Έστειλε μηνύματα στην Τουρκία και έδωσε διαβεβαιώσεις στους Ε/κ

Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η διακαναλική συνέντευξή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την οποία ανέλυσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις εντατικές διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις σημαντικές πτυχές που άπτονται των τεσσάρων κεφαλαίων που μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί και κατά την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ανησυχούν ή απασχολούν τους πολίτες,  ενώ απαντώντας στις ερωτήσεις των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων σκιαγράφησε το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης.  

 
 
Διαβάστε τι ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία ο Προέδρος της Δημοκρατίας:  
 
«Η σημερινή συνέντευξη Tύπου αποτελεί συνέχεια των όσων εν λεπτομερεία ανέπτυξα στην ανοικτή σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 11/2/16.
Έκρινα πως σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη δεν θα ήτο παραγωγικός ένας παρατεταμένος μονόλογος, γιατί κάτι ανάλογο θα μου έδινε το δικαίωμα να επικεντρώσω τις αναφορές μου εις όσα εγώ επιλέγω, αποτρέποντας έναν διάλογο που θα επιτρέψει την σε βάθος ενημέρωση για όσα διαδραματίζονται στις διαπραγματεύσεις. Επέλεξα να επικεντρωθώ σε μια αδρομερή αναφορά σημαντικών πτυχών που άπτονται των 4 κεφαλαίων που μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί και κατά την άποψή μου ανησυχούν ή απασχολούν τους πολίτες.
 
 Η νέα τάξη πραγμάτων, όπως έχει από το 1977 καθοριστεί, και αποτέλεσε το πλαίσιο διαπραγμάτευσης όλων των προκατόχων μου, διαλαμβάνει την μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας (αποκλειστικά δηλαδή της εσωτερικής πολιτειακής δομής) από ενιαίο σε ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Θέλω εξ’ αρχής να κάνω ξεκαθαρίσω για πολλοστή φορά πως θεωρώ παντελώς αδόκιμο να προβάλλεται ο ισχυρισμός πως η υπό διαπραγμάτευση λύση θα οδηγήσει σε λύση Συνομοσπονδίας και όχι Ομοσπονδίας.   Ένας ανάλογος ισχυρισμός θα είχε έστω και κατ’ ελάχιστον βάση αν οι συνομιλίες διεξάγονταν μεταξύ των ηγετών δύο προϋπαρχόντων κρατών και όχι όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
 
 Ταυτόχρονα, έχει συμφωνηθεί  όπως και στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου σημειώνεται, ότι το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κύπρος θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες, ισοτίμου καθεστώτος, διευκρινίζοντας έτσι ότι οι εν λόγω πολιτείες δημιουργούνται και έλκουν τη νομιμότητα τους μέσα από τις πρόνοιες του Συντάγματος και όχι γιατί προϋπήρχαν. Είναι για αυτό το λόγο εξάλλου που ο θεμέλιος λίθος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνθήκη δηλαδή εγκαθίδρυσης του 1960 θα παραμείνει σε ισχύ, ενώ η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις διεθνείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την ίδρυση της Δημοκρατίας, να είναι επίσης σε ισχύ. Την ίδια στιγμή από τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις προκύπτει ξεκάθαρα πως θα είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι τρεις βασικές αρχές που διακρίνουν τα κράτη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δηλαδή: η μία και μόνη διεθνής προσωπικότητα, η μία και μόνη κυριαρχία και η μία και μόνη ιθαγένεια.
 
Από την μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση παρατηρείται σημαντική πρόοδος στα Κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Οικονομίας, καθώς επίσης σε μικρότερο βαθμό στο Κεφάλαιο του Περιουσιακού. Πρόκειται για πρόοδο που, σε κάποιες των περιπτώσεων, βελτιώνει προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού αντίστοιχες πρόνοιες του Συντάγματος του 1960, ή άλλων κατά καιρούς πρωτοβουλιών και διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
 
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επιδιώκεται η διασφάλιση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και λειτουργικού συστήματος  διακυβέρνησης, αφού έχει συμφωνηθεί κατάλογος αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους που περιλαμβάνει τις  εξωτερικές σχέσεις, τις σχέσεις με την Ε.Ε., την αμυντική πολιτική, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τον έλεγχο και  ασφάλεια των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων, τη μεταναστευτική πολιτική και άλλα.
 
Εξάλλου, ένα από τα βασικά συστατικά των Ομοσπονδιακών πολιτευμάτων είναι και η διασφάλιση διευρυμένων αρμοδιοτήτων των πολιτειών στην καθ’ ημέρα πραγματικότητα και δραστηριότητα των πολιτών .
Ενδεικτικά αναφέρω πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο και όπως έχει συμφωνηθεί, η κάθε μία των πολιτειών, θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα μεταξύ άλλων, να διατηρεί δικό της ανεξάρτητο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, το δικό της σύστημα υγείας, το δικό της εκπαιδευτικό σύστημα, την δική της τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως επίσης θα διασφαλίζει τα ιδιαίτερα εθνοτικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας.
 
Επιπλέον, μέσα από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας που θα είναι αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, πέραν από τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Ομοσπονδιακού Κράτους, προνοείται και η υποχρέωση της κάθε μίας των πολιτειών να διασφαλίζει την οικονομική της βιωσιμότητα και καμία των πολιτειών δεν θα καλείται να αποπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις που δημιουργεί η άλλη. Ταυτόχρονα και για προστασία των επιχειρηματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων των πολιτών, θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και διασφάλιση των Ευρωπαϊκών κανόνων πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών.
 
Καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη σημαντικών συγκλίσεων αποτελεί η ιδιότητα της χώρας μας ως Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάγκη προσαρμογής βασικών συστατικών της λύσης με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο  κάτι που το έχουμε επιτύχει με την ενεργότερη εμπλοκή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, έχει καταστήσει αναπότρεπτη την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών οι οποίες είναι απολύτως κατοχυρωμένες.
 
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πλαίσιο της λύσης:
1.O κάθε πολίτης θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς κανένα περιορισμό.
2. Ο καθένας θα έχει το δικαίωμα επιλογής του τόπου εγκατάστασης, ενώ διασφαλίζεται και το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, ενάσκησης επαγγέλματος και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπου επιθυμεί. 
Προς διασφάλιση των πιο πάνω και βεβαίως της δικοινοτικότητας, έχει γίνει αποδεκτό να ρυθμίζονται τα εκλογικά δικαιώματα των όσων θα απολαμβάνουν των πιο πάνω δικαιωμάτων αλλά θα προέρχονται από την άλλη συνιστώσα πολιτεία.
 
Μία άλλη των πολιτικών συγκλίσεων είναι και η αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ανησυχίας του κυπριακού ελληνισμού για αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού της Κύπρου, αφού διασφαλίστηκε πως ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μια μικρή απόκλιση, την δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960.
Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από την πιο πάνω ρύθμιση διασφαλίζεται όχι μόνο  το παρόν αλλά και το μέλλον, αφού για να αποκτήσει την Κυπριακή ιθαγένεια ένας Τούρκος υπήκοος θα πρέπει να προηγηθεί η απόδοση της εν λόγω ιδιότητας σε τέσσερις εξ’ Ελλάδος καταγόμενους.
Χωρίς να αποκρύβω σημαντικές διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο κεφάλαιο του Περιουσιακού, δεν μπορώ να παραγνωρίσω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με την αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και θεραπείες όπως:
• Επανεγκατάσταση
• Μερική αποκατάσταση
•Εναλλακτική αποκατάσταση
• Ανταλλαγή περιουσίας
• Αποζημίωση.
Να σημειώσω πως η θωράκιση του πιο πάνω δικαιώματος, διασφαλίζεται περαιτέρω με την ελεύθερη επιλογή του ιδιοκτήτη-εάν δεν ικανοποιηθεί από  τις αποφάσεις των εσωτερικών ενδίκων μέσων-να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Για πρώτη φορά βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο διάλογος για την ανάγκη όπως από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης προκύψουν οφέλη για το σύνολο των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητείται σε ένα πνεύμα συναντίληψης, μεταξύ άλλων, από την πρώτη μέρα:
•Να αποδοθεί η περίκλειστη περιοχή  της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
• Να υπάρξει άμεση απόδοση των υπό επιστροφή ακατοίκητων περιοχών και της νεκρής ζώνης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.
• Από την πρώτη ημέρα, να υπάρξει αποχώρηση σημαντικού αριθμού κατοχικών στρατευμάτων.
 
Έκανα  μια γενική αναφορά σε μερικές εκ των πιο σημαντικών συγκλίσεων και συναντιλήψεων, οι οποίες κατά κύριο λόγο προκαλούν ανησυχίες στους πολίτες. 
Όπως έχω προαναφέρει παραμένουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα που έχουν συζητηθεί, ενώ τα κεφαλαιώδη θέματα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων και του Εδαφικού που θα είναι καθοριστικά ως προς το τελικό αποτέλεσμα δεν αποτέλεσαν ακόμη αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου.
 
Είναι καλά γνωστό πως και στα δύο θέματα υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Θέλω να ελπίζω πως στις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα στην Ελβετία, θα έχουμε τέτοια πρόοδο που θα δημιουργεί την προοπτική να προχωρήσουμε και στην ουσιαστική συζήτηση των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Θέλω να καταστήσω σαφές πως για  να υπάρξει ελπίδα θετικής κατάληξης, δεν είναι αρκετή η ρητορική για επιθυμία της λύσης. Πως δεν είναι αρκετή η ρητορική περί κατανόησης των ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων.
 
Θέλω να καταστήσω σαφές πως για  να υπάρξει ελπίδα θετικής κατάληξης, δεν είναι αρκετή η ρητορική για επιθυμία της λύσης. Πως δεν είναι αρκετή η ρητορική περί κατανόησης των ανησυχιών των ελληνοκυπρίων.
Να γίνει κατανοητό πως μία αξιοπρεπής και αποδεκτή από όλους λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος και των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων. Μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους. Πως μία ανάλογη λύση θα είναι προς όφελος και της ίδιας της Τουρκίας και του τουρκικού λαού.
Για αυτό και θεωρώ καθοριστικής σημασίας, στις καταβαλλόμενες προσπάθειες την αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας αλλά και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Τελειώνοντας, αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι μεταβαίνω στην Ελβετία με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και την αναγκαία βούληση, έχοντας κατά νου ότι η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογραφών-Τα βασικότερα σημεία:
 
*Χρειάζονται ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές(επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση) για να υπάρξει λύση- Αναμέσα σε αυτές η Μόρφου. 
 
*Πρόοδος δεν είναι μόνο τα κριτήρια, είναι και ο χάρτης που αποτυπώνει αυτά τα κριτήρια. Δεν θα αποδεχθώ πολυμερή αν δεν επιτευχεί πρόοδος σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί και κατάθεση χαρτών στα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί για το εδαφικό. 
 
*Δεν θα αρχίσουμε από αερός να κάνουμε διάλογο. Ισχύουν για την Μόρφου όσα είχα αναφέρει στην αντικατοχική για την Μόρφου στον Αστρομερίτη.  
 
*Προχωρούμε με καλή θέληση και αποφασιστηκότητα για ένα κράτος  μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς εγγυητές και χωρίς στρατεύματα κατοχής. Δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς δεν συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινόητες.  Δεν χρειάζονται εγγυήσεις. 
 
*Η δική μας πλευρά εδώ και 42 χρόνια καταβάλλει προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. Έχουμε υποχρέωση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια-Θέλω να ελπίζω πως η τουρκική πλευρά δεν θα παραμείνει μόνο στη ρητορική για επιθυμία για λύση. 
 
*Τυχόν αποτυχία δεν θα βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά. 
 
*Τα Ηνωμένα Έθνη επεξεργάζονται ενισχυμένη εντολή προς την ειρηνευτική δύναμη όσον αφορά την υλοποποίηση της λύσης επί του εδάφους.  Τα Ηνωμένα Έθνη να παρακολοθούν και να διασφαλίσουν την ομαλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα. 
 
*Δεν μπορεί η Τουρκία να εγγυηθεί το στάτους κβο, το υπό μετεξέλιξη κράτος. 
 
*Κάτω από απειλές δεν πρόκειται ούτε να διαπραγματευτώ ούτε να υποχωρήσω.
 
*Θα αντιμετωπίσω τις καταστάσεις όπως θα διαμορφώνονται και όχι με βάση τοποθετήσεις. 
 
*Δεν αισθάνθηκα μέχρι στιγμής οποιαδήποτε πίεση για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης. 
 
*Διαθέτω αποφασιστικότητα και βούληση, αλλά πρέπει το ίδιο να επιδίξει και και η άλλη πλευρά. 
 
*Απέκλεισα την πρόταση Ακιντζί για κοινή διακαναλική συνέντευξη γιατί θα εθεωρείτο ότι βρισκόμαστε ή εξαγγέλουμε μια ενδιάμεση λύση. Θα ήταν ενάντια στα όσα έχουμε συμφωνήσει για τη διαδικασία. 
 
*Δεν συμμετέχω στις μάχες που γίνονται από τα κόμματα-Δέχομαι αβάσιμη κριτική, όταν αναπτύσσονται επιχειρήματα να εδράζονται κάπου και να μην δημιουργούν αβάσιμους φόβους. 
 
*Η κακή λύση είναι εξίσου επικίνδυνη με τη μη λύση του προβλήματος. 
 
*Δεν μπορεί καμιά των κοινοτήτων να αναμένει πως η άλλη θα αποπληρώσει υποχρεώσεις δικές της. 
 
*Αβάσιμη κινδυνολογία ότι το κόστος της λύσης θα το πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι. 
 
*Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε μνημόνιο μετά τη λύση και βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες χρηματοδότησής της. 
 
*Γίνονται μελέτες για να έχουμε ακριβή στοιχεία για το πόσα θα στοιχίσει η λύση για να ξέρουμε τι ζητούμε απ' όλους όσοι μπορούν να συνεισφέρουν για το κόστος της λύσης. 
 
*Να αφήσουμε το Κυπριακό άλυτο επειδή υπάρχει ο κίνδυνος για το κόστος της λύσης; 
 
*Διασφαλίζεται οριστικά το πάρον και το μέλλον με αριθμούς που πλησιάζουν εκείνους του 1960 σε ό,τι αφορά την πληθυσμιακή σύνθεση.  
 
*Χρειάζεται εγγύηση όσον αφορά την υλοποίηση της λύσης με ταχύτερα δυνατά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής της. 
 
*Δεν αποδεχόμαστε την εκ περιτροπής προεδρία. 
 
*Απόλυτος ο σεβασμός μου στη βούληση του 76% που απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Δεν θα φορτώσω στο λαό τις ευθυνές να αποφασίσει για ένα σχέδιο που θα κρίνω πως δεν θα γίνει αποδεκτό.  
 
*Προσπαθούμε να βελτιώσουμε προτάσεις που έγιναν κατά καιρούς. 
 
*Δεν παραγνωρίζω τις ανησυχίες που υπάρχουν ανάμεσα στου Ελληνοκυπρίους.  
 

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη