Έιντε: Να μην χάσουμε το εποικοδομητικό μομέντουμ που είχαμε

Εργαζόμαστε προσπαθώντας να βρούμε ένα τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό θα επαναρχίσει και ότι δεν θα χάσουμε το πολύ εποικοδομητικό μομέντουμ που είχαμε μέχρι πρόσφατα, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Ο κ. Έιντε είπε πως μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τους δυο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παραμένει πεπεισμένος πως και οι δυο ηγέτες έχουν την ισχυρή επιθυμία να πραγματοποιηθεί αυτό (η επανέναρξη της διαδικασίας) και πως του το μετέφεραν αυτό ξεκάθαρα.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου είπε στις δηλώσεις του πως είναι γνωστή η θέση της δικής μας πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος.
 
«Είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα. Δεν μάθαμε να τα παρατάμε. Στα δύσκολα και στα μεγάλα είναι που βγαίνουμε μπροστά», είπε ο κ. Νεοφύτου.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Έιντε είπε πως θέλει να είναι ειλικρινής για το γεγονός ότι έχουμε ένα πραγματικό ζήτημα μετά το Μοντ Πελεράν 2, κατά το οποίο, όπως ανέφερε, δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
 
«Νομίζω ότι αυτό δημιούργησε ένα βαθμό απογοήτευσης και στις δυο πλευρές και το τι μπορεί να κάνω ως το άτομο που διευκολύνει τις συνομιλίες είναι να προσπαθήσω να δω αν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, να ξεπεραστεί γρήγορα το πισωγύρισμα που είχαμε, αλλά ασφαλώς η απόφαση εναπόκειται στους ηγέτες», σημείωσε.
 
«Δεν μπορώ να το θέλω αυτό περισσότερο από αυτούς», επεσήμανε ο Νορβηγός διπλωμάτης, υποδεικνύοντας πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να δεσμευτούν τώρα (οι δυο ηγέτες) για επάνοδό τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καθορίσουν τους όρους με τους οποίους μπορούν να προχωρήσουν μπροστά κατά ένα σταθερό τρόπο.
 
Ο κ. Έιντε ανέφερε πως θεωρεί ότι αυτό είναι δυνατόν, και επανέλαβε πως δεν βλέπει οποιαδήποτε πραγματικά αγεφύρωτα θέματα, καθώς και ότι «το τελευταίο μίλι είναι πάντα το πιο δύσκολο», σημειώνοντας πως «χειριζόμαστε ορισμένα από τα πιο δύσκολα θέματα σε όλη την ιστορία των συνομιλιών για το Κυπριακό».
 
Επεσήμανε πως ποτέ προηγουμένως δεν υπήρξε για παράδειγμα απευθείας συζήτηση για το εδαφικό. Όπως ανέφερε, «σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες ένας διεθνής απεσταλμένος, κάποιοι εκ των προκατόχων μου, ή κάποιος άλλος από τον έξω κόσμο ήταν που εισηγούνταν ή μάλλον επέβαλλαν μια διευθέτηση για το εδαφικό. Τώρα τυγχάνει διαπραγμάτευσης και θα ήθελα όλες οι πλευρές να κατανοήσουν ότι αυτό είναι δύσκολο και για τους δυο ηγέτες, είναι δύσκολο για τον κ. Αναστασιάδη και είναι δύσκολο για τον κ. Ακιντζί», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Έιντε χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον κ. Νεοφύτου πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη. Ανέφερε πως αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό μέρος των όρων εντολής τους και του ρόλου του το να έχει στενή επαφή με τα πολιτικά κόμματα, και σημείωσε πως ο κ. Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ αποτελούν καίριους παράγοντες στο πλαίσιο «της αναζήτησης από εμάς ενός τρόπου για να προχωρήσει η διαδικασία».
 
Επεσήμανε ότι βρίσκεται τώρα σε μια διερευνητική φάση και πως ακούει όσα οι συνομιλητές του έχουν να του πουν και πως θα το κάνει αυτό και με άλλους σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες.
 
«Αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε είναι η προσπάθεια να βρούμε ένα τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα ξαναμπεί στο δρόμο της και ότι δεν θα χάσουμε το πολύ εποικοδομητικό μομέντουμ που είχαμε μέχρι πρόσφατα», ανέφερε.
 
Είπε πως έχοντας συναντήσει και τους δυο ηγέτες χθες, παραμένει πεπεισμένος ότι έχουν την ισχυρή βούληση να γίνει αυτό  και πως του το μετέφεραν αυτό με ξεκάθαρο τρόπο.
 
Πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται και θα έχει μια σειρά συναντήσεων όπως αυτήν (με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ) σε μια προσπάθεια να σχηματίσει την καλύτερη δυνατή αντίληψη για το τι μπορεί να επιτευχθεί, προσθέτοντας πως παράλληλα με αυτές τις συναντήσεις ασχολείται και με τη διπλωματία του πήγαινε-έλα μεταξύ των δυο πλευρών.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου είπε είχαν μια παραγωγική και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Έιντε. Σημείωσε πως είναι γνωστή η θέση της δικής μας πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος.
 
Ανέφερε πως «παραμένουμε στον εθνικό στόχο της επανένωσης του τόπου» και είπε πως «όλοι θα συνδράμουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας για να βρούμε τη διέξοδο για να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζοντας πως «είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα. Εμείς δεν μάθαμε να τα παρατάμε. Και στα δύσκολα και στα μεγάλα είναι που βγαίνουμε μπροστά», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πως «αν δεν υπήρχαν δυσκολίες δεν θα υπήρχε το πρόβλημα στο Μοντ Πελεράν. Είμαστε όλοι εδώ, πρωτίστως οι δυο ηγέτες, και όλοι οι υπόλοιποι, να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε, να στηρίξουμε την προσπάθεια να επαναρχίσει το συντομότερο δυνατόν ο διάλογος», είπε.
 
Ερωτηθείς για την τουρκική πρόταση, όπως εκφράστηκε από τον κ. Ακιντζί, για παράλληλη διαπραγμάτευση σε δυο τραπέζια, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως δεν θα μπει στο σχολιασμό απόψεων.
 
«Έχουμε και εμείς ξεκάθαρες θέσεις. Σε αυτό το στάδιο προέχουν οι επαφές με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο, η ενημέρωση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και το κάλεσμα σε όλους όσοι μπορούν να συνδράμουν, ούτως ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία», είπε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως αυτό που καταγράφει είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού συζητείται η αλλαγή των Συνθηκών Εγγύησης του 1960, ενώ ερωτηθείς εάν αυτό είναι αρκετό είπε πως «εάν όλα ήταν αρκετά θα ήταν λυμένο το Κυπριακό».
 
Κληθείς να πει αν βλέπει σύντομα επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως θέλει αύριο αν είναι δυνατόν επανέναρξη του διαλόγου. Πρόσθεσε πως όταν υπάρξει καλή βούληση όλα μπορεί να γίνουν.
 
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος ακόμα και σήμερα να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση από εκεί που έμειναν στο Μοντ Πελεράν», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Βλέπει Αβέρωφ και Άντρο ο Έιντε
 
 

Δειτε Επισης

Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Διμερείς σχέσεις και εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Σέρβος Πρόεδρος
Συνεχίζονται οι συναντήσεις Κόμπου με ξένους ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης ΠτΔ και Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄