FIFPro: Εκτίναξη των στημένων αγώνων στην Κύπρο!

Η είδηση δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία, ιδίως μετά το κρεσέντο έλευσης φακέλων από την UEFA για παιχνίδια με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, ασφαλώς όμως θορυβεί και αυξάνει τόσο τον προβληματισμό όσο και την καχυποψία-δυσπιστία για την ακεραιότητα στο κυπριακό ποδόσφαιρο.
Σε συνέντευξη Τύπου, στην Ιδιωτική Σχολή FORUM, ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ παρουσίασε σήμερα (29.11) έρευνα της FIFPro που καλύπτει έξι τομείς (1.Δημογραφικά στοιχεία, 2.Συμβόλαια/Μισθοί, 3.Η Αγορά εργασίας του ποδοσφαίρου, 4.Καταχρήσεις - Κακοποιήσεις ποδοσφαιριστών, 5.Υγεία και Ευημερία και 6.Στημένα παιχνίδια) και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη καταγραφή των συνθηκών εργασίας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (σ.σ. συμμετείχαν 13.867 ποδοσφαιριστές από 87 πρωταθλήματα).
Ένα από τα πορίσματα της εν λόγω έκθεσης αφορά την κατακόρυφη αύξηση των χειραγωγούμενων αγώνων στην Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2012 μόλις το 4% των ποδοσφαιριστών είχε δηλώσει πως είχε προσεγγιστεί για να συμμετάσχει σε στήσιμο αγώνα, ενώ σήμερα φτάνει το 19%, ενώ 40,5% δηλώνει ότι υπάρχουν χειραγωγημένοι αγώνες.

Περαιτέρω συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στην έρευνα της FIFPro είναι τα ακόλουθα:
* 49% των ποδοσφαιριστών στην Κύπρο υπογράφουν δεύτερο συμβόλαιο (πρώτη χώρα στον κόσμο, ο μέσος όρος είναι 9%).
* 17% των ποδοσφαιριστών δήλωσαν ότι δεν τους δίδεται αντίγραφο του συμβολαίου τους
* 65% των ποδοσφαιριστών στην Κύπρο πληρώνονται καθυστερημένα τον μισθό τους.
* Μέσος όρος διάρκειας των συμβολαίων στην Κύπρο είναι οι 18 μήνες.
* 50% των ποδοσφαιριστών ήταν μη Κύπριοι (πρώτη χώρα στον κόσμο με περισσότερους ξένους)
* 3,2% έχουν μισθό κάτω από 300$ τον μήνα, 14% από 300-1.000$ μηνιαίως και μόλις 4,1% έχει πάνω από 1.5000$. Μεγαλύτερο ποσοστό είναι από 2.000-4.000$ το 22,7%.
* Τέλος 21% δήλωσαν ότι άρχισαν πρόγραμμα επιμόρφωσης τους μέσω πανεπιστημίων.
«Το 41% των παικτών παγκοσμίως πληρώνονται με καθυστέρηση. Στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 65%. Ο λόγος είναι τα συμπληρωματικά συμβόλαια. Επίσης το 9% των ποδοσφαιριστών παγκοσμίως έχουν δεύτερο συμβόλαια, ενώ στην Κύπρο, που είναι στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, το ποσοστό είναι σχεδόν 50%», αποκάλυψε ο Σπύρος Νεοφυτίδης.
«Ποδοσφαιριστές που έχουν γραπτό συμβόλαιο έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να πληρώνονται στην ώρα τους. Το 17% των παικτών στην Κύπρο δεν έχουν αντίγραφο συμβολαίου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ.
Την Τετάρτη (30/11) ολόκληρη η έρευνα θα είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του ΠΑ.Σ.Π.,
www.pasp.org.cy.