Χωρίς πρόοδο στο εδαφικό δεν υπάρχει επόμενο βήμα

Την ελπίδα πως κατά τις διαπραγματεύσεις της ερχόμενης εβδομάδα στην Ελβετία η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει την ίδια βούληση και καλή θέληση με τη δική μας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια αξιοπρεπή λύση του Κυπριακού ακόμα και εντός του 2016, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε το απόγευμα αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως για να υπάρξει ελπίδα θετικής κατάληξης δεν είναι αρκετή η ρητορική για επιθυμία της λύσης από μέρους της Τουρκίας, ενώ διαβεβαίωσε πως μεταβαίνει στην Ελβετία έχοντας κατά νου ότι η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και να καθησυχάζει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού.
Ο Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπό το καθεστώς απειλών, ούτε και να προβεί σε υποχωρήσεις, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντής της τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) Μπεσίμ Σισμάν, για επάνοδο του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός στα ανοιχτά της Κύπρου για σεισμικές έρευνες «την περίοδο που έχουμε μπροστά μας».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε ξεκάθαρα να νοηθεί πως θέση της δικής μας πλευράς παραμένει ότι θα πρέπει να επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ επανέλαβε επίσης τη θέση πως δεν χρειάζονται και δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές, τουρκικές εγγυήσεις. Κατέστησε ταυτόχρονα σαφές, πως χωρίς πρόοδο στο εδαφικό, που προϋποθέτει συμφωνία επί των κριτηρίων και κατάθεση χάρτη, δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα υλοποίησης της λύσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή της το ταχύτερο δυνατό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπέδειξε,  συζητείται σε πνεύμα συναντίληψης, μεταξύ άλλων, από την πρώτη μέρα:
•Να αποδοθεί η περίκλειστη περιοχή  της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
•Να υπάρξει άμεση απόδοση των υπό επιστροφή ακατοίκητων περιοχών και της νεκρής ζώνης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.
•Από την πρώτη ημέρα, να υπάρξει αποχώρηση σημαντικού αριθμού κατοχικών στρατευμάτων.
 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εφαρμογή της λύσης, σημειώνοντας ότι με την πρόταση αυτή δεν απαιτείται η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων. «Δεν μπορεί η Τουρκία να εγγυάται τη νέα κατάσταση πραγμάτων ή το υπό μετεξέλιξη κράτος», υπέδειξε. Ειδικότερα μίλησε για μια ενισχυμένη εντολή στην ειρηνευτική δύναμη, ή μια πολυεθνική δύναμη υπό τον ΟΗΕ, η οποία θα φέρει την ευθύνη για την ομαλή υλοποίηση της λύσης και πρόσθεσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το Σώμα που μπορεί να αναλάβει το έργο αυτό, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς προνοούν και προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Σε ό,τι αφορά την αξίωση της τ/κ πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε πως από τη δική μας πλευρά δεν γίνεται αποδεχτή. 

Η πρόοδος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως από την μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση, παρατηρείται σημαντική πρόοδος στα Κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Οικονομίας, καθώς επίσης σε μικρότερο βαθμό στο Κεφάλαιο του Περιουσιακού. Υπογράμμισε επίσης πως από τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις προκύπτει ξεκάθαρα πως θα είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι τρεις βασικές αρχές που διακρίνουν τα κράτη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δηλαδή, η μία και μόνη διεθνής προσωπικότητα, η μία και μόνη κυριαρχία και η μία και μόνη ιθαγένεια.
Σε  ό,τι αφορά τις ανησυχίες για αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως διασφαλίστηκε πως ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μια μικρή απόκλιση, την δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960. «Το πιο σημαντικό», τόνισε, «είναι ότι μέσα από την πιο πάνω ρύθμιση διασφαλίζεται όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον, αφού για να αποκτήσει την Κυπριακή ιθαγένεια ένας Τούρκος υπήκοος θα πρέπει να προηγηθεί η απόδοση της εν λόγω ιδιότητας σε τέσσερις εξ’ Ελλάδος καταγόμενους».
 
Διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσιών
Χαρακτηρίζοντας ως παντελώς αδόκιμο να προβάλλεται ο ισχυρισμός πως η υπό διαπραγμάτευση λύση θα οδηγήσει σε λύση Συνομοσπονδίας και όχι Ομοσπονδίας, ο Νίκος Αναστασιάδης  σημείωσε πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επιδιώκεται η διασφάλιση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και λειτουργικού συστήματος  διακυβέρνησης, αφού έχει συμφωνηθεί κατάλογος αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους που περιλαμβάνει τις εξωτερικές σχέσεις, τις σχέσεις με την Ε.Ε., την αμυντική πολιτική, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τον έλεγχο και ασφάλεια των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων, τη μεταναστευτική πολιτική και άλλα. «Ενδεικτικά αναφέρω», υπέδειξε, «πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο και όπως έχει συμφωνηθεί, η κάθε μία των πολιτειών, θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα μεταξύ άλλων, να διατηρεί δικό της ανεξάρτητο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, το δικό της σύστημα υγείας, το δικό της εκπαιδευτικό σύστημα, την δική της τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως επίσης θα διασφαλίζει τα ιδιαίτερα εθνοτικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας».
 
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει καταστεί αναπότρεπτη η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εφαρμογή των βασικών ελευθεριών οι οποίες είναι απολύτως κατοχυρωμένες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της λύσης:
1.O κάθε πολίτης θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς κανένα περιορισμό.
2. Ο καθένας θα έχει το δικαίωμα επιλογής του τόπου εγκατάστασης, ενώ διασφαλίζεται και το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, ενάσκησης επαγγέλματος και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπου επιθυμεί. 
«Προς διασφάλιση των πιο πάνω και βεβαίως της δικοινοτικότητας, έχει γίνει αποδεκτό να ρυθμίζονται τα εκλογικά δικαιώματα των όσων θα απολαμβάνουν των πιο πάνω δικαιωμάτων, αλλά θα προέρχονται από την άλλη συνιστώσα πολιτεία», εξήγησε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
Το περιουσιακό
Αναφερόμενος στο περιουσιακό, ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για πρόοδο που έχει επιτευχθεί με την αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και θεραπείες όπως είναι η επανεγκατάσταση, η μερική αποκατάσταση, η εναλλακτική αποκατάσταση, η ανταλλαγή περιουσίας και η αποζημίωση.
Επισημαίνοντας εξάλλου πως τα κεφαλαιώδη θέματα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων και του Εδαφικού, που θα είναι καθοριστικά ως προς το τελικό αποτέλεσμα δεν αποτέλεσαν ακόμη αντικείμενο ουσιαστικού διαλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως και στα δύο θέματα υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Συναφώς, εξέφρασε την ελπίδα πως στις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα στην Ελβετία, θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα δημιουργεί την προοπτική οι δύο ηγέτες να προχωρήσουν και στην ουσιαστική συζήτηση των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Μεταβαίνω στην Ελβετία με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και την αναγκαία βούληση, έχοντας κατά νου ότι η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού», υπογράμμισε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Έστειλε μηνύματα στην Τουρκία και έδωσε διαβεβαιώσεις στους Ε/κ
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη