Η ώρα της Βρετανίας να… μιλήσει για τις εγγυήσεις

Στη σκιά του ναυαγίου των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μον Πελεράν της Ελβετίας και υπό το πρίσμα της προσπάθειας για επανέναρξη του διαλόγου το ταχύτερο δυνατό, επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.  
Ο κ. Τζόνσον γίνεται δεκτός  αυτή την ώρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια συνάντηση κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών  αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν σε ναυάγιο τη διαπραγματευτική διαδικασία στην Ελβετία.
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το θέμα των εγγυήσεων(σ.σ. η Βρετανία αποτελεί ως γνωστό μια εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων), υπό το φάσμα και της τουρκικής αξίωσης για άμεση σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης προς συζήτηση του ζητήματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αλλά και της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης πως πριν από μια πιθανή πολυμερή διάσκεψη θα πρέπει να προηγηθεί διμερής συνάντηση, η οποία να οδηγεί-στο πλαίσιο της πολυμερούς- σε κατάργηση των εγγυήσεων. Όπως είναι γνωστό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την πραγματοποίηση συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει κλειδώσει συγκεκριμένη ημερομηνία διενέργειάς της.  O Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί το μεσημέρι και με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, καθώς και με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα. 
 
Νωρίτερα το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε πρόγευμα εργασίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στην οικία του Ύπατου Αρμοστή του Η.Β. στο νησί Μάθιου Κιντ, στη Λευκωσία. Σε ανάρτησή στο twitter, o κ. `Ειντε ανέφερε πως είχαν με τον κ. Τζόνσον μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση στο πλαίσιο προγεύματος.
Ζήτησε ευελιξία
Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου έφθασε χθες το βράδυ, ο  Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε ακόμα περισσότερη ευελιξία και δημιουργικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό.
 «Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις για λύση και προσβλέπω στις συναντήσεις μου με αμφότερους τους ηγέτες. Καλωσορίζω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες. Χαιρετίζω την αφοσίωση και των δύο διαπραγματευτικών ομάδων και τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα, καθώς και τη θαρραλέα ηγετική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί. Με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πιστεύουμε ότι μια λύση είναι εφικτή», αναφέρει ο κ. Τζόνσον, στη δήλωσή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.
 Συμπλήρωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως την τρέχουσα διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, ούτως ώστε να επέλθει διαρκής ειρήνη στην Κύπρο».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τζόνσον επισκέπτεται την Κύπρο ως «ένδειξη της υποστήριξης του Η.Β. για τις κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού». Στη δήλωσή του, επισήμανε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία δυνατή και σημαντική σχέση με την Κύπρο», η οποία, όπως συμπλήρωσε, πιστεύει ότι «θα ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο κατά τα επόμενα χρόνια».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως επισκεπτόμενος πριν από περίπου ενάμιση χρόνο την Λευκωσία, ο προκάτοχος του Μπόρις Τζόνσον, Φίλιπ Χάμοντ, είχε εκφράσει-εμμέσως πλην σαφώς- την ετοιμότητα της Βρετανίας ν’ αποποιηθεί των εγγυητικών της δικαιωμάτων, εάν αυτό της ζητηθεί. «Δεν αναζητούμε κάποιον ειδικό ρόλο. Αν μας ζητηθεί να διαδραματίσουμε οποιοδήποτε ρόλο, θα προσπαθήσουμε βεβαίως να το πράξουμε κατά τρόπο που να βοηθά υποστηρικτικά προς μια λύση. Δεν αναζητούμε κάποιον ειδικό ρόλο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη διαδικασία», είχε δηλώσει ο κ. Χάμοντ.
 
Πρόθεση καθόδου από Κέρι
Στο μεταξύ, πιθανή θεωρείται η πραγματοποίηση επίσκεψης στη Λευκωσία, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που θα βρίσκεται στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη Λευκωσία για να προσφέρει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς τις προσπάθειες των δύο ηγετών να ξεπεράσουν τις παρούσες δυσκολίες και να τροχοδρομήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για διευθέτηση του κυπριακού.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απάντηση της Λευκωσίας ήταν θετική, ωστόσο καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις 8 Δεκεμβρίου στα Ιεροσόλυμα για την τριμερή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Ελλάδας, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξη Τσίπρα, θα επιστρέψει στην Κύπρο νωρίς το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε ακόμη σε σχετικό μας ερώτημα, ενώ στο ζήτημα της επίσκεψης του βοηθού υφυπουργού Τζόναθαν Κόεν, που σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκεται την Πέμπτη στη Λευκωσία, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν έχει κάτι προς ανακοίνωση.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Διμερείς σχέσεις και εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Σέρβος Πρόεδρος
Συνεχίζονται οι συναντήσεις Κόμπου με ξένους ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης ΠτΔ και Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Ερντογάν για το Κυπριακό