Θέλετε να ξεπεράσετε τη φοβία σας για τα αεροπλάνα;
12:39 - 26 Νοεμβρίου 2016
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα μικρό άγχος κάθε φορά που ταξιδεύουμε με αεροπλάνο ή μια ανησυχία όταν υπάρχουν έντονες αναταράξεις ή κακός καιρός κατά τη διάρκεια της πτήσης. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ο φόβος είναι ένα πρωτογενές συναίσθημα που υπάρχει σε όλους μας και είναι αυτός που βοήθησε στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους, αφού μας «κρατάει» ώστε να μην βάζουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο, να γνωρίζουμε πότε πρέπει να τρέξουμε να σωθούμε ή να μείνουμε και να πολεμήσουμε (fight of flight).
H φοβία, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικά. Είναι ο φόβος εκείνος που ξεπερνά τον φόβο που όλοι νιώθουμε. Η φοβία είναι εκείνη που δημιουργεί έντονα συναισθήματα άγχους, κρίσεις πανικού και πολλές αποφυγές, όπως να μην μπαίνει κάποιος ποτέ στο αεροπλάνο, συμπεριφορές «μπαστουνάκια», όπως να ταξιδεύει πάντα κάποιος με παρέα ή να παίρνει ηρεμιστικά χάπια, ή χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τελετουργικά προκειμένου να ταξιδέψει, όπως να κάνει τον σταυρό του ή να φοράει φυλαχτά. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, για να σας βοηθήσει. Αν πάλι ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, αυτή του φόβου, το Condé Nast Traveler, προτείνει 9 τρόπους για να ξεπεράσετε τον φόβο σας.
1. Μάθετε πως λειτουργούν τα αεροπλάνα
Σύμφωνα με το National Safety Council, οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από τροχαίο είναι 1 στις 112, ενώ να πεθάνει από αεροπορικό δυστύχημα είναι 1 στις 8.357. Συχνά οι θεραπευτές προτείνουν σε όσους φοβούνται να μιλήσουν με κάποιον που γνωρίζει πραγματικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός αεροπλάνου, ώστε να τους εξηγήσει πως λειτουργεί.
2. Κατανοήστε τι συμβαίνει στα κενά αέρος
Τα αεροπλάνα είναι φτιαγμένα για να αντέχουν τα κενά αέρος και τις αναταράξεις. Επίσης τα κενά αέρος δεν σχετίζονται καθόλου με το γεγονός ότι κάτι δεν πάει καλά με το αεροπλάνο. Και πάλι, ένας πιλότος θα μπορούσε να σας κατατοπίσει.
3. Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας
Η αμυγδαλή, το σημείο του εγκεφάλου το οποίο επεξεργάζεται τα συναισθήματα είναι προγραμματισμένη να στρεσάρεται ότι νιώθει ότι μπορεί να πέσετε. Μπορείτε να την εκπαιδεύσετε όμως, ώστε να συνηθίζει αυτό το συναίσθημα. Ανεβείτε σε ένα σκαλί (όχι ψηλό) ή σε πολύ μικρό ύψος και πηδήξτε στο έδαφος (προσοχή το ύψος δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο). Με αυτόν τον ακίνδυνο τρόπο θα εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας, στο αίσθημα της μικρής πτώσης που μπορείτε να βιώσετε στην πτήση.
4. Επικεντρωθείτε στον σκοπό του ταξιδιού σας
Σκεφτείτε ότι το ταξίδι δεν το κάνετε για να μείνετε 3-4 ώρες μέσα στο αεροπλάνο, αλλά για να επισκεφτείτε έναν καινούριο τόπο, να γνωρίσετε μία διαφορετική κουλτούρα και να περάσετε καλά. Σε αυτή την περίπτωση, σημασία έχει ο προορισμός και όχι το ταξίδι.
5. Αποδεχτείτε το άγχος σας
Όσο περισσότερο φοβάστε μήπως αγχωθείτε τόσο πολύ θα αγχωθείτε στο τέλος. Είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αναφέρουν ως «προσδοκητικό άγχος».
6. Δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης
Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να σας φαίνονται απλές αλλά είναι αποτελεσματικές. Η πιο απλή είναι μία μέθοδος αναπνοής. Δοκιμάστε να πάρετε μία βαθιά εισπνοή από το διάφραγμα από την μύτη και εκπνεύστε αργά από το στόμα σαν να φυσάτε μία κουταλιά με καυτή σούπα που δεν θέλετε να χυθεί. Να θυμάστε ότι οι πολλές και μεγάλες ανάσες δεν βοηθούν στο άγχος, αντίθετα το επιδεινώνουν.
7. Αποφύγετε το αλκοόλ και τον καφέ
Νομίζετε ότι το αλκοόλ θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, αλλά αντίθετα θα επιδεινώσει το άγχος σας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καφέ, ο οποίος αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς.
8. Χρησιμοποιήστε τα αποθέματα οξυτοκίνης σας
Η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, όπως την λένε, μπορεί να σας βοηθήσει πολύ όταν βιώνετε άγχος. Απλά, κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε ότι παίρνετε αγκαλιά ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ότι χαϊδεύετε το κατοικίδιό σας ή ότι παίρνετε αγκαλιά ένα μωρό. Οι σκέψεις αυτές θα σας φτιάξουν σίγουρα την διάθεση.
9. Ακολουθήστε την πορεία της πτήσης
Μόλις ο πιλότος ανακοινώσει πόση ώρα θα είναι η πτήση γράψτε κάτω τον αριθμό. Στην συνέχεια, χωρίστε αυτή την ώρα σε μικρά κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο η πτήση σας δεν θα μοιάζει βουνό και κάθε φορά θα σβήνετε και ένα μισάωρο από τον χρόνο που σας απομένει.
Πηγή: huffingtonpost