Το βραβευμένο από τη NASA κυπριακό drone έγινε ντοκιμαντέρ

Το πρώτο κυπριακό διαστημικό ντοκιμαντέρ, όπως το χαρακτηρίζουν οι δημιουργοί του, το οποίο εξιστορεί την όμορφη περιπέτεια της κυπριακής ομάδας ArachnobeeA που τιμήθηκε από τη ΝΑΣΑ με το πρώτο παγκόσμιο βραβείο, προβλήθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη το βράδυ στο αμφιθέατρο της CYTA στη Λευκωσία.

 
"Σήμερα είναι μέρα γιορτής” είπε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός στην εκδήλωση πρώτης προβολής του ντοκιμαντέρ που φέρει τον τίτλο “Η θαυμαστή ιστορία της ArachnobeeA”. (Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=J16UiIcy__g&t=2s).
 
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στις ΗΠΑ όπου η νικήτρια ομάδα προσκλήθηκε από τη ΝΑΣΑ να παρευρεθεί στην εκτόξευση πυραύλου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις ΗΠΑ. Η ομάδα ArachnoBeeA αποτελείται από τους Mihailo Kitanovic, Χρίστο Αντωνίου, Χαράλαμπο Λεβέντη, Adrian Carlan, Aleksandar Bozic, Iurii Fomenco, Visnja Durovic, Dragan Colovic, Ljubodrag Bozic και Nikola Gacic.
 
Κατάγονται από την Κύπρο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Σερβία και κατασκεύασαν το πρώτο διαστημικό drone που λειτουργεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, μια ιδέα που ενθουσίασε τη ΝΑΣΑ και τους χάρισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στο διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge το 2015, στην κατηγορία Best Mission Concept.

 

 
Εκ μέρους της ομάδας ArachnoBeeA μίλησε στο ΚΥΠΕ ο Χρίστος Αντωνίου, ο οποίος είπε ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το βραβείο που έλαβαν από τη ΝΑΣΑ, η ομάδα έκανε κάποια βήματα για ανάπτυξη του διαστημικού drone αλλά χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω ενέργειες.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε με μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος Πάολο Νέσπολι, λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση καθώς ετοιμάζεται πυρετωδώς για την τρίτη του αποστολή στο διάστημα, το Μάη, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).
 
Η ομάδα της ArachnoBeeA, είπε, η οποία πήρε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στο διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge το 2015, κατασκεύασε ένα drone το οποίο έχει πολλές δυνατότητες και εάν σταλεί στο διάστημα θα είναι χρήσιμο για μας τους αστροναύτες στο ΔΔΣ.


Η Νάσια Αγαπίου, λειτουργός του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών της CYTA, είπε ότι η πορεία της ArachnobeeΑ αποτελεί παράδειγμα και απόδειξη ότι με σωστό προγραμματισμό, κατάρτιση, συνέπεια, σοβαρότητα και επιμονή στους στόχους μπορεί να επιτευχθούν θαύματα ακόμη και σε τομείς με ιδιαίτερες απαιτήσεις και εξειδίκευση, στους οποίους η Κύπρος δεν έχει προϊστορία.
 
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Σταύρος Παπαγεωργίου μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην παραγωγή ενός τέτοιου ντοκιμαντέρ με ένα τόσο διαφορετικό περιεχόμενο. Το ντοκιμαντέρ, είπε, είναι ανθρωποκεντρικό με διδακτικό περιεχόμενο και περιέχει σημαντικά μηνύματα προς όλους μας για το τι μπορεί να κατορθώσει ο καθένας μας όταν διαθέτει όραμα, ομαδικότητα, πάθος και πίστη στις δικές του δυνάμεις.
 
Το βραβευμένο έργο της ArachnoBeeA

Ανακοινώνοντας το πρώτο διεθνές βραβείο στην κυπριακή ομάδα, το Μάιο του 2015, η ΝΑΣΑ ανέφερε ότι “η ArachnoBeeA από τη Λεμεσό της Κύπρου σχεδίασε ένα drone σε μορφή αράχνης και μέλισσας για μεταφορές μικρού φορτίου”.
 
Η κυπριακή ομάδα της ArachnoBeeA ασχολήθηκε με την τροποποίηση ενός ελικοφόρου drone (quadcopter), ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να προσαρτάται σε μεταλλικές κατασκευές, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών βραχιόνων, καθώς και να μπορεί να κινείται πάνω σε αυτές. Πρόκειται για το πρώτο drone σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Μοιάζει με αράχνη από τον τρόπο που κινείται και με μέλισσα από τον τρόπο που πετάει, εξού και το όνομα που του δόθηκε.
 
Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αφού τα τροποποιημένα drones θα μπορούν να λειτουργούν σαν προσωπικοί βοηθοί των αστροναυτών-μηχανικών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής τους εντός του σταθμού, όσο και κατά τη διενέργεια επισκευών στο εξωτερικό του. Η ομάδα επινόησε επίσης ένα έξυπνο σύστημα εντοπισμού της θέσης του “βοηθού” μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη χρήση τεχνολογίας RFID.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)