Σε απέλυσαν ή θες να παραιτηθείς; – Τα χρονικά περιθώρια προειδοποίησης

Οι απορίες σχετικά,  με τις υποχρεώσεις και δικαιώματα, από πλευράς εργοδότη και εργοδοτούμενου σε μια ενδεχόμενη παραίτηση από τον χώρο εργασίας  είναι πολλές.
 
Σύμφωνα, με τον περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμων όπως αυτός στην Κύπρο, εάν, ο εργοδότης ή εγροδοτούμενος αποφασίζει να διακόψει την μεταξύ τους συνεργασία κατά την δοκιμαστική περίοδο   διάρκειας πριν την συμπλήρωση 26 εβδομάδων, δεν απαιτείται προειδοποίηση για τερματισμό της συνεργασίας τους από καμία πλευρά.
 
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο νόμος μετά τις 26 εβδομάδες, σε περίπτωση που ο υπάλληλος  θέλει να παραιτηθεί απαιτείται να παραδώσει,  γραπτή προειδοποίηση προς το εργοδότη με τα χρονικά περιθώρια που καταγράφονται στον πιο κάτω πίνακα.


Όσων αφορά την περίπτωση που ο εργοδότης θέλει να τερματίσει συνεργασία με τον εργοδοτούμενο, στην γραπτή προειδοποίηση πρέπει να αναγράφονται οι λόγοι τερματισμού της απασχόλησης. Αξίζει να σημειωθεί,  πως ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να τερματίσει την εργασιακή σχέση αμέσως μετά την γραπτή προειδοποίηση , καταβάλλοντας του όμως το ποσό αποζημίωσης της περιόδου προειδοποίησης.
 
Μετά από συμφωνία με τον εργοδότη, ο εργοδοτούμενος  έχει το δικαίωμα να απουσιάζει από την εργασία του μέχρι και 8 ώρες την εβδομάδα δηλαδή συνολικά 40ώρες ώστε να αναζητήσει νέα εργασία. Και εάν ο εργοδοτούμενος λάβει προσφορά για νέα εργασία ενώ βρίσκεται σε περίοδο προειδοποίησης έχει την δυνατότητα να εγκαταλείψει αμέσως την εργασία.
 
 

 

Δειτε Επισης

Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ