Οργασμός κινητικότητας για να δοθεί το φιλί της ζωής στη διαδικασία

 Άκρως καθοριστική για το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό θεωρείται η παρούσα βδομάδα, καθότι στη σκιά του ναυαγίου του Μον Πελεράν, άπαντες εντείνουν τις προσπάθειές τους για το φιλί της ζωής που θα κρατήσει ζωντανό τον διάλογο και να μην αφεθεί το αδιέξοδο που προέκυψε να οδηγήσει τις συνομιλίες σε πλήρη κατάρρευση.
 
Κρίσιμες για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας είναι οι σημερινές ξεχωριστές συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναμένεται να δει επίσης τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Δεν αποκλείεται εξάλλου, ο κ. Έιντε να μεταβεί τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα, για συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία φθάνει αύριο ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόσον(σ.σ. η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη πριν από τις εξελίξεις στο Μον Πελεράν), στο επίκεντρο των επαφών του οποίου αναμένεται να βρεθεί το θέμα των εγγυήσεων, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται κάθοδος του
βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κόεν, στο νησί.
Στην Αθήνα σημειώνεται, όπου είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, βρέθηκε χθες με φόντο τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
Η έντονη κινητικότητα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό λαμβάνει χώρα με δεδομένη την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στην Ελβετία. Δηλαδή, τη συζήτηση των κριτηρίων για το εδαφικό και την αποτύπωσή τους σε χάρτη, ώστε να καθοριστεί ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης.
Από την άλλη, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να επιχειρεί διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που διαφάνηκε και από τις επαφές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη Παρασκευή στα κατεχόμενα, με την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία. Θέση της τουρκικής πλευράς αποτελεί ο καθορισμός οδικού χάρτη-που να περιλαμβάνει και πενταμερή διάσκεψη-με στόχο τη λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη. Στο πλαίσιο αυτό, αξιώνει παράλληλη συζήτηση του εδαφικού και των ανοικτών ζητημάτων στα υπόλοιπα κεφάλαια από τους δύο ηγέτες από την μια, και του ζητήματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας από τα εμπλεκόμενα μέρη από την άλλη.
Επισημαίνεται πως ανοικτό παραμένει το θέμα μιας πιθανής συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των εγγυήσεων, η οποία τοποθετείται στο Άμπου Ντάμπι και στο πλαίσιο συνεδρίου της ΟΥΝΕΣΚΟ για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Πρόκειται για φημολογούμενο ραντεβού, το οποίο ωστόσο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται.
 
Στο μεταξύ, ο Μουσταφά Ακιντζί αναχωρεί το απόγευμα για την Κωνσταντινούπολη, όπου ενδέχεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν. Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ.     

Δειτε Επισης

Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»