Δεν πιστεύει σε λύση αλλά στηρίζει τον Πρόεδρο ο Αρχιεπίσκοπος

Τη στήριξη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για να μπορεί να διεκδικεί τα δίκαια του κυπριακού λαού στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, εκφράζοντας ωστόσο την απογοήτευσή του για τις προοπτικές λύσης.
 
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε συνάντηση η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.
 
Εξερχόμενος του Προεδρικού, και ερωτηθείς για τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως είναι κοντά στον Πρόεδρο, ούτως ώστε να έχει δύναμη να διαπραγματεύεται. Ωστόσο, είπε πως δεν πιστεύει πως θα υπάρξει λύση.
 
Ερωτηθείς αν ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο για λεπτομέρειες που τον έχουν απογοητεύσει περισσότερο, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν είπε ποτέ ότι πάμε για λύση. «Αλλά είμαστε κοντά στον Πρόεδρο για να έχει διαπραγματευτική δύναμη να διεκδικεί τα δίκαια του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχουν ελπίδες με τα νέα δεδομένα και τη στάση τη Τουρκίας για επανέναρξη του διαλόγου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως δεν τον ενδιαφέρει ο διάλογος, αφού δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει λύση. Επανέλαβε τη στήριξη του προς τον Πρόεδρο, και κατέληξε λέγοντας πως «είναι δουλειά του Προέδρου αν θα κάνει συνομιλίες ή όχι».
 
Η Κομισιόν
Η Κομισιόν παρακολουθεί πολύ στενά τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος κληθείς να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων, υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ, συνομίλησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τηλεφωνικά προχθές.
 
Ανέφερε ότι η Κομισιόν επαναλαμβάνει την εμπιστοσύνη στην ισχυρή δέσμευση και των δύο ηγετών να βάλουν ένα τέλος στο Κυπριακό πρόβλημα και προσκαλεί και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους, όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη.
 
«Και οι δύο ηγέτες γνωρίζουν καλά», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, «ότι μπορούν να βασίζονται στη συνεχή και πλήρη υποστήριξη του Προέδρου Γιούνκερ και της Κομισιόν, ως προς την διαδικασία επίλυσης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε πλήρη στήριξη σε ό,τι είδους πρακτική βοήθεια ζητήσουν τα δύο μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη επί της διαδικασίας».
 
Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι «είναι φυσικά προφανές ότι μια λύση στο πρόβλημα της διχοτόμησης της Κύπρου θα είναι επωφελής για ολόκληρη την Ε.Ε. και πέραν αυτής και για αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος Γιούνκερ και η ομάδα του είναι τόσο δεσμευμένοι στο ζήτημα και υποστηρικτικοί».

Δειτε Επισης

Το πανόραμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Οι υποψήφιοι για ΕΟΑ, δήμους και αντιδημαρχίες
Θ. Θεοφίλου: Από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ η Κύπρος αναδείχθηκε σε γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή
Ανακηρύσσονται εκλεγέντες Πρόεδροι-Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων άνευ ανθυποψηφίου
Διάκριση Λουκά Φουρλά στην χάραξη πολιτικών Υγείας στην Ευρώπη βάσει δείκτη HPL
Παρέμβαση Αβέρωφ για κουρεμένους-Άμεση καταβολή 11 χιλιάδων αντί οκτώ στους δικαιούχους
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Να εγκύψει στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ζητά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου από ΚΣ ΟΑΣΕ
Το zoom στις τοπικές εκλογές και η περιορισμένη συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων
Στη Γενεύη ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για έκθεση Κύπρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα
Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος