Ά. Κυπριανού: Δεν είναι αυτή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως της αποδίδεται

Ο διάλογος στο Κυπριακό πρέπει να συνεχιστεί από το σημείο που είχε σταματήσει, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για τις χθεσινές επαφές του στην Αθήνα, ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε είχε πρόβλημα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.
«Όπως είναι γνωστό, χθες μεταβήκαμε στην Ελλάδα, όπου συναντηθήκαμε, πρώτα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και μετά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην παρουσία βέβαια και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη μας ικανοποίηση από την δίωρη συνάντηση την οποία είχαμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ήταν πολύ περιεκτική, ουσιαστική και θεωρώ ότι μας δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις για όλες τις πτυχές που συνθέτουν το κυπριακό πρόβλημα. Κυρίως, βέβαια για τα εναπομείναντα προς συζήτηση θέματα», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, επαναβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, δίχως αυτό, όπως σημείωσε, να αποβαίνει σε βάρος της ουσίας. «Συμφωνήσαμε ότι εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η επανέναρξη του διαλόγου και αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν κατά την άποψη μας.
Δηλαδή, να συνεχίσει ο διάλογος από το σημείο που είχε σταματήσει. Χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας σε όλα τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής, έτσι ώστε να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη, όπου θα συζητηθεί το τεράστιο θέμα των εγγυήσεων. Πρέπει να προετοιμαστεί αυτή η διεθνής διάσκεψη για να διασφαλίσουμε ότι, οι περισσότερες πιθανότητες θα είναι πιθανότητες επιτυχίας της και όχι αποτυχίας. Ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε κινήσεις το επόμενο διάστημα οι οποίες θα στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
«Θέλω για ακόμα μια φορά να επαναλάβω», τόνισε, «την απόλυτη μας ικανοποίηση από τη συνάντηση που είχαμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών και να τους ευχαριστήσω για την θέση αρχών, τη συνεπή στάση την οποία τηρούν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η θέση πως θα πρέπει να έρθουν τα δύο μέρη σε ακτίνα συμφωνίας σε όλα τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής, περιλαμβάνει και ζήτημα του κατά πόσο θα κλείσει και η εκ περιτροπής προεδρία, ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε πως είναι θέματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή. «Και το εδαφικό και τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας. Πρέπει λοιπόν, αυτά τα ζητήματα κατά τη δική μας άποψη να είναι σε ακτίνα συμφωνίας», επισήμανε.
Ερωτηθείς κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα τώρα, επανέναρξης του διαλόγου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ υπέδειξε: «Έχω μια δυσκολία να μιλώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αντιλαμβάνεστε. Να το θέσω διαφορετικά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να βρεθεί τρόπος επανέναρξης του διαλόγου, βέβαια, δίχως υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών. Δεν πρέπει η διαδικασία να αποβαίνει σε βάρος της ουσίας των συζητήσεων για το Κυπριακό».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να πάει στην Ελβετία για να συζητήσει το εδαφικό, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σημείωσε πως δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, υποδεικνύοντας ότι τέτοιου είδους ερωτήματα πρέπει να τεθούν στον κ. Κοτζιά. «Συζητήσαμε για τα πάντα. Είχαμε δύο ώρες συνάντηση, αντιλαμβάνεστε συζητήσαμε για τα πάντα. Αλλά δεν μπορώ να μιλώ από μέρους τους», τόνισε.
Ερωτηθείς κατά πόσο τέθηκε από το ΑΚΕΛ θέμα Κοτζιά, ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα με τον κ. Κοτζιά, ουδέποτε είχαμε πρόβλημα. Θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, όταν έγινε προσπάθεια από κάποια πολιτικά κόμματα να εκμεταλλευτούν κάποιες δηλώσεις οι οποίες έγιναν από τον κ. Κοτζιά και να τις παρουσιάσουν ως τάχα πρόταξη ενόψει των συζητήσεων στο Κυπριακό, τους είχα απαντήσει από το βήμα της Βουλής. Λέγοντας ότι δεν είναι αυτή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό τυγχάνει να γνωρίζω γιατί είχα κατ’ επανάληψη επαφές και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Να σας πω ότι τις δύο μέρες που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση στο Μόντ Πελεράντ, στη δεύτερη φάση, είχα πολλές φορές επικοινωνία και με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Δεν είναι αυτή λοιπόν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως της αποδίδεται».
 
 

Δειτε Επισης

Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο