Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα επιχειρούν να θέσουν οι Τούρκοι

Οδικό χάρτη για το Κυπριακό με σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης και λύση μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επίσης επανέλαβε την τουρκική αξίωση για άμεσο καθορισμό πενταμερούς διάσκεψης.   
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε σήμερα και τηλεφωνική επικοινωνία με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μονγκερίνι. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε στην κ. Μονγκερίνι τον λόγο που υπήρξε το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν και μετέφερε την αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για λύση το 2016.  Ο Τσαβούσογλου  
«Στόχος είναι στο πλαίσιο που έχει καθορίσει η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, εντός του 2016, να αποδώσουν καρπούς οι διαπραγματεύσεις και να γίνουν απτά βήματα για μια μόνιμη λύση στην Κύπρο», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών που είχε στο «προεδρικό» με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τους προέδρους των «συγκυβερνώντων» κομμάτων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΡΤΚ και ΚΚΔ και τον “υπουργό εξωτερικών”, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τσαβούσογλου εξερχόμενος του «προεδρικού» σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους είπε ότι συζήτησαν το σημείο που βρισκόμαστε μετά τους δύο γύρους των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί απ’ εδώ και πέρα. Χαίρεται, ανέφερε, που είδε ότι «κυβέρνηση» και «αντιπολίτευση» έχουν την ίδια άποψη και οι συναντήσεις ήταν παραγωγικές.
 
«Ως Τουρκία πάντοτε στηρίξαμε τις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε, πάντοτε θέταμε τη θέλησή μας για ένα αποτέλεσμα, και στο θέμα των ΜΟΕ πάντοτε προσφέραμε τη στήριξή μας χωρίς να δειλιάσουμε. Στόχος μας στο πλαίσιο που καθορίζει το έγγραφο της 11ης Φεβρουαρίου 2014, εντός του στόχου για το 2016, αυτές οι διαπραγματεύσεις να φέρουν καρπούς, να φέρουν ένα αποτέλεσμα, να γίνουν βήματα για μια μόνιμη λύση και άμεσα να καθοριστεί ένα συγκεκριμένος απαραίτητος οδικός χάρτης που θα περιλαμβάνει και την πενταμερή διάσκεψη».
 
Η Τουρκία, πρόσθεσε, στηρίζει πλήρως τη διαδικασία το επόμενο διάστημα. Ανέφερε τέλος ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουν και διμερή θέματα όπως η οικονομία κ.α.
 
Ο Ακιντζί
Εφικτό θεωρεί τον στόχο του 2016 ο Μουσταφά Ακιντζί και για να προχωρήσουμε προς ένα αποτέλεσμα υποστηρίζει ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καθοριστεί η ημερομηνία για την πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη και η διαδικασία που ακολουθηθεί μέχρι τότε.
Ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους, χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Επανέλαβε ότι πριν φύγει για τον δεύτερο γύρο του Μοντ Πελεράν εξέφρασε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου τις ανησυχίες τους και υπογράμμισε ότι έναντι της πρωτοβουλίας της τ/κ πλευράς στον πρώτο γύρο, έπρεπε και η ε/κ πλευρά να προβεί σε ανάλογη πρωτοβουλία.
«Δυστυχώς αυτό δεν γινόταν και ο δεύτερος γύρος κόλλησε. Εμείς διεξάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Δηλαδή, συζητούνται όλα τα θέματα αλληλένδετα μεταξύ τους και εκ περιτροπής. Υπό αυτή την έννοια σημειώθηκε πρόοδος στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια», ανέφερε.
Μετά, είπε, πέρασαν στο εδαφικό και έκαναν «ασκήσεις ιδεών» (brainstorming) σχετικά με τις εγγυήσεις και ασφάλεια. Αλλά, συνέχισε, μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει η προσέγγιση «να κλείσουμε τώρα αυτό και τα άλλα να τα αφήσουμε να περιμένουν μετά».
Ο λόγος που υπήρξε το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, ήταν ότι «δυστυχώς η ε/κ πλευρά ήθελε μαζί με το χάρτη να τα τελειώσουμε όλα μαζί και να πάρουμε εμείς ως ε/κ πλευρά ό,τι πάρουμε, αλλά θέματα που είναι σημαντικά για τους τ/κ, θέματα πολιτικής ισότητας όπως η εκ περιτροπής προεδρία ή η ενεργός συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων να μείνουν στην αναμονή. Δεν μπορούσαμε βεβαίως να αποδεχθούμε μια τέτοια αντίληψη».
 
«Καθορίζοντας τον οδικό χάρτη απ’ εδώ και πέρα, κρατώντας ως στόχο τη λύση μέχρι το τέλος του 2016 και παραμένοντας στο πλαίσιο του εγγράφου της 11ης Φεβρουαρίου 2014, μπορούμε να οδεύσουμε σε αυτό το δρόμο. Εάν ο στόχος για λύση υπάρχει ακόμη σε όλες τις πλευρές το τί πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρο, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι πρέπει πλέον καθοριστεί η σύνθεση (format) της πενταμερούς ή πολυμερούς, όπως οι Ε/κ τη λένε, τύπου Μπούργκενστοκ διάσκεψης», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης.
 
Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι σε ένα τραπέζι θα παρακαθίσουν Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων και σε ένα άλλο τραπέζι οι δύο πλευρές να συζητήσουν τα εναπομείναντα θέματα που έμειναν άλυτα μέχρι στιγμής, περιλαμβανομένου του εδαφικού, της εκ περιτροπής προεδρίας, άλλα στοιχεία της πολιτικής ισότητας και κάποια ζητήματα στο περιουσιακό που είναι ακόμη άλυτα. «Εάν υπάρχει βούληση αυτό είναι που πρέπει να γίνει. Αντιλήψεις πέραν αυτής δεν θα μας οδηγήσουν πουθενά. Εμείς διεξάγουμε τις διαπραγματεύσεις με καλή πρόθεση και εποικοδομητικό πνεύμα», είπε.
 
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε επίσης σε πιθανότητα συνάντησης των κκ. Τσίπα και Ερντογάν, λέγοντας πως θα γίνουν σίγουρα επαφές Τουρκίας-Ελλάδας, αλλά επαφές και με την Βρετανία.
 
Επανέλαβε ότι μπορεί να μείνουν κάποια θέματα για το 2017, όπως η συγγραφή του ομοσπονδιακού συντάγματος, οι ομοσπονδιακοί νόμοι και άλλα τεχνικά ζητήματα που θα μπορούν να τύχουν χειρισμού τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου. Θα δοθεί, είπε, επαρκής χρόνος και στις δύο κοινότητες για ενημέρωση και εφόσον όλα βαίνουν επιτυχώς μπορούν να γίνουν περί τα μέσα του χρόνου και τα δημοψηφίσματα. «Όλα αυτά είναι εφικτά. Αρκεί όλες οι πλευρές να κινηθούν θετικά», σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτης.
 
Εάν δεν το κάνουμε αυτό, είπε, μας περιμένουν δυσκολίες το 2017 και αναφέρθηκε σε επανέναρξη των ερευνών για το φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι το θέμα του φυσικού αέριου θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας και όχι εντάσεων.
 
Ανέφερε επίσης ότι θα αναλάβει νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ που θα ανασυντάξει τους φακέλους και «να δούμε σε ποια σειρά θα έρθει το Κυπριακό». Θα αναλάβει, συνέχισε, νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ και το πιο σημαντικό-όπως είπε-τον Φεβρουάριο του 2018 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ελεύθερες περιοχές με την προεκλογική εκστρατεία να αρχίζει εντός του 2017.
 
«Γι’ αυτό το λόγο απευθύνω έκκληση ακόμη μία φορά να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Να επικεντρωθούμε στο θέμα και να μην αφήσουμε αυτή την εργασία να πάει χαμένη», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καθοριστεί η ημερομηνία για την πενταμερή και να γίνουν βήμα-βήμα όσα πρέπει μέχρι τότε.
 
Εξέφρασε τέλος ετοιμότητα για να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για ένα αποτέλεσμα και την ευχή να είναι έτοιμη και η ε/κ πλευρά «για να μπορέσουμε να αρχίσουμε μια νέα εποχή που θα δημιουργήσει πιθανότητες ειρηνικής συνεργασίας».
 
Απειλεί ο Οζγκιουργκιούν
Στο ίδιο πλαίσιο, «αν μέχρι το τέλος του 2016 δεν υπάρχει λύση, πρέπει να συνεχίσουμε ως ‘’τδβκ’’», δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ενώ ανέφερε ότι χωρίς να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε., εδώ (σ.σ. στα κατεχόμενα) δεν θα έχει κανένα λόγο η Ε.Ε.».
Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν υποστήριξε ότι «η ε/κ πλευρά έκανε τις διαπραγματεύσεις για να αλλάξει κάποιες ισορροπίες ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, δεν είδαν ποτέ τους Τ/κ ως ίσους συνεταίρους και δεν αποδέχτηκαν την εδώ παρουσία της Τουρκίας και τις εγγυήσεις της».
Είπε ακόμη ότι «ενώ η ε/κ πλευρά λέει ‘’όχι’’ σε όλα τα σχέδια λύσης των Ηνωμένων Εθνών εδώ και μισό αιώνα, συμπεριλαμβανομένου και του Μον Πελεράν, η διεθνής κοινότητα δεν κατηγόρησε με κανένα τρόπο την πλευρά που είπε ‘’όχι’’ και ήθελε να συνεχίσει τον δρόμο της, συμπεριλαμβανομένου και του Μον Πελεράν με την αντίληψη ότι ‘’κατηγορούμενη είναι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία’”».
«Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν με αυτό τον τρόπο. Κι εμείς ρωτούμε μέχρι ποιο σημείο θα ανεχόμαστε αυτά, μέχρι ποιο σημείο θα συνεχίσουμε έτσι. Αν μέχρι το 2016 δεν υπάρξει λύση πρέπει να συνεχίσουμε ως 'τδβκ'. Ας μην επιστρέψουμε σήμερα πάλι στο τραπέζι και να έρθουμε μετά από μια βδομάδα ή δέκα μέρες και να συζητήσουμε τα ίδια πράγματα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «οι Ε/κ κατά την άποψή μου σήμερα δεν θα πουν ναι στο παραμικρό δικαίωμα των Τ/κ και της Τουρκίας».
Ο κ. Οζγκιουργκιουν υποστήριξε περαιτέρω ότι «κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και η διεθνής κοινότητα έκανε πολύ μεγάλα λάθη και δεν συμπεριφέρθηκε δίκαια. Έκανε πάντοτε ανοίγματα στην πλευρά που δεν έδωσε τα ίσα δικαιώματα των Τ/κ στο νησί. Τώρα θα γίνει πάλι το ίδιο. Και πάλι δεν υπάρχει καμιά κατηγορία εναντίον της πλευράς που είπε όχι στο τραπέζι. Δηλαδή η ε/κ πλευρά, η Ελλάδα έχει ανατρέψει τη διαδικασία και δεν λέει κανείς τίποτα».
«Πιστεύουμε ότι πλέον στο τέλος του 2016 αυτές οι συνομιλίες δεν έχουν κανένα νόημα. Εάν θα περάσουν αυτές οι συνομιλίες με καθυστερήσεις γιατί να καθόμαστε στο τραπέζι και να χάνουμε την ενέργεια και το χρόνο μας; Η ε/κ πλευρά θα ροκανίσει το χρόνο με αυτή την τακτική για χρόνια. Για χρόνια δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα», υποστήριξε.
Για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά δεν εμπιστεύτηκε ποτέ την Ε.Ε. «Είπαμε πως αν δεν μπει στην Ε.Ε. η Τουρκία, δεν θα έχει κανένα δικαίωμα η Ε.Ε. εδώ. Εάν η Τουρκία μείνει εκτός, η Ε.Ε. δεν θα έχει κανένα λόγο στην 'τδβκ'. Σε ένα περιβάλλον που δεν βρίσκεται η Τουρκία κανείς δεν μπορεί να σέρνει τους Τ/κ και η Ελλάδα με την ε/κ πλευρά δεν μπορούν να τους υποβιβάζουν σε μειονότητα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ».
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»