Με ψήφισμα προς ΟΗΕ για την πολιτιστική κληρονομιά ολοκληρώνεται το συνέδριο EuroMed 2016

Με σημαντικότατες ανακοινώσεις και ψήφισμα προς τον ΟΗΕ, τις Κυβερνήσεις και διεθνείς φορείς για την ανάγκη λήψης μέτρων για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας,  ολοκληρώνει αύριο Σάββατο τις εργασίες του, το παγκοσμίου φήμης 6ο Διεθνές Ευρω-Μεσογειακό Συνέδριο (EuroMed 2016), που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Το ΤΕΠΑΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το Συνέδριο EuroMed  συγκεντρώνει ιδιαίτερα γνωστούς ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο και προσεγγίζει την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση, συντήρηση και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ αποτελεί ορόσημο  διοργάνωσης σε διεθνές επίπεδο, εξειδικευμένων επιστημονικών ανακοινώσεων και ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου συμμετεχόντων από όλη την υφήλιο.

Επίσης, σημειώνει ότι δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για τις συνεργασίες που αναπτύσσονται μεταξύ εταίρων από όλη την Ευρώπη, αλλά διαμορφώνει σχέσεις κοινής συνεργασίας με Φορείς από όλες τις Ηπείρους, αφού οι επιστήμονες που φέτος συμμετέχουν στο συνέδριο προέρχονται από 48 χώρες και όλοι συμμετέχουν σε παραγωγικά Workshops και Brain Storming διαδικασίες, που καταλήγουν σε προτάσεις και συμπεράσματα πάνω στον Πολιτισμό.

Ψήφισμα προς την  παγκόσμια Κοινότητα για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περιόδους κρίσεων

Αύριο, οι διοργανωτές αλλά και οι σύνεδροι του EuroMed 2016 αναμένεται - όπως αναφέρεται - να αποστείλουν ψήφισμα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σε όλες τις Κυβερνήσεις και τους διεθνείς Φορείς και Οργανισμούς, ώστε να λάβουν μέτρα για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας σε περιόδους, όχι μόνο ειρήνης, αλλά κυρίως κρίσεων, έτσι ώστε να προστατεύονται αυτά από τρομοκρατικές ενέργειες ή από κάθε είδους κακόβουλη ενέργεια.

Οι διοργανωτές, αλλά και η επιτροπή επεξεργασίας του ψηφίσματος τονίζουν ότι “οι τρέχουσες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι φυσικές καταστροφές (π.χ.πρόσφατοι σεισμοί στη λεκάνη της Μεσογείου) υπογραμμίζουν τη σημασία των επειγουσών δράσεων, προκειμένου να καθιερώσουν στενή συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και των οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς και των υπευθύνων της διαχείρισης των κρίσεων”.

Τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας και οι στρατιωτικές αρχές θα μπορούσαν να επικουρούνται στο έργο τους από συμβούλους σχετικούς με την πολιτιστική κληρονομιά, με δομημένο τρόπο, προκειμένου να καταρτίσουν τα σχέδια και τις προτεραιότητες για την πρόληψη, την προστασία και μετά την αποκατάσταση των πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές, τα  τεχνικά μέσα και άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, σημειώνουν.

Προσθέτουν ακόμα ότι “η ανάπτυξη των δομημένων συνεργιών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση των κρίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού  της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και την αποτελεσματική  χρήση των πόρων που διατίθενται για τον σκοπό `αυτό από τα κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση  και τους  σχετικούς Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. UNESCO, INTERPOL, ICOMOS κλπ)”.

Το ψήφισμα EuroΜed 2016 συνιστά, μεταξύ άλλων, τη χρήση καινοτόμων μεθόδων στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αξιοποίηση, την μεταφορά της ευρωπαϊκής αριστείας και εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στις πληγείσες από την κρίση περιοχές, καθώς και τη θέσπιση επειγόντων μέτρων για την αποκατάσταση και τη δημιουργία ενός Δικτύου  εμπειρογνωμόνων που πλήττονται από την κρίση (μερικοί από αυτούς, μάλιστα,  εγκαταλείπουν τη χώρα τους μέσα από τα κύματα των προσφύγων) με σκοπό την δημιουργία ενός Κέντρου ανταλλαγής Γνώσης υπό την  Αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το πρόγραμμα εταιρικής σχέσης υψηλού επιπέδου "προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς - Μια επιτακτική ανάγκη για την ανθρωπότητα ".

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου  EuroMed, Μαρίνος Ιωαννίδης, ανέλαβε  να στείλει το ψήφισμα του Συνεδρίου  προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Jack Lang, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Γεώργιος Γιαννούλης Γιαννουλόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής "Επαναπροσδιορισμού στη  διαχείριση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μέσης Ανατολής στην μεταπολεμική περίοδο: όπου μετατρέπεται σε ευκαιρία, πρόοδο και  ανάπτυξη” έχει οριστεί ως άτομο για κάθε σχετική επαφή του Συνεδρίου EuroMed 2016 και συνεισφορά στα πλαίσια του παρόντος ψηφίσματος.

Ο κ. Jean-Pierre Massue, Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, έχει κληθεί να αναλάβει την επαφή με τις γαλλικές αρχές, καθώς και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, ενόψει της εφαρμογής του ψηφίσματος.

Η κ.  Francoise Bortolotti, από την INTERPOL -Τμήμα προστασίας των Τεχνών, ανέλαβε να ενημερώσει την  INTERPOL για την πρωτοβουλία αυτή, προκειμένου να ενεργοποιήσει την υποστήριξη του Οργανισμού.  

Δειτε Επισης

Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν