρη συζήτηση στην Ολομέλεια, και δεν βρέθηκε μια ημέρα πριν την 11η Νοεμβρίου, και μια εβδομάδα πριν την ημερομηνία που ορίσθηκε ζητείται αναβολή.
 
Μετά θα πουν ότι θα πάμε σε πολυμερή και δεν είναι ορθό να συζητείται το Κυπριακό ταυτόχρονα από τη Βουλή, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να πουν στο λαό ότι κάποια κόμματα δεν θέλουν συζήτηση.
 
Περαιτέρω, ο κ. Παπαδόπουλος, προκειμένου να αποφευχθεί η συζήτηση, ενόσω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύεται, κατέθεσε εισήγηση για συζήτηση στις 12 Νοεμβρίου.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, διατυπώνοντας τη θέση ότι η αντιπαράθεση δεν είναι δημιουργική, πρόσθεσε ότι “θα μας καταγνώσει ο κόσμος, την ώρα που συζητά ο Πρόεδρος να συζητούμε και εμείς”.
 
Είπε ακόμα ότι όταν θα επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα έχουμε τα αποτελέσματα, αφού ενημερωθούν τα κόμματα, “θα έχουμε τη βάση επί της οποία θα συζητήσουμε”.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι έπρεπε να γίνει πριν τη μετάβαση του Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελβετία. Είπε πως η συζήτηση στις 11 Νοεμβρίου μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους και ανέφερε πως παρατηρείται απαξίωση του Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι δεν είναι θέμα ημερομηνίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει διάθεση από τα δύο μεγάλα κόμματα της Βουλής να γίνει συζήτηση.
Είπε, επίσης, ότι πρέπει θεσμικά να δοθεί η ευκαιρία στον κάθε Βουλευτή να μιλήσει. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως θα ήταν ευχής έργο, η συζήτηση να γινόταν πριν φύγει ο Πρόεδρος για την Ελβετία.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ζούμε σε εποχές απολυταρχισμού. Πρόσθεσε ότι δεν ενημερώνεται ο λαός και η πολιτική ηγεσία για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, και η όποια ενημέρωση γίνεται σε ομιλίες σε εκθέσεις, εκδηλώσεις και εγκαίνια. Ανέφερε επίσης ότι προσπαθεί να εξασκήσει το δικαίωμα της πρόσβασης στα πρακτικά και βρίσκει τοίχο και διερωτήθηκε τι θέλουν να κρύψουν.
 
Είπε ακόμα πως αποτελεί γεγονός ότι οι μεγάλοι δεν θέλουν τη συζήτηση του Κυπριακού στη Βουλή.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες για δικαστικά θέματα συζητείται στη Βουλή η ουσία του Κυπριακού. “Ανοίξαμε συζήτηση και συζητούμε το Κυπριακό και διαμαρτυρόμαστε ότι δεν συζητούμε το Κυπριακό”, ανέφερε προσθέτοντας ότι δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει φόβος να συζητηθεί το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι αυτός ο φόβος καλλιεργείται. “Δεν αρνούμαστε τη συζήτηση, η οποία γίνεται καθημερινά από τα ΜΜΕ”, ανέφερε και διατύπωσε τη θέση ότι “μπορούμε να βρούμε ημερομηνία που να είναι λογική. “Στις 11 η Κύπρος θα διαπραγματεύεται στην Ελβετία”, ανέφερε.
 
“Εάν ως τις 18 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, η Βουλή βρέξει - χιονίσει, στις 18 θα συζητήσει το Κυπριακό” πρότεινε, ανέφερε ακόμα πως αν στις 12 Νοεμβρίου συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, μπορεί η Βουλή να συζητήσει στις 13 Νοεμβρίου.
 
Ο κ. Λουκαϊδης λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, ανέφερε ότι καλλιεργείται η εντύπωση ότι φοβούμαστε να συζητήσουμε και ότι έχουμε συνωμοτήσει να μην συζητήσουμε, και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
 
Στη Σύσκεψη Αρχηγών καταλήξαμε για τις 18 (Νοεμβρίου) με εξαίρεση το ΔΗΚΟ, ανέφερε προσθέτοντας ότι η Βουλή πρέπει να σταματήσει να υποβιβάζει το κύρος της.
 
Ο κ. Τορναρίτης ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Σύσκεψης Αρχηγών, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ ήταν το μόνο κόμμα που δεν συμφώνησε.
 
Ανέφερε ακόμα πως ο κ. Περδίκης είπε ότι ήταν απόλυτα λογική η εισήγηση για τις 18 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να κριθεί από την τοποθέτηση.
 
Ο κ. Περδίκης είπε: Καθορίστε την ημέρα και την ώρα και εμείς θα είμαστε παρόντες, προσθέτοντας ότι από δυο πλευρές της Βουλής δεν υπάρχει διάθεση για συζήτηση.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως είναι λογικό σε αυτό το κομβικό σημείο του Κυπριακού που λέγεται Ελβετία να ενημερωθούμε πρώτα και μετά να συζητήσουμε.
 
“Δεν μας αγγίζει κανένας αφορισμός για μη συζήτηση”, συνέχισε προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ συζητά χωρίς φόβο με πάθος με τον κόσμο του το Κυπριακό σε καθημερινή βάση.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως πρέπει να δοθεί περιορισμένος χρόνος μετά τις 11 Νοεμβρίου για ενημέρωση των κομμάτων. “Αλίμονο να μην μπορεί το Κοινοβούλιο να συζητήσει το Κυπριακό”, πρόσθεσε.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου είπε ότι θα συζητήσουμε το Κυπριακό όποτε θέλετε, φτάνει να το συζητήσουμε πριν να είναι αργά.
 
Η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για συζήτηση στις 12 Νοεμβρίου απορρίφθηκε με 20 ψήφους υπέρ και 30 εναντίον. Εναντίον ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και υπέρ ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των υπολοίπων 6 κομμάτων.
 
Υπέρ της πρότασης που επικράτησε για τις 16 Νοεμβρίου και σε περίπτωση που οι εξελίξεις επιβάλλουν μετάθεση η συζήτηση να γίνει τελειωτικά στις 18, ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές όλων των κομμάτων εκτός των Βουλευτών του ΔΗΚΟ που τήρησαν αποχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  

Δειτε Επισης

Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων