Ψυχρολουσία για Μέι - Brexit μόνο με σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου

H βρετανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 χρησιμοποιώντας το βασιλικό προνόμιο. Θα πρέπει οι βουλευτές να ψηφίσουν για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
 
Έτσι ο λόγος τώρα δίνεται στο Κοινοβούλιο, το οποίο όχι μόνο θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη διαπραγματευτική θέση της Μέι και των υπουργών της, αλλά θα απαιτήσει τακτικούς ελέγχους επί της διαδικασίας και θα είναι αυτό που θα αποφασίσει πότε τελικά θα επικαλεστεί η χώρα το άρθρο 50.
 
Η βρετανική κυβέρνηση άσκησε έφεση ενάντια στην απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου, η οποία θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας πως η εκδίκαση της υπόθεσης δεν αφορά το ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου προκαλεί τριγμούς στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ήδη οι επικρίσεις σχετικά με την έλλειψη στρατηγικής για το πολλά υποσχόμενο «επιτυχημένο Brexit» πληθαίνουν.
 
«Οδεύουμε προς μίσο Brexit... Είμαι όλο και πιο ανήσυχος, είπε στο BBC ο Νάιτζελ Φάρατζ.
 
"Ακούω βουλευτές από όλα τα κόμματα να υποστηρίζουν πως θα πρέπει να παραμείνουμε τμήμα της ενιαίας αγοράς". Νομίζω ότι η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία όπου υπάρχει σκόπιμη, ηθελημένη προσπάθεια από την πολιτική τάξη να προδώσει 17.400.000 ψηφοφόρους", είπε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού UKIP.
 
Κέρδη για τη λίρα
 
Η απόφαση του δικαστηρίου έφερε μίνι ράλι για τη βρετανική λίρα που έχει «χτυπηθεί» το τελευταίο διάστημα.  Την ίδια στιγμή και οι βρετανικές τραπεζικές μετοχές κάνουν ράλι έως και 3,5%.
 
Το Λονδίνο μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit, δηλώνει ο συντάκτης του άρθρου 50
 
Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο BBC ο άνθρωπος που συνέταξε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
 
«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εάν μία χώρα αποφασίσει ότι τελικά δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε, μπορεί όλοι να είναι πολύ θυμωμένοι που χάθηκε τόσος χρόνος. Μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν κάποιο πολιτικό τίμημα, αλλά από νομικής απόψεως δεν μπορούν να επιμείνουν για να αποχωρήσουμε», είπε ο Τζον Κερ.
 
Ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε στο Ανώτερο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι η επίκληση του Αρθρου 50, πιθανότατα μέσω μίας επιστολής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι αμετάκλητη.
 
Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι η επίκληση του Αρθρου 50 θα γίνει μέχρι το τέλος του Μαρτίου.
 
Πηγή: protothema
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Λύση στην Ουκρανία μόνο με αναγνώριση νέων εδαφικών πραγματικοτήτων το μήνυμα Πούτιν σε Μακρόν
Εξαιρετικές οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο, τα καλύτερα έπονται»
Ανεγείρει Κέντρο Ημερήσιας Φρροντίδας για άτομα με αναπηρία η Eurobank
Στη λεγόμενη «προεδρία» στα κατεχόμενα ο Φειδίας-Έλαβε συνέντευξη από τον Τατάρ
Καταγγελία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας για παράνομες ηχογραφήσεις συνομιλιών στο Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας
Χειρίζεται τη σύλληψη του Ελλαδίτη στα κατεχόμενα το ΥΠΕΞ-Διαβήματα μέσω Τεχνικής Επιτροπής
Aσύλληπτη τραγωδία με νεκρό δίχρονο στην Ισπανία-Πατέρας το ξέχασε στο όχημα εν μέσω καύσωνα
Σε μια εβδομάδα η τελευταία συνάντηση για ΑΤΑ-Μηδαμινές ελπίδες για θετική κατάληξη
Τραγωδία στην Ελλάδα-Νεκρή δεκατετράχρονη που έπεσε από γέφυρα