Δεν πρόκειται να μειωθεί η φοιτητική χορηγία διαβεβαιώνει το Υπ.Παιδείας

Tο ποσό που θα καταβληθεί το 2017 από την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα δεν πρόκειται να μειωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2016 και κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, προαναγγέλλοντας νέα μέτρα για στήριξη των φοιτητών.
 
Το Υπουργείο κάνει λόγο για «λανθασμένες πληροφορίες» που είδαν το φως της δημοσιότητας για δήθεν πρόθεση του να μειώσει το κονδύλι της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας που αφορά στη φοιτητική χορηγία και τα φοιτητικά επιδόματα για το 2017 και ξεκαθαρίζει πως «δεν μειώνεται το ποσό που παραχωρείται στους φοιτητές».
 
«Η μείωση του ποσού που αναγράφεται στον προϋπολογισμό για την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του ΥΠΠ για διόρθωση των στρεβλώσεων που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου, καθώς τα προϋπολογιζόμενα ποσά εδώ και πολλά χρόνια δεν αντικατόπτριζαν τις πραγματικές δαπάνες. Κατά συνέπεια, για αριθμό ετών, το κονδύλι που προϋπολογιζόταν για τη φοιτητική χορηγία ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις πραγματικές δαπάνες, γεγονός που επιβάρυνε αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό του ΥΠΠ» αναφέρει η ανακοίνωση, και προσθέτει πως «με τη ρύθμιση αυτή, το ΥΠΠ θα μπορέσει να υλοποιήσει τον στρατηγικό του σχεδιασμό, κατανέμοντας και επενδύοντας το σύνολο των πιστώσεων προς όφελος της Παιδείας του τόπου».
 
Επαναλαμβάνει δε ότι η ρύθμιση αυτή, σε καμία περίπτωση, δεν θα επηρεάσει αρνητικά το πραγματικό ποσό της Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας που θα διατεθεί στους φοιτητές το 2017.
 
«Το ΥΠΠ ουδέποτε εξέφρασε πρόθεση για κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή που να αφορά στη μείωση της φοιτητικής χορηγίας κατά το 2017. Το ίδιο ισχύει και για τα φοιτητικά επιδόματα, για τα οποία ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ουδέποτε εισηγήθηκε μείωση του κονδυλίου τους, όπως ισχυρίζονται ορισμένα δημοσιεύματα» αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Αντίθετα, προσθέτει, «ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ενεργώντας βάσει των εξουσιών που του παρέχει ο πιο πάνω Νόμος, πέτυχε για το 2016 όχι μόνο τη διατήρηση του ύψους του κονδυλίου που είχε εγκριθεί το 2015 (3,75 εκατομμύρια ευρώ), αλλά και αύξηση του κονδυλίου τόσο για το 2016 όσο και για το 2017 στα 5 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση ύψους 33%)».
 
Αναφέρεται ακόμα ότι το ΥΠΠ πέτυχε τη διάθεση ενός επιπλέον εκατομμυρίου ευρώ για παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων σε Κύπριους επαναπατρισθέντες που σπουδάζουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και σε Ελλαδίτες φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο.
 
Τέλος αναφέρεται ότι το Υπουργείο θα ανακοινώσει σύντομα σειρά επιπρόσθετων μέτρων στήριξης των φοιτητών.

Δειτε Επισης

Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
Τρεις ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου πρότεινε η Λευκωσία για τριμερή
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Πλημμύρισαν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί
Απήχθη στα έξι του ενώ έπαιζε με τον αδελφό του-Βρέθηκε ζωντανός 70 χρόνια μετά