Ν. Κοτζιάς: Πολλοί θα ήθελαν να προκαλέσουν ρήγμα μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας
20:53 - 27 Νοεμβρίου 2016
Παρά πολλοί θα ήθελαν να προκαλέσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα και πίστεψαν ότι ο ευκολότερος δρόμος γι' αυτό θα ήταν να βρίσουν και να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.
Ο κ. Κοτζιάς, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί παραίτησής του και περί κρίσης στις σχέσεις του με τους κ.κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη, τόνισε ότι όσοι επιδιώκουν να προκαλέσουν το ρήγμα αυτό είναι οι ίδιες δυνάμεις που εξαπέλυσαν εναντίον του ολομέτωπη επίθεση όταν ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2015, οι οποίες βρίσκονται εντός και εκτός χώρας, και ενοχλούνται από μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Προσέθεσε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, και ο ίδιος, είναι ο μόνος, από όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, που έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, εδώ και πολύ καιρό, οι οποίες είναι γνωστές από το 2015 και έχουν διατυπωθεί και στον ΓΓ του ΟΗΕ.
«Η ουσία ποια είναι: Πώς ορίζουμε το Κυπριακό. Κάποιοι ορίζουν το Κυπριακό ως ένα θέμα κοινωνικού κράτους, δηλαδή πόσα λεφτά θα πάρουν οι μεν και οι δε, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι είναι θέμα ανάμεσα στις δυο κοινότητες, Τουρκοκυπριακή κι Ελληνοκυπριακή, και τα δύο ισχύουν, πάντα υπάρχει μια διαπάλη για το κοινωνικό κράτος, πάντα υπάρχει μια συζήτηση για το πώς θα μοιραστεί η διακυβέρνηση σε μια ενιαία Κύπρο, αλλά η ουσία του κυπριακού προβλήματος εξ ορισμού είναι η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Δε μπορώ ν’ αντιληφθώ εάν κανείς βοηθά στο να υπάρξει μια λύση που να εξυπηρετεί και τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους χωρίς όμως την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, γιατί να θεωρείται ότι εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού; Εκτός αν κάποιοι εννοούν ως «λύση» την παράδοση και εννοούν να παραμείνει τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πουν ευθέως» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι τον υβρίζουν γιατί δεν τολμούν να πουν ακριβώς αυτό ανοιχτά.
Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι από τον «Πολίτη» μέχρι τα ελληνικά sites που υιοθέτησαν τέτοια στάση απέναντι του, από πίσω βρίσκονται άνθρωποι που υπερασπίζονται αυτήν την άποψη και οι οποίοι τον έβριζαν το 2015 με άθλια επιχειρήματα προκειμένου «να καλύψουν το στόχο τους που είναι να μείνουν οι Τούρκοι στο νησί».
Ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι από τον Φεβρουάριο του 2015 διακινείται η άποψη ότι τάχα τσακώνεται με τον Α. Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε χαρισματικό ηγέτη της ελληνικής κυβέρνησης, και επανέλαβε ότι δεν είναι υπό παραίτηση.
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι με το non paper που εκδόθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μεσούσης της διαπραγμάτευσης την προηγούμενη Δευτέρα, τορπιλίστηκε η διαδικασία, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε ότι αυτό το επιχείρημα είναι σαν να λέει ότι «ο Ερντογάν είναι ο κάλλιστος, ο πιο ευγενής και απαλός και ήσυχος πολιτικός του κόσμου, ήθελε να τα δώσει όλα πίσω, να πάρει το στρατό του να φύγει, να δώσει τα εδάφη που ήθελε και ξαφνικά κάποιος λέει ψευδώς ότι βγήκε ο Κοτζιάς και πήρε κάποιο τηλέφωνο – υπογραμμίζω ότι αυτό λέγεται ψευδώς- και γι’ αυτό χάθηκαν όλα».
Η ουσία είναι, υπογράμμισε, ότι ο ίδιος και η ελληνική πολιτεία έκαναν ένα κείμενο για τις εγγυήσεις, με το οποίο εξηγείται γιατί πρέπει να καταργηθούν, γιατί είναι αναχρονιστικές και συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα στην ίδια πρόταση πρότεινε ο ίδιος να φτιαχτεί ένα Σύμφωνο Συνεργασίας και Φιλίας μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας, βάσει του οποίου όμως δε θα προβλέπονται παρεμβατικά δικαιώματα.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για πολεμική και όχι κριτική εναντίον του, και τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν ανακατεύτηκε σε οτιδήποτε αφορούσε τα πέντε στάδια, από τα έξι που υπάρχουν, της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό λέγοντας ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί ακόμη και να εκφέρει άποψη γι αυτά.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη Δημοκρατία με δική της κυβέρνηση, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είναι εξαναγκασμένοι λόγω της κατοχής, να ρωτάνε την Τουρκία. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά. Και η επίθεση που δέχτηκα δημόσια, ξεκίνησε όταν εμείς αρνηθήκαμε να πάμε να συζητήσουμε στην Ελβετία το εδαφικό» υπογράμμισε, συνεχίζοντας: «Όταν οι Τούρκοι ήθελαν, δηλαδή, μαζί με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να είναι η Τουρκία και η Ελλάδα. Εμείς απαντήσαμε ότι αντιλαμβανόμαστε γιατί οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να έχουν τους Τούρκους -δε συμφωνούμε μεν, αλλά το αντιλαμβανόμαστε- διότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη. Αυτή έχει τους χάρτες κι αυτή σε τελευταία ανάλυση θα καθορίσει από που θ’ αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα όσον αφορά την κουβέντα που έχουν με τον Ακιντζί. Εμείς ούτε κατοχή έχουμε, ούτε γνώμη επ’ αυτού».
Ο Νίκος Κοτζιάς συμπλήρωσε ότι ως προς το έκτο κεφάλαιο για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, η ελληνική πλευρά κατάφερε να διατυπωθεί και από τη Βρετανία η θέση ότι εφόσον και η Τουρκία δεν θελήσει να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη, εκείνοι δεν διεκδικούν τίποτε, δηλαδή αποσύρεται το Ηνωμένο Βασίλειο από το σύστημα εγγυήσεων.
Tις εγγυήσεις θα τις κουβεντιάσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αλλά και οι εγγυήτριες δυνάμεις, προσέθεσε. Και επανέλαβε ότι αυτό που ενοχλεί ορισμένους είναι ότι η Ελλάδα δεν στηρίζει οποιαδήποτε θέση που λέει ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εγγυητικά, παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο ή η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει εσαεί τουρκικό κατοχικό στρατό. Διευκρίνισε, δε, ότι το κείμενο που έδωσε η ελληνική πλευρά καθορίζει με σαφήνεια το πλαίσιο μετά τη συμφωνία και τα δημοψηφίσματα, την πορεία για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να είναι σύντομο το χρονικό διάστημα και δεύτερον, ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ρήτρα που να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης μετά από τα δημοψηφίσματα.
«Αν πάμε σε μια πολυμερή, όπου δεν έχουμε κάνει καμία ουσιαστική συζήτηση με την Τουρκία, δεν θα βρούμε λύση εκεί και θα τιναχτεί στον αέρα η Διάσκεψη» εκτίμησε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει διάθεση και πρόθεση να γίνει μια συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν για να διερευνηθεί αν υπάρχουν κοινές αντιλήψεις που μπορούν να γίνουν, από κοινού, αντικείμενο επεξεργασίας για να προχωρήσει υπό καλύτερες προϋποθέσεις μια πολυμερής συνδιάσκεψη που θα δώσει την οριστική λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι δεν υπάρχει δήλωση του κ. Αναστασιάδη για τις εγγυήσεις και για τον κατοχικό στρατό που να διαφέρει από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού ή του ιδίου και τόνισε ότι ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος είναι η παράνομη κατοχή κυπριακών εδαφών κατά το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.. Αυτή είναι η ουσία του Κυπριακού, είπε.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι οι απειλές Τούρκων αξιωματούχων περί προσάρτησης των κατεχομένων είναι περισσότερο εκφοβισμός στη λογική ότι οι «Ελληνοκύπριοι βρίσκονται μπροστά στο εξής δίλημμα: εάν η λύση δεν είναι καλή, δεν θα τη στηρίξουν. Τότε η Τουρκία τους λέει 'θα ενσωματώσουμε την κατεχόμενη. Για να μην ενσωματώσουμε την κατεχόμενη Κύπρο, εσείς ψηφίστε οποιαδήποτε λύση'. Αλλά οποιαδήποτε λύση δεν είναι λύση» κατέληξε.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ