ΥΠΠ: Αναστάτωση χωρίς λόγο προκαλούν τα απεργιακά μέτρα της ΠΟΕΔ

Αναστάτωση χωρίς κανένα απολύτως λόγο προκαλούν στα σχολεία τα απεργιακά μέτρα της ΠΟΕΔ, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και κάλεσε την ΠΟΕΔ να συνεχίσει το διάλογο με το Υπουργείο.
 
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Κώστας Καδής είπε επίσης ότι οι γονείς και τα σχολεία ταλαιπωρούνται για καθαρά μικροσυνδικαλιστικά αιτήματα.
 
Κληθείς να σχολιάσει το όλο θέμα με τα απεργιακά μέτρα που εφαρμόζει η ΠΟΕΔ, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι πριν από μερικές μέρες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η ΠΟΕΔ κλήθηκε από όλες τις πλευρές να αναστείλει τα απεργιακά μέτρα και να προσέλθει στο διάλογο με το Υπουργείο για συζήτηση των θεμάτων που η ίδια θέλει να θέσει.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι στη βάση αυτής της εξέλιξης πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις του Υπουργείου με την ΠΟΕΔ σε εποικοδομητικό κλίμα και αυτό που αποφασίστηκε ήταν να κωδικοποιηθούν τα θέματα που ήθελε να θέσει η ΠΟΕΔ και ένα προς ένα αυτά τα θέματα να τεθούν σε συγκεκριμένες και διαφορετικές συναντήσεις ώστε να διερευνηθούν σε βάθος και αν είναι δυνατό να ληφθούν οι καταλληλότερες αποφάσεις.
 
Αντ` αυτού, πρόσθεσε, βλέπουμε ότι η ΠΟΕΔ δεν συνεχίζει το διάλογο και προχωρά στην εφαρμογή μέτρων. «Αυτά τα μέτρα μόνο αναστάτωση προκαλούν στα σχολεία, στους μαθητές, στους γονείς και δεν αναμένεται να έχουν στο τέλος της ημέρας και οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα που αναμένεται να φέρουν αυτά τα μέτρα είναι να καταρρακώσουν ακόμη περισσότερο το κύρος των ίδιων των εκπαιδευτικών» σημείωσε.
 
«Εμείς θέλουμε τους εκπαιδευτικούς ψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας. Δυστυχώς με τις αποφάσεις του το ΔΣ της ΠΟΕΔ οδηγεί τα πράγματα προς ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» συμπλήρωσε.
 
Δήλωσε παράλληλα ετοιμότητα να συνεχίσει το διάλογο απ` εκεί που έχει μείνει, φτάνει μόνο, όπως ανέφερε, να αρθούν τα απεργιακά μέτρα που μόνο αναστάτωση προκαλούν χωρίς κανένα απολύτως λόγο.
 
Ερωτηθείς σε σχέση με αυτά τα αιτήματα είπε σε ό,τι αφορά το εργασιακό καθεστώς ενός μικρού αριθμού αντικαταστατών, ότι η ρύθμιση που έγινε αφορά μόνο την υφιστάμενη σχολική χρονιά, ρύθμιση η οποία, όπως υπέδειξε, εφαρμόστηκε με επιτυχία στις Διευθύνσεις Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης. Και πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να άρει την απόφαση του στο συγκεκριμένο θέμα.
 
Σε ό,τι αφορά τις οροφές στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα που θέτει το Υπουργείο αλλά τίθεται με βάση νομοθεσία και δεν μπορεί το Υπουργείο να ξεπερνά από μόνο του και να παραβιάζει αυτή τη νομοθεσία. «Δεν μπορούμε επίσης να επιστρέψουμε σε λογικές που μας έφεραν στο 2013 και στις καταστάσεις στις οποίες κανείς δεν επιθυμεί να θυμάται. Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι, άρα υπάρχουν οροφές στους προϋπολογισμούς» δήλωσε, εξηγώντας ότι μπορούν να υπάρχουν αυξομειώσεις σε ό,τι αφορά τη στελέχωση στη βάση των πραγματικών αναγκών, οι οποίες ωστόσο πρέπει να κινούνται σε κάποια πλαίσια.
 
Είπε επίσης ότι όλες αυτές οι θέσεις επεξηγήθηκαν προς το ΔΣ της ΠΟΕΔ και κάλεσε την ΠΟΕΔ να κάνει δεύτερες και πιο ώριμες σκέψεις και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου προς συζήτηση των θεμάτων, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης.
 
Δήλωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να συζητούνται με την ΠΟΕΔ τα θετικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τη συμμετοχή Κυπρίων μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς, τα οποία ανακοινώθηκαν χτες, παρά να προκαλείται όλη αυτή η αναστάτωση στα σχολεία.
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εφόσον φαίνεται το Υπουργείο να μην μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση του σε ό,τι αφορά τα πιο πάνω ζητήματα, τότε ποιος ο λόγος να επιστρέψει η ΠΟΕΔ στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Καδής είπε ότι υπάρχει και μια σειρά από άλλα θέματα που έχει θέσει η ΠΟΕΔ όπως για παράδειγμα το θέμα της παραβατικότητας, του αλφαβητισμού και ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα στα σχολεία.
 
 
 
Σημαντική μεταρρύθμιση οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων στη Μέση Εκπαίδευση
Για μια σημαντική μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα με την εφαρμογή των νέων κανονισμών λειτουργίας στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης έκανε λόγο σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.
 
Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, «εκσυγχρονίζεται ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων στη βάση ενός εκτεταμένου διαλόγου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους γονείς, τους μαθητές και τις πολιτικές δυνάμεις».
 
Η συζήτηση των εν λόγω κανονισμών ολοκληρώθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
 
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κανονισμοί θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των σχολείων, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά τους.
 
«Διαχειρίζονται και θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, την παραβατικότητα, την αξιολόγηση των μαθητών» εξήγησε, αναφέροντας πως όλα αυτά τα θέματα εξορθολογικεύονται στη βάση των εμπειριών που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια.
 
Όπως εξήγησε, αναμένεται οι κανονισμοί να εγκριθούν από την Ολομέλεια της Βουλής περί τις αρχές του νέου χρόνου και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη σχολική χρονιά.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η πιο σημαντική αλλαγή αφορά τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών και πως από τη μεθεπόμενη χρονιά θα υιοθετηθεί μια προσέγγιση που θα περιλαμβάνει ενδιάμεση εξέταση των μαθητών στο τέλος του πρώτου τετραμήνου στη βάση της οποίας θα δίνεται ανατροφοδότηση στου μαθητές για να καλύψουν τα κενά τους.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι ανεξετάσεις του Σεπτεμβρίου για τους αδύνατους μαθητές θα διεξάγονται πλέον τέλος Ιουνίου και η προετοιμασία γι` αυτές τις εξετάσεις θα γίνεται μέσα στα σχολεία από τους καθηγητές.
 
Είπε ακόμη ότι ρυθμίζονται τα θέματα της παραβατικότητας, των εκδρομών της βαθμολογίας με την εισαγωγή αριθμητικής βαθμολογίας από το Γυμνάσιο και μια σειρά από άλλα δεδομένα τα οποία θα αναλυθούν εντός της επόμενης περιόδου.
 
Διευκρίνισε επίσης ότι οι αλλαγές που αφορούν τα τετράμηνα θα εφαρμοστούν από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για κατάλληλη προετοιμασία των εμπλεκόμενων, ενώ όλες οι άλλες αλλαγές θα εφαρμοστούν την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι επιτέλους μετά από 7 μήνες ολοκληρώθηκε η συζήτηση των κανονισμών λειτουργίας στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και πως μετά από ένα μακρύ διάλογο και έντονες συζητήσεις υπάρχει ολοκληρωμένο κείμενο το οποίο θα πάει στις κοινοβουλευτικές ομάδες για τοποθέτηση και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής τον Ιανουάριο του 2017.
 
Ανέφερε επίσης πως μέσα στους Κανονισμούς επιχειρήθηκε να ενσωματωθούν παράλληλα και θέματα που έχουν να κάνουν με την παραβατικότητα στα σχολεία.
 
Δήλωσε τέλος πως η τελική απόφαση σε ό,τι αφορά τις αργίες της Ημέρας των Γραμμάτων και της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου είναι ότι θα παραμείνουν σχολικές αργίες.
Πηγή: KYΠΕ
  

Δειτε Επισης

Ανησυχία ΠΑΣΥΔΥ για αδυναμία λειτουργίας Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων-Έλλειψη προσωπικού
Συνεχίζονται οι βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες-Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Βγαίνουν μπροστά οι επτά φαρμακοποιοί-«Συνταγματική υποχρέωση οι εφημερίες και όχι μέσο κερδοσκοπίας»
Εμμένουν οι γιατροί, δεν κάνουν πίσω για την απεργία-Βολές κατά ΟΚΥπΥ, κάλεσμα σε υπουργό Υγείας
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος