Ο Ομπάμα δεν θα παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία για την ιστορική επαναπροσέγγιση της Ουάσιγκτον με την Αβάνα, δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, που απεβίωσε σε ηλικίας 90 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
 
«Ούτε ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) ούτε ο αντιπρόεδρος (Τζο Μπάιντεν)» θα μεταβούν στη νήσο για την κηδεία του «πατέρα της Κουβανικής Επανάστασης», δήλωσε ο Τζο Έρνεστ, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση στην περίπτωση που μια αμερικανική αντιπροσωπεία σταλεί στην Κούβα.

Στο μεταξύ, ούτε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό θα παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Κούβας, τον οποίο αποκάλεσε «σπουδαίο ηγέτη» προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις στην χώρα του.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο γενικός κυβερνήτης Ντέιβιντ Τζόνστον θα εκπροσωπήσει την χώρα στις εκδηλώσεις προς τιμή του εκλιπόντος Κάστρο.

Ο Τριντό δέχθηκε έντονη κριτική από τους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος στον Καναδά αλλά και από στελέχη των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, αφού απέτισε φόρο τιμής σε έναν «σπουδαίο ηγέτη» κι έναν «επαναστάτη και θρυλικό ομιλητή» ακόμα κι αν επρόκετο για μια «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα».

Μπροστά στις αντιδράσεις, είπε κατόπιν ότι ο Κάστρο ήταν ένας «δικτάτορας» κι ότι «είχε σοβαρά προβλήματα στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Κούβα, την οποία ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης επισκέφθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

«Τη στιγμή του θανάτου του, προέβην σε μια δήλωση που υπενθύμιζε τους στενούς δεσμούς μεταξύ του λαού του Καναδά και του λαού της Κούβας. Και την ίδια ώρα, οι Καναδοί γνωρίζουν ότι μιλάω πάντα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε χθες Κυριακή στην Σύνοδο των Γαλλόφωνων Χωρών στο Ανταναναρίβο (Μαδαγασκάρη). Επισήμανε εξάλλου ότι έθιξε αυτό το θέμα στη συνάντησή του «με τον Ραούλ Κάστρο πριν από δύο εβδομάδες».

Δειτε Επισης

Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»