Πέντε ξενόφερτες... «αμερικανιές» που υιοθετήθηκαν στην Κύπρο

Και εκεί που κύπριοι τη μόνη Παρασκευή που γνώριζαν είναι η Μεγάλη Παρασκευή ξαφνικά, «ανακάλυψαν» την Black Friday. Μια ημέρα ξενόφερτη από την Αμερική, που όπως δείχνουν τα πράγματα «ήρθε για να μείνει» όπως και πολλές  άλλες.

Σιγά-σιγά αρκετές γιορτές, έθιμα και εκδηλώσεις προσαρμόζονται στην κυπριακή καθημερινότητα. Μερικές έχουν προσαρμοστεί εδώ και χρόνια ενώ άλλες έκαναν την εμφάνιση την τελευταία δεκαετία.
Πιο κάτω αναφέρουμε κάποιες από αυτές.

HALLOWEEN

Στις 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνιση τους στους δρόμους της Αμερικής ανθρώπινοι σκελετοί, μάγισσες και κολοκύθες, ενώ τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και ζητώντας από τους ιδιοκτήτες το γνωστό «trick or treat»(κέρασμα ή μαγικό). Η λέξη Halloween είναι παράφραση των λέξεων All-Hallow-even που σημαίνει το «Βράδυ πριν την ημέρα των Αγίων Πάντων».

Πολλοί Κύπριοι τα τελευταία χρόνια γιορτάζουν την ημέρα αυτή ως μια ακόμη ευκαιρία να «μασκαρευτούν» για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο.

Valentine's Day

Η γνωστή γιορτή του έρωτα, της αγάπης και του πάθους!

Ο Άγιος Βαλεντίνος σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως η ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Κατά τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε η περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους, με λουλούδια, δώρα και κάρτες με ευχές παντοτινής αγάπης.

Το σίγουρο είναι ότι άργησε να κάνει την εμφάνισή του στην Κύπρο. Όταν ήρθε όμως, ήρθε για να μείνει. Λουλούδια , αρκουδάκια με καρδιές κατακλύζουν τα καταστήματα κάθε Φεβρουάριο. 

Baby Shower

Εκτός από τα παραδοσιακά τραπέζια σε στυλ γάμου για να γιορτάσουμε την βάφτιση τώρα υπάρχει και pre- party.

Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο έχει γίνει γνωστό το έθιμο baby shower συνήθως από celebrities της Κύπρου που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες. Είναι ένα πάρτι με φίλους και συγγενείς λίγες ημέρες πριν την ημέρα της γέννησης του παιδιού.

Η λέξη «shower» ορίζει το γεγονός ότι η μέλλουσα μητέρα «λούζεται» με δώρα για το παιδί. Το σχετικό έθιμο παραδοσιακά  υποδηλώνει, ενδεχομένως, μια «πρώτη παρουσίαση» του νέου μωρού στην οικογένεια και στον φιλικό. ΗΑμερική ήταν η πρώτη χώρα που το καθιέρωσε.

Octoberfest

Το γνωστό δικό μας Beerfest!

Το Octoberfest είναι η παγκοσμίως γνωστή γιορτή της μπύρας που γίνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο στην περιοχή Theresienwiese. Η γιορτή διαρκεί δύο εβδομάδες και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.
Η αρχή  για την καθιέρωση του φεστιβάλ είναι το 1810 , όταν έγιναν μεγάλες γιορτές για το γάμο του πρίγκιπα της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α'.

Από τότε και κάθε χρόνο διεξάγεται ένα με γάλο «πανηγύρι» όπου όλες οι ζυθοποιίες του Μονάχου προσφέρουν μπύρα στους επισκέπτες σε χαρακτηριστικές σκηνές χωρητικότητας 2-3.000 ατόμων. Σερβιτόροι και τα τελευταία χρόνια και αρκετοί επισκέπτες φορούν τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες.

Στην Κύπρο ως μια παραλλαγή του συγκεκριμένου φεστιβάλ οργανώνονται φεστιβάλ μπύρας και το γεγονός έχει καθιερωθεί εδώ και περίπου 6 χρόνια με τους κύπριους να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες ημέρες ως ακόμα μια δικαιολογία για να πιούν μπύρες.

Ξενόφερτα έθιμα των Χριστουγέννων
Εννοείται πως το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου με το άστρο δεν ξεκίνησε από την Κύπρο, ούτε η γαλοπούλα είναι το εθνικό μας πτηνό αλλά ούτε ο Αής Βασίλης κατεβαίνει με το έλκηθρο από το «χιονισμένο» Τρόοδος.

Όλα αυτά τα έθιμα είναι ξενόφερτα αλλά έχουν διατηρηθεί εδώ και χρόνια στα κυπριακά σπίτια σαν να είναι δικά μας.

Ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου φέρεται να είναι έθιμο από τον 8ο αιώνα, όταν ο όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των "ειδωλολατρών" στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο. Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539.

Το πιάτο που στολίζει την ημέρα των Χριστουγέννων είναι η γαλοπούλα. Το έθιμο της Χριστουγεννιάτικης Γαλοπούλας καθιερώθηκε από το Μεξικό και έφτασε στην Ευρώπη το 1824 μ.Χ.

Ο «Σάντα Κλάους» (Άγιος Νικόλαος) των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= «ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων και «Babbo Natale» των Ιταλών είναι ο δικό μας  Άης Βασίλης και έχουν την ίδια ιδιότητα. Αποτελεί μία διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως.

Η γνωστή παρουσία του κύριου με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν  τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες των εορτών, ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές, αφού αποτελεί κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων.

Δειτε Επισης

Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ