«Πληρώνω όσο πετώ» - Νέα στρατηγική για τη διαχείριση και το κόστος των αποβλήτων

Το Τμήμα Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και του Προγράμματος Life Know Waste διοργάνωσαν σήμερα σεμινάριο με θέμα “Συνεισφορά Συστημάτων Πληρώνω Όσο Πετώ στη μείωση Παραγωγής Αποβλήτων” στο Δήμο Γεροσκήπου.
 
Σε χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χ”Παναγιώτου, που ανέγνωσε η Μερόπη Μηλιώτου, Λειτουργός Περιβάλλοντος Α’, του Τμήματος Περιβάλλοντος, ανέφερε πως το Τμήμα Περιβάλλοντος συμμετέχει ως Εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Life Know Waste”που σκοπό έχει την προώθηση της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων στην Κύπρο μέσω μιας εκτεταμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης, βασισμένης σε μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή στρατηγική, που να εστιάζεται στην αρχή Reduce, Reuse, Recycle ( RRR).
 
Mία μάλιστα,όπως είπε, από τις δράσεις του έργου στην οποία το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι επικεφαλής εταίρος ( Action Leader)  είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης τοπικών αρχών ώστε να τους βοηθήσει να ωριμάσουν και να αντιληφθούν και αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις προκλήσεις, κίνητρα αλλά και υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ορθολογιστική διαχείριση αποβλήτων.
 
Ο κ. Χ”Παναγιώτου ανέφερε πως την εν λόγω δράση το Τμήμα Περιβάλλοντος θέλησε να την αρχίσει όχι τυχαία και την έχει εντάξει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων που λαμβάνει χώρα από τις 19 ως τις 27 Νοεμβρίου 2016.
 
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων είναι μια πρωτοβουλία με σκοπό την προώθηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα αειφόρου διαχείρισης πόρων και διαχείρισης αποβλήτων μια συγκεκριμένη εβδομάδα κάθε χρόνου.
 
Για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος και η Κύπρος, όπως είπε, σ’ αυτή την πρωτοβουλία, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος όπου οι διάφορες δράσεις διαδίδονται μέσω των Μέσων Μαζικής Δικτύωσης, έτσι ώστε να ενημερώνεται όλο και περισσότερη μερίδα του πληθυσμού.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χ” Παναγιώτου, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και προωθείται με κεντρικούς άξονες τη διασφάλιση ενοποιημένης πολιτικής, επαρκούς, σύγχρονης και αυστηρά εφαρμοζόμενης νομοθεσίας και την αειφορία των φυσικών πόρων.
 
Πρόσθεσε μάλιστα πως η πρόληψη και η χωριστή διαλογή στη πηγή είναι ένας τομέας στον οποίο το ΥΓΑΑΠ, δίνει μεγάλη έμφαση αφού αποτελεί και ευρωπαϊκή υποχρέωση. Το Υπουργείο στα πλαίσια της πολιτικής του για ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, προωθεί μέτρα και δράσεις πρόληψης, μείωσης και χωριστής διαλογής των στερεών αποβλήτων.
 
Τα εν λόγω μέτρα αποσκοπούν –όπως είπε- στην αειφόρο αξιοποίηση των αποβλήτων μέσα από την αναστροφή της ευρείας αντίληψης ότι τα απόβλητα αποτελούν πρόβλημα, στην πεποίθηση  ότι τα απόβλητα αποτελούν πόρους και τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο.
 
Ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος μεταξύ άλλων ανέφερε πως στα πλαίσια υλοποίησης των δράσεων αυτών αλλά και ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλεται για χωριστή συλλογή και βέλτιστη αξιοποίηση των δημοτικών αποβλήτων, το Υπουργείο και το Τμήμα Περιβάλλοντος προτίθεται να επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση – όπως είπε- να διευκολυνθεί το μέγιστο στην εφαρμογή των συγκεκριμένων υποχρεώσεων.
 
Είπε, τέλος, πως το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο Πετώ» (ΠΟΠ) αποσκοπεί στην αλλαγή καταμερισμού του κόστους διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων, στηριζόμενο στις βασικές αρχές «ο ρυπαίνων πληρώνει» και στην αρχή της ανταποδοτικότητας, με τελικό αποτέλεσμα ο κάθε πολίτης να πληρώνει ανάλογα με τα απόβλητα που παράγει.
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Μάριος Νικήτα, Υγειονομικός Λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου, ανέφερε πως στόχος του Δήμου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αλλά και η παραγωγή όσων γίνεται λιγότερων αποβλήτων για την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Αυτό το πρόγραμμα αποσκοπεί –όπως είπε- στο να παραχθούν τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα,αλλά και να εκτρέψουν από τη μεταφορά τους στους διάφορους ΧΥΤΑ, τουλάχιστον τα απόβλητα τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν.
 
Ο κ. Νικήτα είπε πως είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται αυτού του είδους το σεμινάριο, αλλά θα ακολουθήσουν και στις υπόλοιπες πόλεις.
 
Αυτό το σεμινάριο, συνέχισε, έρχεται σε συνάρτηση και συνδυασμό με το πρόγραμμα το οποίο “τρέχει” εδώ και ένα χρόνο ο Δήμος Γεροσκήπου, το οποίο στοχεύει στην παραγωγή λιγότερων αποβλήτων από τις ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές μονάδες.
 
Πρόσθεσε πως εδώ και ένα χρόνο έχει αιτηθεί ο Δήμος Γεροσκήπου στο Τμήμα Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να συμμετέχει σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου τα απόβλητα που δημιουργούνται στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές μονάδες να μην καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και να διοχετεύονται σε αδειοδοτημένες μονάδες για επεξεργασία τόσο τα οργανικά τους όσο και τα απόβλητα συσκευασίας.
Είπε πως στα ξενοδοχεία δημιουργούνται τεράστιες ποσότητες αποβλήτων, τα οποία όλα καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής με τα γνωστά δυσμενή αποτελέσματα.
 
Ο κ. Νικήτα ανέφερε περαιτέρω πως όλος ο εξοπλισμός θα προσφερθεί στο Δήμο Γεροσκήπου δωρεάν και ο Δήμος θα τον αξιοποιήσει. Θα περιλαμβάνει συμπιεστές σκυβάλων, κάδους σκυβάλων των 1.100 λίτρων, ηλεκτρονικά αυτοκίνητα τα οποία θα βοηθήσουν στην αποκομιδή αποβλήτων από τις ξενοδοχειακές μονάδες.
 
 Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως μέσα από τη συμμετοχή του Δήμου στο Πρόγραμμα Μείωσης Αποβλήτων Παραλιακών Ξενοδοχειακών Μονάδων και Συναφών χώρων Μαζικής Παραγωγής Αποβλήτων, του Τμήματος Περιβάλλοντος πέραν από τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα παραχωρηθεί μέσω του προγράμματος δωρεάν, θα προωθηθεί η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και θα επιτευχθεί σημαντική μείωση στο κόστος αποκομιδής και διαχείρισης αποβλήτων προς όφελος των δημοτών, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην τουριστική περιοχή του Δήμου.
 
Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε, ενισχύεται η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους δημότες αλλά και στους επισκέπτες του Δήμου, με τη δημιουργία ενός παραδείγματος ολοκληρωμένης και περιβαλλοντικά υπεύθυνης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων. Στο σεμινάριο συμμετείχαν υπηρεσιακοί διαφόρων κοινοτήτων όπως της Έμπας, Κισσόνεργας και άλλες.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Σε επιτόπου αξιολόγηση της φοιτητικής εστίας του Δήμου Πάφου προχώρησε ο Φαίδωνος
Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)