Nίκος Αναστασιάδης: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα
13:11 - 24 Νοεμβρίου 2016
Τη θέση που διατύπωσε και κατά τη χθεσινοβραδινή διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Μον Πελεράν, τόνισε και κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε επίσης πως δεν πρόκειται, ενόσω εξαρτάται από τα δικά του χέρια, να αφήσει να χαθεί η ελπίδα.
Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και πνεύμα σύμπνοιας, ενώ αποφασίστηκε όπως το Σώμα συνέλθει εκ νέου-το συντομότερο δυνατό-, με στόχο τη χάραξη το κατά δυνατό περισσότερο κοινής γραμμής.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως κάτω από τις συνθήκες που διαβιούμε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα. «Και δράσης και αντίδρασης. Αναμένω τηλέφωνο από την Αγκέλα Μέρκελ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος νωρίτερα σήμερα είχε επικοινωνία με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι «θέλουμε να κρατήσουμε τις πόρτες ανοικτές και θεωρούμε ότι η εν εξελίξει διαδικασία θα μπορούσε, εφόσον τηρούνται τα συμφωνημένα, να αποδώσει τα προσδοκώμενα και για τις δύο κοινότητες».
Ερωτηθείς για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως ήταν εποικοδομητικότατη συνάντηση μέσα σε ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης, διότι είναι κοινός προβληματισμός το αδιέξοδο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα υπάρχει και νέα σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για να δούμε τις πάρα πέρα κινήσεις, στο μεσοδιάστημα βεβαίως». Σημείωσε πως «δεν παραμένουμε αδρανείς, κινητοποιούμε και ενημερώνουμε τους πάντες για τα γεγονότα που οδήγησαν στο αδιέξοδο». «Συνεπώς», είπε, «αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τις πόρτες ανοικτές και θεωρούμε ότι οι εν εξελίξει διαδικασία θα μπορούσε, εφόσον τηρούνται τα συμφωνημένα, να αποδώσει τα προσδοκώμενα και για τις δύο κοινότητες», τόνισε περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως ήταν εποικοδομητικότατη συνάντηση μέσα σε ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης, διότι είναι κοινός προβληματισμός το αδιέξοδο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα υπάρχει και νέα σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για να δούμε τις πάρα πέρα κινήσεις, στο μεσοδιάστημα βεβαίως». Σημείωσε πως «δεν παραμένουμε αδρανείς, κινητοποιούμε και ενημερώνουμε τους πάντες για τα γεγονότα που οδήγησαν στο αδιέξοδο». «Συνεπώς», είπε, «αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τις πόρτες ανοικτές και θεωρούμε ότι οι εν εξελίξει διαδικασία θα μπορούσε, εφόσον τηρούνται τα συμφωνημένα, να αποδώσει τα προσδοκώμενα και για τις δύο κοινότητες», τόνισε περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
#Now: Telephone conversation of President @AnastasiadesCY and #UK PM Theresa May @Number10gov #CyprusProblemTalks
— NikosChristodoulides (@Christodulides) November 24, 2016
#Now: Telephone conversation of President @AnastasiadesCY and FM of #Russia Sergey Lavrov, #CyprusProblemTalks, @mfa_russia
— NikosChristodoulides (@Christodulides) November 24, 2016
Ερωτηθείς νωρίτερα κατά πόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκει ανταπόκριση στις διπλωματικές επαφές που πραγματοποιεί προς ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, ο αναπλήρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά.
Με την αναχώρησή από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε το αναμενώμενο τηλεφώνημα από την Γερμανίδα Καγκελάριο.
#Now: Telephone conversation of President @AnastasiadesCY and Chancellor #Merkel, #CyprusProblemTalks, #EU
— NikosChristodoulides (@Christodulides) November 24, 2016
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο μοναδικός αρχηγός ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
«Εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα»
Να επικεντρωθούμε στο πώς προχωρούμε από εδώ και πέρα, αντί να εμπλακούμε σε μια διαδικασία αλληλοεπίρριψης ευθυνών για το τι έχει συμβεί στο Μον Πελεράν, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντήλλαξαν κάποιες σκέψεις για τα περαιτέρω βήματα. «Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν σταματήσει, δίχως όρους και δίχως τις οποιεσδήποτε προϋποθέσεις», τόνισε.
Σε ερώτηση αν η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «σίγουρα θα χρειαστεί προσπάθεια», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν είναι εύκολα πράγματα, είναι εξαιρετικά δύσκολα». Συνέστησε εξάλλου ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να είναι διπλά και τριπλά προσεκτική, πολύ καλά προετοιμασμένη και να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο συλλογικά, «ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους τους οποίους καθορίζουμε».
Σε άλλη ερώτηση για την ύπαρξη πιέσεων, όρων ή προϋποθέσεων προς την ε/κ πλευρά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνομιλήσει με τον Γ.Γ. και απ’ ό,τι καταλαβαίνω ούτε όροι έχουν τεθεί, ούτε πιέσεις έχουν ασκηθεί, ούτε οτιδήποτε άλλο».
Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε τέλος στην απόφαση να υπάρξει μια δεύτερη συνεδρία του Εθνικού για να συζητηθούν πιο διεξοδικά κάποια ζητήματα. Σημείωσε παράλληλα ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού είναι στη βάση των διαπραγματεύσεων» αν και όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει «ότι θα δεχτούμε οτιδήποτε τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για χάρη του να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».
Δεν ευθύνονται ο Αναστασιάδης και η Ελλάδα
Ο λόγος που έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις και φθάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο είναι η αδιαλλαξία της Τουρκίας, είναι οι ακραίες και απαράδεκτες θέσεις που παρουσίασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κ. Ακιντζί, σε πλήρη, φυσικά, συνεννόηση και σε συνεργασία με την Άγκυρα και τον κ. Ερντογάν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Γι' αυτό, συνέχισε, δεν πρέπει να έχει κανένας την παραμικρή αμφιβολία. Σίγουρα εμείς θεωρούμε, είπε, ότι έγιναν λάθη από δικής μας πλευράς, λάθη τακτικής, παραλείψεις και έχουμε σε πάρα πολλές συζητήσεις του Εθνικού Συμβουλίου διατυπώσει αυτή την κριτική όσον αφορά την τακτική μας, στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε καμία περίπτωση, ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν θεωρούμε εμείς ότι ευθύνεται ο Νίκος Αναστασιάδης για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. «Ούτε φυσικά και η Ελλάδα. Και οφείλουμε όλοι μας να χαιρετίσουμε τη σθεναρή στάση αρχών που αυτή την στιγμή δείχνει η Ελλάδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αλλά ιδιαίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, ο οποίος θεωρεί ότι έχει ηθικό καθήκον να προστατεύσει η Ελλάδα τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού και τους ευγνωμονούμε και τους δύο γι' αυτή τους τη στάση», είπε.
Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος που έχει η Κύπρος και η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να βοηθούμε την τουρκική προπαγάνδα-για εκείνους που το κάνουν, είναι που το λέω-να υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις επίρριψης ευθυνών, το «blame game» εναντίον της Ελλάδας. «Δεν είναι η Ελλάδα που ευθύνεται για το αδιέξοδο. Η Τουρκία, ο κ. Ερντογάν, ο κ. Ακιντζί είναι που ευθύνονται για το ότι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε», τόνισε.
Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποφασίσει να καλέσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο σε μια νέα συνεδρία «ούτως ώστε να συναποφασίσουμε τα επόμενα βήματα για να καταφέρουμε να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε την τουρκική αδιαλλαξία». Εμείς, πρόσθεσε, έχουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις και θα τις καταθέσουμε στην επόμενη συνεδρία και τονίζουμε από τώρα ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι πρέπει να υπαναχωρήσουμε από δημόσια δηλωμένες θέσεις αρχών».
Ανάγκη συλλογικής διαχείρισης
Την ανάγκη όπως υπάρξει μια συλλογική διαχείριση για ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. «Ουσιαστικά μέσα από την ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει επιβεβαιωθεί η στάση, την οποία η τουρκική πλευρά τήρησε στις διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένη στοχοθεσία, είτε να κερδίσει πρόσθετα πλεονεκτήματα σε άλλα κεφάλαια του Κυπριακού χωρίς να καταθέσει τον χάρτη είτε ενδεχομένως να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε μια διάσκεψη στην οποία να ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στην δική μας πλευρά», ανέφερε.
Όταν συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν μπορούσε πια να γίνει, σημείωσε, οδήγησε ουσιαστικά σε ναυάγιο τις συζητήσεις. Εξάλλου, ανέφερε, δεν είναι τυχαία και η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών απ’ ό,τι έχουμε πληροφορηθεί στα κατεχόμενα για περαιτέρω συζητήσεις.
«Είναι λοιπόν μια ώρα δύσκολη, και όπως η ΕΔΕΚ έχει εισηγηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική διαχείριση, μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της δικής μας πλευράς και κυρίως είναι η ώρα να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποια διαπραγματευτικά όπλα τα οποία έχουμε στην διάθεση μας για να ενισχύσουμε και την θέση μας προς την κατεύθυνση της επίτευξης στόχου δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν έγινε συζήτηση για απεγκλωβισμό από το αδιέξοδο, είπε πως έχουν κατατεθεί κάποιες πρώτες απόψεις και έχουμε επιφυλαχθεί ότι σύντομα θα γίνει μια νέα συνάντηση και συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ούτως «ώστε να γίνει μια διεξοδική συζήτηση και να διαμορφώσουμε αν είναι δυνατό συλλογικά μια κοινή θέση την οποία όλοι θα υπερασπιστούμε και θα προωθήσουμε».
Περισσότερη συναίνεση
«Μετά και από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο φέρει αποκλειστικά και μόνο η Τουρκία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Είναι σαφές, είπε ο κ. Λιλλήκας, ότι ο κ. Ερντογάν έχει συγκεκριμένους στόχους που θέλει να υπηρετήσει και ακολουθεί συγκεκριμένη τακτική, η οποία στηρίζεται στην αδιαλλαξία και στο να οδηγήσει τις συνομιλίες σε ένα αδιέξοδο. Θεωρούμε, σημείωσε, ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει τι είναι ο τελικός στόχος του κ. Ερντογάν και θα πρέπει να προβούμε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τους στόχους αλλά και την τακτική που ακολουθεί. «Έτσι για να μπορέσουμε, πρώτον να διαμορφώσουμε τη δική μας τακτική και το πώς μπορούμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια που θέτει ο κ. Ερντογάν, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποιες διεθνείς συγκυρίες εκεί και όπου υπάρχουν με τη διαφοροποιημένη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων παραγόντων απέναντι στον κ. Ερντογάν, αλλά και ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι με ολοκληρωμένο πλάνο για το πώς θα αποτρέψουμε τους όποιους στόχους θέλει να υπηρετήσει ο κ. Ερντογάν μέσα από την κήρυξη επίσημα πλέον ενός αδιεξόδου στο Κυπριακό», πρόσθεσε. Όλα αυτά, συμπλήρωσε, «είναι που θα συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρία και ελπίζω ότι θα υπάρξει και περισσότερη συναίνεση για να έχουμε και μια συλλογική διαχείριση σε αυτά τα πολύ κρίσιμα ζητήματα σε αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές».
«Κατάλαβαν ποιος είναι ο Ακιντζί»
Θετικό γεγονός χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους τη θέση να υπάρξει νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου σύντομα, με αντικείμενο τον καθορισμό μιας κοινής θέσης που θα είναι αποδεκτή από όλους.
Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της εντός του Σώματος, όπου, όπως είπε, ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές στην Ε.Ε. και στο διεθνή παράγοντα για να στηριχθούν οι κυπριακές θέσεις λόγω του αντιτουρκικού μένους και της δικτατορίας που έχει επιβάλει ο Ερντογάν.
Συνέχισε λέγοντας ότι αν και δεν βρήκε ιδιαίτερη απήχηση, καθώς πιστεύουν πως η ΕΕ. δεν θα μπορεί να πιέσει τον Τούρκο Πρόεδρο, εντούτοις «ο Ερντογάν μπορεί να πιεστεί με τη διακοπή των προενταξιακών κονδυλίων και αυτό είναι κάτι το οποίο θα τον οδηγήσει να κάνει και δεύτερες σκέψεις κατά τη λήψη των αποφάσεών του για την Κύπρο». Χαρακτήρισε επίσης παρήγορο το ότι κατάλαβαν επιτέλους «ποιος είναι ο Ακιντζί και πως μέχρι τώρα έχει ουσιαστικά ξεγελάσει τον κυπριακό λαό για την πρόθεσή του να επιλύσει το Κυπριακό με βάση τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας». Η κ. Θεοχάρους καταδίκασε τέλος την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.
Νούσιμες συμβουλές στον Πρόεδρο
Το εδαφικό δούλεψε ουσιαστικά ως πρόφαση για να «τουμπάρει» τη διαδικασία και να επιβάλει η Τουρκία τη δική της αντίληψη για το επόμενο βήμα που είναι η διεθνής διάσκεψη, είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «εμείς είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε τις απόψεις μας, δώσαμε όπως πάντα νούσιμες συμβουλές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Αυτό που του υποδείξαμε ως επείγον, σημείωσε, είναι να αξιοποιήσει αυτό το «διάλειμμα» για να εμπλακούν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού όλες οι μεγάλες δυνάμεις και δη τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση, είπε, να εμπλακούν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα η Ρωσία, η οποία έχει δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διεθνή διάσκεψη. Πρέπει, συνέχισε, να προετοιμαστεί αυτή η παρέμβαση των φιλικών προς την Κύπρο μεγάλων δυνάμεων και βεβαίως την ίδια ώρα πρέπει να υπερασπιστούμε τη θέση που κατέθεσε η Ελλάδα που είναι και δική μας θέση ότι στη διεθνή διάσκεψη πάμε για να καταργηθούν οι εγγυήσεις του ‘60 και μόνο γι' αυτό.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως «δική μας εκτίμηση είναι ότι η διαφορά στο εδαφικό είναι πρόφαση. Ο Πρόεδρος έχει άλλη άποψη, την είπε και χθες, μας την είπε και σήμερα, εμείς έχουμε άλλη εκτίμηση. Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, το πρόβλημα προέκυψε πιστεύουμε από το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να καθορίσει τους όρους, τη μορφή, την ατζέντα και τη θεματολογία της διεθνούς διάσκεψης ούτως ώστε να εξελιχθεί μια διαδικασία επιδιαιτησίας σε βάρος του κυπριακού λαού και υπέρ των συμφερόντων της», συμπλήρωσε.
Διαπραγματεύσεις σε νέα βάση
Πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε νέα βάση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, κάνοντας αναφορά για λύση ενιαίου κράτους.
«Σαράντα-δύο χρόνια έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδα. Η λύση βρίσκεται αλλού, πρέπει να αλλάξουμε λοιπόν δρόμο και να πορευτούμε στο δρόμο τους ενιαίου κράτους», ανέφερε.
Ως προς το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μον Πελεράν, ο κ. Χρίστου είπε ότι φαίνεται ολοκάθαρα ότι η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στην τουρκική πλευρά. «Όσο η δική μας πλευρά υποχωρεί, νέες αξιώσεις εγείρονται από την πλευρά της Τουρκίας, αυτό είναι το παιχνίδι που παίζεται για 42 χρόνια», είπε. Καταληκτικά, ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ έχει καταθέσει γραπτές εισηγήσεις και προτάσεις, ενώ θα επανέλθει κατά τη δεύτερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προβαίνοντας σε πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση των θέσεων του κόμματος.