Οι ομάδες που αποφεύγει ο ΑΠΟΕΛ στους 32 αν τερματίσει πρώτος

Ιστορική πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ πανηγυρίζει ο ΑΠΟΕΛ. Όπως και την περίοδο 2011/12 όταν σφράγισαν εισιτήριο για τους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ με το ισόπαλο 0-0 κόντρα στη Ζενίτ στην 5η αγωνιστική έτσι και φέτος οι «γαλαζοκίτρινοι» παρά την ήττα από την Αστάνα πήραν την πρόκριση και μαθηματικά χάρη στο ισόπαλο 1-1 του Ολυμπιακού με τους Γιανγκ Μπόις την ίδια αγωνιστική.
 
Για πρώτη φορά κυπριακή ομάδα προκρίνεται από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ με τον ΑΠΟΕΛ να γράφει άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του. Απέναντι στον Ολυμπιακό Πειραιώς στο ΓΣΠ στις 8/12 ο ΑΠΟΕΛ καλείται να μην χάσει ώστε να προκριθεί ως πρώτος στον δεύτερο όμιλο.
 
 
 
Πέραν του οικονομικού οφέλους (ο πρώτος ανταμείβεται με 600 χιλιάδες ευρώ και ο δεύτερος με 300 χιλιάδες ευρώ) θα αποκομίσει και αγωνιστικό κέρδος καθώς οι νικητές των 12 Ομίλων θα είναι οι ισχυροί στην κλήρωση της 12ης Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι 12 νικητές, μαζί με τους τέσσερις καλύτερους τρίτους των Ομίλων του Champions League θα θεωρηθούν ισχυροί, έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα εκ των 12 δεύτερων του Europa League ή των τεσσάρων χειρότερων τρίτων του Champions League.
 
 
 
Επίσης, η πρώτη θέση σημαίνει ότι η ρεβάνς θα γίνει στο ΓΣΠ (όπως και με τη Λυών), στις 23 Φεβρουαρίου 2017 – το πρώτο ματς είναι μια βδομάδα νωρίτερα.
 
Ομάδες από την ίδια χώρα ή που έχουν παίξει μαζί στον ίδιο Όμιλο, δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ στους στη φάση των «32».  
 
Εφόσον ο ΑΠΟΕΛ τερματίσει πρώτος θα αποφύγει σίγουρα ομάδες που έχουν ήδη «κλειδώσει» την πρωτιά στον όμιλο του Γιουρόπα  Λιγκ.
 
Αυτές είναι οι Ζενίτ (4ος όμιλος), Ρόμα (5ος όμιλος), Άγιαξ (7ος όμιλος), Σαχτάρ (8ος όμιλος), Σάλκε (9ος όμιλος) και Σπάρτα Πράγας (11ος όμιλος).
 
 
Στους υπόλοιπους ομίλους η πρώτη θέση θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική με την Φενερμπαχτσέ (10 βαθμούς) να αφήνει δεύτερη την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (9 βαθμοί) στον πρώτο όμιλο αν κερδίσει εκτός έδρας την Φέγενορντ (7 βαθμοί), η οποία είναι γερά στο κόλπο της πρόκρισης.
 
Στον τρίτο όμιλο η Άντερλεχτ (11 βαθμοί) υποδέχεται την Σεντ Ετιέν (9 βαθμοί) και ο νικητής θα πάρει την πρωτιά στον όμιλο με τους Βέλγους να ευνοούνται και με ισοπαλία.
 
 
 
Στον έκτο όμιλο η Γκενκ (9 βαθμοί) θα τερματίσει πρώτη αν κερδίσει εκτός έδρας την αδιάφορη Σασουόλο, ενώ στον δέκατο όμιλο προβλέπεται «καυτή» μάχη. Η Φιορεντίνα προηγείται με 10 βαθμούς και παίζει εκτός έδρας με την Καραμπάγκ που έχει 7 βαθμούς και με ένα βαθμό προκρίνεται ως πρώτη. Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ (7 βαθμοί) υποδέχεται την Σλόβαν Λίμπερετς (4 βαθμοί).
 
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπορεί να πήρε μία τεράστια νίκη επί της Φιορεντίνα στο "Αρτέμιο Φράνκι", ωστόσο, δυστυχώς γι' αυτήν, η πρόκριση δεν βρίσκεται μόνο στα δικά της χέρια. Φυσικά, ο "Δικέφαλος" θα πρέπει να κάνει το καθήκον του και να νικήσει στην Τούμπα τη Σλόβαν Λίμπερετς, η οποία δεν θα είναι αδιάφορη, αφού -υπό προϋποθέσεις- έχει ελπίδες πρόκρισης. Στο άλλο παιχνίδι όμως, στο Μπακού, ο ΠΑΟΚ δεν θέλει νίκη της Καραμπάγκ επί της Φιορεντίνα, αφού τότε θα προκύψει τριπλή ισοβαθμία, στην οποία θα προκριθούν ως πρώτοι οι Αζέροι και ως δεύτεροι οι Ιταλοί.
 
Εκτός και αν η Καραμπάγκ νικήσει με έξι γκολ διαφορά, κάτι που φαντάζει σχεδόν αδύνατο. Αν πάντως συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι Αζέροι θα είναι πρώτοι και ο ΠΑΟΚ δεύτερος. Αυτή είναι και η μόνη θέση από την οποία μπορεί να προκριθεί η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς, αφού δεν μπορεί να πάρει την πρώτη θέση του ομίλου, ό,τι κι αν συμβεί στους δύο αγώνες. Κοντολογίς, στόχος του ΠΑΟΚ είναι να πάρει καλύτερο αποτέλεσμα από την Καραμπάγκ.