Τηλεφωνική επικοινωνία Έιντε-Τούρκου Υπ.Εξωτερικών

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρουν ότι στην τηλεφωνική τους επικοινωνία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στοχεύουν στην εξεύρεση λύσης.
 
Στο μεταξύ, χθες, ο εκπρόσωπος της “προεδρίας” στα κατεχόμενα, Μπαρίς Μπουρτζιού, διέψευσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σκέφτεται να παραιτηθεί.
 
Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα" που σχολίαζε ανταπόκριση της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ Άννας Ανδρέου, στην οποία - σύμφωνα πάντα με τα όσα ισχυριζότανι η εφημερίδα - είπε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήρθε στα κατεχόμενα για να πείσει τον κ. Ακιντζί να μην παραιτηθεί.
 
"Η είδηση είναι αβάσιμη και δεν υπήρχε στην ατζέντα τέτοιο θέμα στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου”, ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Μπουρτζιού, σημειώνοντας ότι ο κ. Ακιντζί εργάζεται για να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στο "λαό".

Στην Αθήνα, από την άλλη, και σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στο ραδιόφωνο του Alpha, είπε πως παρά πολλοί θα ήθελαν να προκαλέσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα και πίστεψαν ότι ο ευκολότερος δρόμος γι' αυτό θα ήταν να βρίσουν και να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ο κ. Κοτζιάς, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί παραίτησής του και περί κρίσης στις σχέσεις του με τους κ.κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη, τόνισε ότι όσοι επιδιώκουν να προκαλέσουν το ρήγμα αυτό είναι οι ίδιες δυνάμεις που εξαπέλυσαν εναντίον του ολομέτωπη επίθεση όταν ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2015, οι οποίες βρίσκονται εντός και εκτός χώρας, και ενοχλούνται από μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Προσέθεσε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, και ο ίδιος, είναι ο μόνος, από όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, που έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, εδώ και πολύ καιρό, οι οποίες είναι γνωστές από το 2015 και έχουν διατυπωθεί και στον ΓΓ του ΟΗΕ.
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες