Μπόρις Τζόνσον: Είμαστε εδώ για να δώσουμε στήριξη και να είμαστε χρήσιμοι

Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτελεστεί κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εμφανίστηκε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.  
«Είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μια πολύ καλή συζήτηση, και εκ μέρους της Κυβέρνησης της Βρετανίας θέλω να συγχαρώ τον ίδιον και την ηγετική του ικανότητα γι’ αυτό το πρόβλημα, για το οποίο νοιαζόμαστε πολύ για τον κυπριακό λαό. Έχουμε εντυπωσιαστεί πολύ από την πρόοδο που είχε γίνει και είμαστε εδώ για να δώσουμε στήριξη και να είμαστε χρήσιμοι αν μπορούμε. Θα ήθελα να τονίσω ότι μπορεί να φεύγουμε από την Ε.Ε., αλλά σε καμία περίπτωση δεν φεύγουμε από την Ευρώπη. Και η δέσμευση μας στην Κύπρο παραμένει απόλυτα σταθερή, ό,τι και να γίνει είμαστε εδώ για την Κύπρο τώρα και στο μέλλον», ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως ενημέρωσε τον Βρετανό Υπουργό εκτενώς, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά μας να αρχίσουμε από αύριο αν είναι τις συνομιλίες για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένου πάντοτε και του εδαφικού, και αν και εφόσον καταλήξουμε στα κριτήρια του εδαφικού, όπως ήταν η συμφωνία προ του Μον Πελεράν, είμαστε έτοιμοι και για συνάντηση πολυμερούς διάσκεψης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ερωτηθείς αν η προϋπόθεση για αποτύπωση των κριτηρίων στο χάρτη ισχύει ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας τόνισε ότι «πάντοτε ίσχυε και ισχύει». Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Μπόρις Τζόνσον, ότι δεν θα εγκαταλείψει η Βρετανία τις δεσμεύσεις της έναντι της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εννοεί το ενδιαφέρον που διατηρεί η Βρετανία, προκειμένου να βρεθεί μια λύση αποδεκτή, πάντα βεβαίως και μέσα στα πλαίσια των αρχών του διεθνούς δικαίου και της Ε.Ε.»
 
Νωρίτερα το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε πρόγευμα εργασίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στην οικία του Ύπατου Αρμοστή του Η.Β. στο νησί Μάθιου Κιντ, στη Λευκωσία. Σε ανάρτησή στο twitter, o κ. `Ειντε ανέφερε πως είχαν με τον κ. Τζόνσον μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση στο πλαίσιο προγεύματος.
 

Δειτε Επισης

Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Διμερείς σχέσεις και εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Σέρβος Πρόεδρος
Συνεχίζονται οι συναντήσεις Κόμπου με ξένους ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης ΠτΔ και Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Ερντογάν για το Κυπριακό