Θέλουν να κάνουν γάμους στην Πέτρα του Ρωμιού

Αίτηση για τη δημιουργία κιοσκ/ξύλινης πλατφόρμας με στέγαστρο, στην παραλία της Πέτρας του Ρωμιού όπου θα μπορούν να πραγματοποιούνται γαμήλιες τελετές, έγινε αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής. Σύμφωνα με  τον βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, η αίτηση ήταν ανάμεσα σε εκείνες που δέχτηκε το τμήμα Δασών, και τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός μονοπατιού το οποίο  θα αρχίζει από την απέναντι μεριά του δρόμου, που βρίσκεται τώρα περίπτερο- όπου με βάση τα σχέδια θα κτιστεί και αίθουσα δεξιώσεων- και θα οδηγεί μέσω της υπόγειας διάβασης, στη στεγασμένη εξέδρα πλάι στο κύμα όπου θα μπορεί κανείς να τελέσει το γάμο του.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Θεοπέμπτου μιλώντας στο Ρεπόρτερ Online «έχουμε κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκκρεμεί ένα σημαντικό Πρωτόκολλο για τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών το οποίο δεν έχουμε εφαρμόσει. Το να δίνεις παραλίες σε ιδιώτη για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή να κτίζεις όπου θέλεις χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη, απαγορεύεται. Γι’αυτό σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις νομοθεσίες κατά το δοκούν πριν την εφαρμογή του», εξηγεί.  

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των οικολόγων,  εξήγησε ότι το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε το 2015 με πρόνοιες για ιδιωτικές παραλίες και περίπτερα με δασικές παραλίες δεν επέτρεπε τη δημιουργία κατασκευών αυτού του βεληνεκούς γι'αυτό και προτάθηκαν κάποιες βασικές αλλαγές έτσι ώστε να είναι εφικτό. Πιο κάτω μπορεί κανείς να συγκρίνει το παλιό κείμενο και τις προτεινόμενες αλλαγές οι οποίες θα συζητηθούν σύντομα στη βουλή.

 
Ο κ. Θεοπέμπτου, θέλοντας να γνωρίζει ποιες περιοχές της Κύπρου θεωρούνται δασική γη που μπορεί να επηρεαστεί από την αναθεώρηση του εν λόγω Νόμου, έθεσε επίσημα σχετικό ερώτημα στον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, ο οποίος και απάντησε, στέλνοντας μάλιστα σχετικό κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, το παραθαλάσσιο πάρκο Αγίας Νάπας, το Δσούδι Λεμεσού, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Πέτρα του Ρωμιού, το Εθνικό Δασικό πάρκο Ακάμα και το Δάσος Πόλεως Χρυσοχούς.
 
 
Ωστόσο, στη μέση υπάρχει και το Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών της Σύμβασης της Βαρκελώνης, το οποίο η χώρα μας δεν υπέγραψε αλλά η εφαρμογή του είναι δεσμευτική για την Κύπρο, σύμφωνα με απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο κύριος Θεοπέμπτου. 
 

«Όταν πας να κάνεις τέτοιου είδους έργα, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου και το περιβάλλον, την κοινωνία, τον πολιτισμό και να κάνεις δημόσιες διαβουλεύσεις για το κοινό καλό του περιβάλλοντος. Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει το Πρωτόκολλο αυτό, το οποίο έχει τη νομική υποχρέωση να εφαρμόσει, δε θα μπορεί να δίνει άδειες για κατασκευές σε φίλους και γνωστούς, αφού αυτό θα ισχύει για όλες τις παραλίες. Για το λόγο αυτό, σπεύδουν να μετατρέψουν μερικές παραλίες σε ιδιωτικές" λέει ο κ. Θεοπέμπτου. Το εν λόγω Νομοσχέδιο, θα ξανασυζητηθεί σύντομα ενώπιον της Βουλής.

 

  

Δειτε Επισης

Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
Τρεις ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου πρότεινε η Λευκωσία για τριμερή
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Πλημμύρισαν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί
Απήχθη στα έξι του ενώ έπαιζε με τον αδελφό του-Βρέθηκε ζωντανός 70 χρόνια μετά