«Χαστούκι» Ανωτάτου στον Μαλικκίδη που ζήτησε μείωση της ποινής του για το ΣΑΠΑ
15:01 - 29 Νοεμβρίου 2016
«Όχι» είπε το Ανώτατο δικαστήριο στην έφεση του πρώην Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλικκίδη για μείωση της ποινής (6 χρόνια) που το επιβλήθηκε από το Κακουργιοδικείο για το φαγοπότι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και για το οποίο ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε και στον τέως Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα ενώ η υπόθεση εκδικάζεται και σε βάρος άλλων 4 προσώπων. Ο Ε. Μαλικκίδης μέσω των προσφορών που προωθούσαν έλαβε μίζες ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, ο Ευτύχιος Μαλικκίδης «θεωρεί την ποινή των 6 ετών που του επιβλήθηκε στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων εσφαλμένη για λόγους αρχής, έκδηλα υπερβολική και προϊόν εσφαλμένης καθοδήγησης του Κακουργιοδικείου» ενώ επικαλέστηκε και οικογενειακούς λόγους αναφερόμενος στην φροντίδα των δυο ανήλικων παιδιών του.
Ωστόσο οι λόγοι έφεσης του καταδικασθέντα απορρίφθηκαν, με το Ανώτατο δικαστήριο να «δίνει χαστούκι» στον πρώην Διευθυντή του ΣΑΠΑ ο οποίος όπως ανέφερε «ενεπλάκη στον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και αξιώνοντας και λαμβάνοντας μεγάλα ποσά καταχράστηκε κατά το χείριστο τρόπο τη θέση του».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «με όλες τις αυτονόητες επιπτώσεις όχι μόνο στα οικονομικά του Δήμου Πάφου, που από τη φύση της θέσης του όφειλε να προστατεύει, αλλά και στην εν γένει εμπιστοσύνη του πολίτη έναντι των δημοσίων προσώπων την οποία καίρια έπληξε».
«Με τις επιγραμματικές αυτές επισημάνσεις είναι νομίζουμε πρόδηλο ότι σε αδικήματα τέτοιας φύσεως, με εμπλεκόμενα δημόσια πρόσωπα, η ποινή που πρέπει να επιβάλλεται θα πρέπει να είναι αυστηρή και να ενέχει έντονα το στοιχείο της αποτροπής. Όπου δε εντοπίζεται τέτοια ανάγκη ναι μεν οι προσωπικές συνθήκες ενός κατηγορουμένου λαμβάνονται υπόψη, αλλά στο βαθμό και κατά την έκταση που δεν εξουδετερώνεται ο αποτρεπτικός χαρακτήρας της ποινής καθότι προέχει η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου».
«Σ΄ ό,τι δε αφορά, ειδικά, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο εφεσείων δεν θεωρούμε πως το Κακουργιοδικείο μετέτρεψε τον εαυτό του σε εμπειρογνώμονα με το να θεωρήσει πως αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν από το προσωπικό του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, αφού υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Τέλος, σ΄ ό,τι αφορά την εισήγηση ότι κατά την επιμέτρηση της ποινής θα έπρεπε να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι ο εφεσείων θα έχανε και τη δουλειά του, να τονίσουμε ότι οι συνέπειες στη σταδιοδρομία ενός δημόσιου λειτουργού που καταχράται τη θέση του θα ήταν αντιφατικό να προβάλλονται ως μετριαστικός παράγοντας τη στιγμή που ο ίδιος όχι μόνο δεν σεβάστηκε τη θέση που του εμπιστεύτηκε η Πολιτεία αλλά την εκμεταλλεύτηκε για να αποκομίσει με επιλήψιμο τρόπο προσωπικό όφελος σε βάρος του Δημοσίου».