Πυρ και μανία οι δικαστές με αναφορές περί διαφθοράς και ελλείψεων στον κλάδο τους
16:16 - 28 Νοεμβρίου 2016
Την ενόχληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκάλεσαν τα όσα ελέχθησαν από τους ομιλητές του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία με θέμα “Τα προβλήματα της κυπριακής δικαιοσύνης”.
Στο συνέδριο, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, υπήρξαν αναφορές για ελλείψεις του δικαστικού σώματος, για διαφθορά που άγγιξε τη δικαστική οικογένεια, για τη λειτουργία παραδικαστικού συστήματος και για την ανάγκη εκ βάθρων αναδιάρθρωσης της δικαστηριακής δομής.
Ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι νομικοί Λουκής Λουκαΐδης, Χρίστος Κληρίδης, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και Λάρης Βραχίμης.
Τα όσα ακούστηκαν στο συνέδριο απασχόλησαν σημερινή συνεδρία της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενώ αναμένεται η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης σε απάντηση στις εν λόγω αναφορές.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΚΥΠΕ, αυτό που ενόχλησε περισσότερο το Ανώτατο είναι τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο νομικός και πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαΐδης σε μια περίοδο, όπως μας λέχθηκε, «που νυχθημερόν προσπαθούμε να κρατήσουμε τη δικαιοσύνη ψηλά» αλλά και για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν και δικαστές ως ομιλητές στο συνέδριο.
Στην ομιλία του με θέμα “η ποιότητα των αποφάσεων των Δικαστηρίων – Με παραδείγματα”, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι “αποτελεί κοινή θέση ότι η εφαρμοσμένη δικαστική δικαιοσύνη περνά μια κρίση την τελευταία δεκαετία και ότι η απόδοση της είναι μειωμένη και εν πολλοίς ανεπαρκής”.
Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι “το Δικαστικό Σώμα έχει ελλείψεις. Ελλείψεις γνώσεων, ελλείψεις αμεροληψίας και ελλείψεις αυτογνωσίας. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι δικαστές διορίζονται χωρίς αυστηρό έλεγχο των γνώσεων, της πείρας τους και της προσωπικότητας τους”.
Πρόσθεσε και το γεγονός “ότι οι περισσότεροι νομικοί στην Κύπρο, δικηγόροι και δικαστές, προέρχονται από ένα Ηπειρωτικό Νομικό σύστημα, αυτό της Ελλάδας, που μπορεί να είναι εξαιρετικό αλλά είναι άσχετο με αυτό που ισχύει στην Κύπρο, στην οποία σε ένα ουσιαστικό μέρος ισχύει το Αγγλικό Κοινοδίκαιο”.
“Η κατάπτωση όμως της Κυπριακής Δικαιοσύνης οφείλεται όμως και στην κατάπτωση των αξιών και αρχών και της σωστής παράδοσης της δικαιοσύνης που έχουν καμφθεί τα τελευταία χρόνια και αρχίζουν να εκτοπίζονται από τη διαφθορά, μέρος της οποίας δυστυχώς φαίνεται ότι ήδη άγγιξε τη Δικαστική Οικογένεια”, συμπλήρωσε.
“Με αναπόφευκτο αποτέλεσμα”, σημείωσε, “ την πτώση του επιπέδου των δικαστικών αποφάσεων. Εξάλλου, κατέληξε, “ η έλλειψη κριτικής και γενικά το ανεξέλεγκτο των δικαστών επηρεάζει ασφαλώς δυσμενώς το ποιόν της δικαστικής αποστολής”.
Στη σημερινή συνεδρία αναμένετο να τεθεί προς συζήτηση και το θέμα των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για άρση της εθελοντικής εισφοράς του 20% επί του μισθού των δικαστών προς το κράτος από 1η Ιανουαρίου 2017.
ΚΥΠΕ