Οι τρεις μεγάλες αγάπες του Κάστρο

Η χθεσινή μέρα θα μείνει στην ιστορία σαν η ημέρα που χάθηκε και ο τελευταίος ηγέτης «παλαιάς κοπής». Ο Φιντέλ Κάστρο που άλλοι λάτρεψαν και άλλοι μίσησαν θανάσιμα άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών.

Ο Κάστρο ήταν ο άνθρωπος που με την ρητορική του δεινότητα κατάφερε να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο της γενέτειράς του για περισσότερο από μισό αιώνα, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, πως αν δεν τον σταμάταγε ο αδυσώπητος χρόνος, ακόμη θα βρισκόταν σε ένα μπαλκόνι και θα μαγνήτιζε με τους πύρινους λόγους του, λαοθάλασσες Κουβανών.

Ο Κάστρο  συνέδεσε το πρόσωπό του με την επανάσταση, ανατρέποντας τη δικτατορία Μπατίστα, και για δεκαετίες κράτησε στα χέρια του την τύχη ενός ολόκληρου λαού, αρχικά από τη θέση του Πρωθυπουργού και μετέπειτα του Προέδρου.

Προβλήματα υγείας ωστόσο τον οδήγησαν το 2006, να παραδώσει τη σκυτάλη στον πιστό του ακόλουθο και μικρότερο αδελφό του, Ραούλ, ο οποίος το 2008 εξελέγη Πρόεδρος της Κούβας, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα.

Η Κούβα

Η μεγάλη αγάπη του Κάστρο για την Κούβα και το λαό της καθόρισε από πολύ νωρίς την πορεία του, αφού αν και καταγόταν από εύπορη οικογένεια, οι ιδεολογικές του ανησυχίες, τον ανέμειξαν από τα φοιτητικά του χρόνια στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα.
 


Ο αυτοκαθοριζόμενος ως σοσιαλιστής, μαρξιστής και λενινιστής, Φιντέλ, εκφώνησε τον πρώτο του λόγο ως πολιτικός ηγέτης το 1946 για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση των εισιτηρίων στα λεωφορεία.


Το πραξικόπημα Μπατίστα του 1952 τον οδηγεί στα βουνά όπου και οργανώνει ένα παράνομο ένοπλο κίνημα στο οποίο πιστός του ακόλουθος και μεγαλύτερος ίσως θαυμαστής, είναι ο μικρότερός του αδελφός, Ραούλ. Ένα χρόνο αργότερα συλλαμβάνονται και οι δύο και καταδικάζονται σε φυλακιση 15 ετών στο νησί των Πεύκων στον Ειρηνικό.


Ο Μπατίστα όμως αποφασίζει το 1955 να τους απονείμει αμνηστία, οπόταν και ο Φιντέλ Κάστρο ιδρύει το Κίνημα της 26ης Ιουλίου. Εξόριστος στο Μεξικό, γνωρίζει τον μετέπειτα συναγωνιστή του, Αργεντινό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.


Το 1956 ο Κάστρο με τους άνδρες του κατέφτασαν στην Κούβα με το γιοτ «Γκράνμα». Ύστερα από σφοδρές μάχες με τον στρατό, ο Κάστρο και άλλοι 16 επιζώντες κατέλαβαν τη Σιέρρα Μαέστρα.


Τρία χρόνια αργότερα ο Μπατίστα διαφεύγει στο εξωτερικό καθώς η επανάσταση πλησίαζε τη νίκη και μετά από λίγες μέρες, ο Κάστρο φτάνει θριαμβευτικά στην Αβάνα.


Το 1961 διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον και διακηρύσσει τον «σοσιαλιστικό χαρακτήρα» της επανάστασης.


Από κει και πέρα η πορεία του, ακολούθησε την κορυφή της εξουσίας της χώρας μέχρι και το 2006, οπόταν ο καρκίνος στο έντερο τον ανάγκασε να παραιτηθεί.
 
Τα πούρα


Τα περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα του Κουβανού ηγέτη συνοδεύονταν από ένα πούρο στο στόμα.


Η γνωστή λατρεία του Κάστρο για τα πούρα ξεκίνησε το 1963 όταν ο αρχηγός των σωματοφυλάκων του Φιντέλ Κάστρο, με το ψευδώνυμο Chicho, του προσέφερε ένα fuma, που είχε τυλίξει ο φίλος του Eduardo Rivera (fuma λέγονται τα πούρα που φτιάχνουν οι τυλιχτές για τον εαυτό τους).


Ήταν ένα ψιλόλιγνο πούρο που λάτρεψε ο Κάστρο και ευθύς αμέσως παρήγγειλε κι άλλα στον Rivera.

Ένα χρόνο αργότερα τα πούρα αυτά, χωρίς όνομα και δαχτυλίδι ακόμη, άρχισαν να προσφέρονται ως προσωπικά δώρα του comandante σε φίλους και αρχηγούς κρατών. Το 1966 η βοηθός του Rivera, Celia Sanchez, βάφτισε τα πούρα αυτά Cohiba, από το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι γηγενείς ινδιάνοι για τα πούρα όταν έφτασε ο Κολόμβος.


Ένα χρόνο αργότερα, το 1967, τα Cohiba άρχισαν να κατασκευάζονται στο θρυλικό El Laguito, ένα παλιό αρχοντικό του 1920 στα προάστια της Αβάνας, και δίπλα στο πρώτο πούρο που αγάπησε ο Κάστρο (το σημερινό Lancero) που είχε το κωδικό όνομα Laguito No 1, δημιουργήθηκαν και τα Laguito No 2 και No 3.


Ο ίδιος ο Ριβέρα είχε πει πολύ αργότερα σε συνέντευξή του πως κάθε Σάββατο  έδινε στον Κάστρο 100 πούρα, τα περισσότερα από τα οποία όμως πρόσφερε δώρο στους φίλους του.


Τον περασμένο Αύγουστο όταν ο Κάστρο έκλεισε τα 90 του χρόνια, ένας από τους πιο έμπειρους κατασκευαστές κουβανέζικων πούρων κατέρριψε  το ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος, φτιάχνοντας το μεγαλύτερο πούρο παγκοσμίως, μήκους 90μέτρων, προς τιμήν του ιστορικού ηγέτη του νησιού της Επανάστασης.
 
Οι γυναίκες


Ο Κάστρο παντρεύτηκε δύο φορές, και απέκτησε ένα γιο από την πρώτη του σύζυγο και άλλους πέντε από τη δεύτερη. Ωστόσο η λατρεία του στο ωραίο φύλο ήταν αδιάκοπη όσο και ο αγώνας του για την Κούβα. Αποτέλεσμα αυτής της λατρείας ήταν η απόκτηση και άλλων παιδιών εκτός γάμου από διάφορες ερωτικές συντρόφους που κατά καιρούς είχε ο μεγάλος ηγέτης.


Σε αυτό βέβαια θα πρέπει να παραδεχθούμε πως, εκτός από την έμφυτη γοητεία και δύναμη που συνόδευαν το όνομά του, έπαιξε ρόλο και το επιβλητικό του παρουσιαστικό. Ψηλός, ευθυτενής, γοητευτικός και με βλέμμα αποφασιστικό, δύσκολα μια γυναίκα θα μπορούσε να αντισταθεί στην πολιορκία του Κομαντάντε.
 


 Το 2008 εξάλλου, η εφημερίδα New York Post ανέφερε ότι ο Κάστρο είχε κοιμηθεί με περισσότερες από 35.000 γυναίκες. «Κοιμόταν με τουλάχιστον δύο γυναίκες την ημέρα για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες – μια για μεσημεριανό γεύμα και μια για δείπνο», είχε δηλώσει πρώην αξιωματούχος του Κάστρο σε μια συνέντευξη με το σκηνοθέτη Ίαν Χαλπερίν. Μύθος ή αλήθεια; Κανείς δεν ξέρει.


Με πληροφορίες από wikipedia, international.fnl-guide, tovima
 

Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

 

Δειτε Επισης

Φωτιά σε σούπερ μάρκετ στη Βρετανία-Αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο κτίριο
Παραδόθηκε στην Ουκρανία το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τη Γερμανία
Ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε ένα παρεκκλήσι νοσοκομείου για τη χριστουγεννιάτικη ομιλία του
Ερντογάν για Συρία: Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες-Θα απομακρύνουμε τις δολοφονικές ορδές του ΡΚΚ
Πιέστε το Ισραήλ να επιταχύνει την αποχώρησή του από το νότιο Λίβανο, ζητά ο Μικάτι από ΗΠΑ και Γαλλία
Αυτή είναι νέα κυβέρνηση της Γαλλίας-Δύο τέως πρωθυπουργοί στη σύνθεση
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: «Ψυχοπαθής» ο δράστης, «μισούσε τους πάντες»
Επιβεβαιώνει την πρόοδο στις συνομιλίες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων από τη Χαμάς ο Νετανιάχου
Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Το Κρεμλίνο προετοιμάζει το έδαφος για μία συνάντηση Πούτιν-Τραμπ