Νίκος Αναστασιάδης: Υποσκάπτει το κλίμα εμπιστοσύνης ο Ερντογάν

«Απαράδεκτες δηλώσεις όπως αυτές του Προέδρου της Τουρκίας για την Κύπρο, υποσκάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται και να υπάρχει , δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ανάλογες πάντα απαράδεκτες δηλώσεις, δεν βοηθούν και δεν συμβάλλουν και ούτε υποδηλούν πρόθεση, όπως προβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά την ίδια ώρα υποσκάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται και να υπάρχει».
 
Απάντηση στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε νωρίτερα σήμερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.  
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει πως την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια για συνέχιση του διαλόγου, οι απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ουδόλως βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. «Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ούτε οι απειλές συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος», τονίζει.  
«Ως απάντηση σε τέτοιες δηλώσεις», υπογραμμίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  «επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας για συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου το συντομότερο να πετύχουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, όχι με όρους και πρόνοιες που εξυπηρετούν, είτε τη μια πλευρά είτε την όποια τρίτη χώρα, αλλά μίας λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συνόλου του κυπριακού λαού».
 
«Υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή»
«Δεν υπάρχει ‘’τουρκική δημοκρατία’’ στη βόρεια Κύπρο, υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή. Δεν υπάρχει κρατική οντότητα», διαμήνυσε εξάλλου στον Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση.
Κατά την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ακολούθων που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο κ. Παυλόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, υπέδειξε ότι «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυροί. Δεν θα το ανεχτούμε». Και τόνισε ότι «δεν διεκδικούμε, αλλά και δεν παραχωρούμε. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, το κύρος και την κυριαρχία της», συμπληρώνοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και ότι είναι καλό να  αντιληφθεί η Ε.Ε. ότι όταν η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της θέματα, υπερασπίζεται και τα ευρωπαϊκά.
 
 
 

Δειτε Επισης

Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Διμερείς σχέσεις και εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Σέρβος Πρόεδρος
Συνεχίζονται οι συναντήσεις Κόμπου με ξένους ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης ΠτΔ και Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Ερντογάν για το Κυπριακό