Έσπεν Μπαρθ Έιντε: Δεν θα είναι εύκολο πράγμα η επανέναρξη των συνομιλιών

«Το Μοντ Πελεράν 2 ήταν ένα πισωγύρισμα στη διαδικασία και χρειάζεται να βρούμε τρόπους για να κινηθούμε μπροστά, αυτό δεν το έχουμε κάνει ακόμη, αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχισθούν, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, που μετά την συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί  τόνισε πως και οι δύο ηγέτες, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα έχουν εκφράσει τη συνεχιζόμενη επιθυμία τους για λύση. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για να αμφιβάλλουμε γι’ αυτό», υπέδειξε.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά από την συνάντηση μιάμισης ώρας με τον Τ/κ ηγέτη, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα είναι εύκολο πράγμα η επανέναρξη των συνομιλιών. «Αλλά εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο υπό τη μορφή μιας διπλωματίας εκ του σύνεγγυς και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ιδεών. Αλλά στο τέλος της ημέρας, εξαρτάται από τους ηγέτες να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν στο τραπέζι και να ενορχηστρώσουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μην χάσουμε το μομέντουμ», σημείωσε.
 
Αυτό, είπε ο κ. Έιντε, ότι συζητούν τώρα και πρόσθεσε ότι είχε πολύ καλές και ειλικρινείς συζητήσεις για τις προκλήσεις που τώρα αντιμετωπίζουν. «Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο, αυτή η εργασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Αισθάνομαι ισχυρή δέσμευση και από τις δύο πλευρές για να βρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστεί αυτό, αλλά δεν μπορούμε βεβαίως να προσποιούμαστε ότι αυτό που έγινε στο Μοντ Πελεράν 2 δεν συνέβη», υπογράμμισε.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ημερομηνία για συνάντηση των ηγετών, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ημερομηνία. Είχαν συζητηθεί κάποιες πιθανές ημερομηνίες όταν ήταν στο Μοντ Πελεράν πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα και πως τώρα είναι μια μεγαλύτερη εικόνα που πρέπει να συμφωνηθεί.
 
Στην ερώτηση ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να συνεχιστεί η διαδικασία, ο κ. Έιντε απάντησε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, περιλαμβανομένων των ηγετών, βλέπουν το περίγραμμα, πως θα είναι μια τελική διευθέτηση ευρύτερα. Αυτό, πρόσθεσε, είναι η αλήθεια εδώ και αρκετό καιρό, αλλά υπάρχουν τεχνικές διαφορές στο πώς θα προχωρήσει μπροστά τις οποίες ο ίδιος κατανοεί, αλλά θα πρέπει σε κάποιο στάδιο θα πρέπει να τύχουν συμβιβασμού.
 
Όταν λοιπόν αναζητείς μια απάντηση σε αυτό δεν θα βρεις απαραίτητα και μια απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ουσιώδες θέμα, όπως είπε, λέγοντας ότι «είναι ένα θέμα το πώς θα οργανώσεις το τελευταίο μίλι». Ο ίδιος, συνέχισε, είπε πολλές φορές και πριν το Μοντ Πελεράν ότι αυτό το τελευταίο μίλι είναι πάντοτε το δυσκολότερο σε μια διαδικασία ειρήνευσης.
 
«Οπότε αν είναι παρήγορο, μπορώ να σας πω ότι σχεδόν πριν από κάθε επιτυχία στις ειρηνευτικές συνομιλίες προηγείται μια κρίση». Εδώ και 19 μήνες, είπε, δεν υπήρξε καμιά πραγματική κρίση, υπήρξαν μικρές διαμάχες, αλλά όχι ένα πραγματικό αδιέξοδο. «Ούτε αυτό είναι ένα αδιέξοδο. Είναι πιθανόν ένα σημαντικό πισωγύρισμα και οι ηγέτες το γνωρίζουν αυτό», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως μπορεί να κατορθώσει να χαράξει ένα χάρτη πορείας και η διαδικασία να μπει σε τροχιά, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. είπε ότι οι δύο ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να εμπλακούν σε αυτή τη συζήτηση μέσω του ιδίου αυτή τη στιγμή. Φιλοδοξία του, ανέφερε, είναι να μπει η διαδικασία σε τροχιά, αλλά στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό για το ρόλο του να διευκολύνει μέσω των Η.Ε. (τη διαδικασία) «να θυμόμαστε ότι εμείς δεν μπορούμε ποτέ να θέλουμε κάτι περισσότερο από αυτούς. Στο τέλος της ημέρας, είναι μια διαδικασία που ηγείται από τους ηγέτες. Είμαι πολύ πιστός στην αρχή ότι είναι μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, που ηγείται από τους ηγέτες εδώ στην Κύπρο. Έτσι, είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν. Πιστεύω ότι θα το πράξουν. Αλλά από αυτούς εξαρτάται».
 
Κληθείς να πει εάν ξεπεράστηκε «το κώλυμα που υπήρξε με την στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ», ο κ. Έιντε απάντησε ότι σχεδόν κάθε μέρα ή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα επικοινωνεί ο ίδιος με όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες, περιλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων. Αίσθηση μου είναι ότι κανείς τους δεν είναι ευτυχισμένος με την παρούσα κατάσταση. Ανησυχούν αρκετά». Θα εργαστούν, πρόσθεσε, σκληρά «για να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι ευθυγραμμισμένοι στην προετοιμασία για το τελευταίο μίλι».
 
Ερωτηθείς για το αν το εδαφικό θα κλείσει πριν το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και πώς θα κλείσει αυτό το κεφάλαιο, ο κ. Έιντε είπε ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητούν τώρα, το τί θα κάνουμε πότε. Δεν υπάρχει κατάληξη, γι’ αυτό δεν μπορώ να πω κάτι”.
 
Ερωτηθείς εάν κομίζει κάποιο μήνυμα του κ. Ακιντζί στον κ. Αναστασιάδη απάντησε ότι εάν υπήρχε ένα τέτοιο μήνυμα «θα το έδινα στο σωστό παραλήπτη». Στην ερώτηση ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο στάδιο για τα Η.Ε. τώρα, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι δεν υπάρχουν βήματα των Η.Ε. και επανέλαβε ότι είναι μια διαδικασία που ηγούνται οι ηγέτες και τα Η.Ε. τους βοηθούν όσο περισσότερο μπορούν. Γι’ αυτό, κατέληξε, θα συνεχίσει να μιλά με τους ηγέτες για να δει πώς μπορούμε να πάμε μπροστά από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα.
 
Κανένα σχόλιο από Αναστασιάδη
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πάντως απέφυγε  απόψε να σχολιάσει τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ότι είναι δύσκολη η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί όπως, δεν είναι ενήμερος.
 
Επαφές Έιντε με κόμματα και Βρετανό ΥΠΕΞ

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε έχει προγραμματίσει σειρά επαφών,  κατά την εδώ επίσκεψή του και πριν την αναχώρησή του που, εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται για την προσεχή Πέμπτη.
 
Στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Έιντε, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στο ΚΥΠΕ, επέστρεψε στο νησί «για να ακούσει τι έχουν να του πουν» οι Αναστασιάδης και Ακιντζί.
 
«Ο κ. Έιντε θέλει να ακούσει τις απόψεις και εκτιμήσεις των δύο ηγετών, δεν κομίζει οποιεσδήποτε ιδέες, ούτε προβάλλει δικές του ιδέες» σημείωσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι αρκείται στη διπλωματία του πήγαινε – έλα (shuttle diplomacy) με στόχο να υποβοηθήσει την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία των διαπραγματεύσεων για να εξεταστούν τρόποι επιστροφής στο τραπέζι των συνομιλιών.
 
Τα ΗΕ δεν θα υποχρεώσουν οποιαδήποτε πλευρά να αποδεχτεί την όποια πρόταση για μια διάσκεψη, ανέφεραν.
 
Επί του παρόντος δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Ωστόσο ο κ. Έιντε θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Ενδέχεται να έχει άλλες συναντήσεις και με άλλους παράγοντες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
 
Την Τετάρτη ο κ. Έιντε θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, και ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακινζτί. Ακολούθως ο κ. Έιντε θα έχει δεύτερη συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ.
 
Ο κ. Έιντε επικοινώνησε επίσης και με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, ωστόσο δεν έχει διευθετηθεί μέχρι στιγμής συνάντηση των δύο.
 
Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας προτίθεται να εκδώσει την έκθεσή του για την Κύπρο στα μέσα Δεκεμβρίου και αναμένεται ότι ο κ. Έιντε θα ενημερώσει τα μέλη του ΣΑ για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό.
 
Εάν, ωστόσο, υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες δύο εβδομάδες, τότε ενδέχεται η ενημέρωση να γίνει τον Ιανουάριο.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Έιντε: Οι δύο ηγέτες θ’ αποφασίσουν ποια είναι τα σωστά βήματα αυτή τη στιγμή 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Φωνές στα κατεχόμενα ότι δεν ερωτήθηκαν για τις συζητήσεις για ΝΑΤΟ-«Αγνοούνται τα δικαιώματα του λάου»
Κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα ένταξης Κύπρου στο ΝΑΤΟ η Αννίτα-Τα πυρά κατά ΑΚΕΛ
Είδε τους εκπροσώπους της Παιδοβουλής ο ΠτΔ-«Η επικοινωνία με τους νέους είναι άκρως ωφέλιμη»
ΠτΔ: Πρέπει να αναδειχθεί η ιστορία των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα το 1974
Μήνυμα υπέρ παλαιστινιακού λαού έστειλαν Αττάρι-Στεφάνου για Διεθνή Ημέρας Αλληλεγγύης
Πρώτα εσωκομματικές εκλογές και μετά Βουλευτικές για το Volt
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι σκέψεις για το ΝΑΤΟ και η ενόχληση της Τουρκίας
Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές