“…επί Χριστόφια ειπώθηκαν αλήθειες που για πρώτη φορά λέγονταν από το στόμα ΠτΔ”
19:37 - 23 Νοεμβρίου 2016
«Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία» είναι ο τίτλος του βιβλίου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, η παρουσίαση του οποίου έγινε σήμερα. Σε αυτήν απήυθηνε χαιρετισμό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως αποδέχθηκε την πρόσκλησή του Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσίαση αυτή, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αναφερόμενος στο πρόσωπο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως αυτός “δίδαξε τι σημαίνει να βάζεις το «εμείς» πάνω από το «εγώ»” και “μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του ΑΚΕΛ άνοιξε νέους δρόμους δίνοντας το παράδειγμα διαρκούς ανανέωσης”.
Η εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής και έπειτα στην Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “δεν ήταν απλώς μια πανηγυρική δικαίωση για έναν ΑΚΕΛικό που βρέθηκε για πρώτη φορά στα ανώτατα πολιτειακά αξιώματα”, αφού “οι θητείες του στην Προεδρία της Βουλής ανέβασαν την κοινοβουλευτική διπλωματία σε άλλα επίπεδα, αναβάθμισαν το θεσμικό ρόλο του Κοινοβουλίου, αλλά και την καθημερινή πολιτική του λειτουργία και πήραν βήματα μπροστά τη Δημοκρατία στον τόπο μας”.
Η θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “συνέπεσε με την τεράστια οικονομική κρίση που ξέσπασε διεθνώς”.
“Η αντιμετώπιση και οι συνέπειες της υπήρξαν η αιχμή του ενός δόρατος το οποίο η τότε αντιπολίτευση πρόταξε εναντίον του. Το άλλο δόρυ ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Η πρωτόγνωρη για τα πολιτικά πράγματα της Κύπρου επίθεση που εξαπολύθηκε στο πρόσωπο του, άρα και σε ό,τι εκπροσωπούσε το ΑΚΕΛ, υπήρξε πρωτίστως ιδεολογική. Αφορούσε ευθέως τις απαντήσεις σε βασικά, στρατηγικής σημασίας ερωτήματα: ποιος θα πλήρωνε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης; Ποια όφειλε να είναι η πατριωτική μας επιλογή: ένα κράτος μισό, αλλά ελληνικό ή ολόκληρο και δικοινοτικό;”, σημείωσε.
Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με τους χειρισμούς που έγιναν επί της διακυβέρνησης Χριστόφια, οφείλει, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, “να αναγνωρίσει τη σημασία που είχαν ορισμένα ιστορικά χαρακτηριστικά: Επί Χριστόφια κατατέθηκαν συνενωτικές προτάσεις επί αρκετών πτυχών για την επίλυση του Κυπριακού. Τότε σηκώσαμε ως πολιτικός χώρος όλο το βάρος αυτής της υπόθεσης. Αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος και στηρίξαμε τα βήματα που έγιναν χάρη στα οποία μπορούμε σήμερα να ελπίζουμε σε δίκαιη λύση”.
“Οι συγκλίσεις εκείνης της περιόδου αποτελούν σήμερα τη βάση των συνεχιζόμενων προσπαθειών. Μακάρι να έχουν αίσιο τέλος”, συμπλήρωσε.
“Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, επί Χριστόφια ειπώθηκαν αλήθειες, που για πρώτη φορά λέγονταν από το στόμα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλοι τις είχαν λογοκρίνει. Άλλοι τις έσπρωχναν συστηματικά κάτω από το χαλί για δεκαετίες ολόκληρες”, ανέφερε.
Για το βιβλίο του Δ. Χριστόφια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως αυτό δεν αφορά μόνο τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου, αλλά “την πορεία ενός ανθρώπου γέννημα- θρέμμα της εργατικής τάξης στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Αφορά την προσωπική του μαρτυρία για το πώς έζησε τα κορυφαία γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών. Αφορά τις εμπειρίες, τα βιώματα και τα συμπεράσματα μιας πορείας πενήντα και πλέον χρόνων στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής. Αφορά την πολύτιμη παρακαταθήκη όχι ενός ανθρώπου, αλλά ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου, του ιστορικότερου πολιτικού χώρου της Κύπρου”.
Χριστόφιας: Να κριθώ αυστηρά αλλά με αντικειμενικότητα
Στην ομιλία του ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε πως στο βιβλίο τουκατέγραψε τις προσωπικές του εμπειρίες συμμετοχής στα κοινά τα τελευταία εξήντα σχεδόν χρόνια και πως αυτό “αποτελεί ένα κράμα αυτοβιογραφίας, διανθισμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια”.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που καταγράφονται σε αυτό, είναι, όπως είπε ο τέως ΠτΔ, “ότι ο κυπριακός λαός τα τελευταία εβδομήντα τόσα χρόνια, τρέφεται με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και συντηρεί φρούδες ελπίδες και άπιαστα όνειρα, που τα καλλιεργεί με συνέπεια και πείσμα η δεξιά και η ακροδεξιά στην Κύπρο και στην Ελλάδα”.
“Στοχεύουμε να αποκαλύψουμε αλήθειες που η δεξιά ενταφίασε για ολόκληρες δεκαετίες, παραχαράσσοντας τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας και του λαού μας. Αποκαλύπτονται αλήθειες που καίνε και πονάνε, πράγματα που θεωρώ απαραίτητα να γνωρίζει και να παραδεχτεί η κοινωνία μας, αν κάποτε θα καταφέρουμε να λυτρώσουμε τον τόπο και το λαό μας”, ανέφερε.
“Θεωρώ ότι η αποκάλυψη της αλήθειας μπορεί να λειτουργήσει ως φάρος για τη νέα γενιά, που δεν έζησε τα γεγονότα όταν αυτά διαδραματίζονταν. Είναι πιθανό το περιεχόμενο του βιβλίου να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από διάφορους επηρεαζόμενους, καθώς και από ΜΜΕ”, συμπλήρωσε.
“Επειδή δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλει να τα έχει καλά με όλους”, συνέχισε, “θέτω και πάλιν το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου, της εργατικής τάξης και του λαού πάνω από το κάθε τι. Καθοδηγητική πυξίδα για μένα ήταν και παραμένει η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, ανεξαρτήτως τιμήματος. Κριτής ΟΛΩΝ είναι ο λαός. Ο Χριστόφιας δεν αποτελεί εξαίρεση. Εκείνο που ζητώ από τον απλό άνθρωπο και ιδιαίτερα τον εργάτη, τον αγρότη, αλλά και τον εργάτη του πνεύματος, τον οποίο σεμνύνομαι ότι υπηρέτησα με συνέπεια για μισό αιώνα και βάλε, προσφέροντας το είναι μου, είναι να με κρίνει αυστηρά μεν, αλλά με αντικειμενικότητα”.