Διαπραγματεύσεις αν υπάρξουν ενδείξεις κατάληξης στα κριτήρια για το εδαφικό

Χρειάζεται η συμβολή της Τουρκίας με συγκεκριμένες ενέργειες ή στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε.
 

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση για Σχέδιο Β, υπέδειξε ότι «σχέδιο πάντα για μας ήταν η επίλυση του Κυπριακού» και ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι πρόθεσή μου η αλλαγή των όσων από το 1977 μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η θετική ρητορική της Τουρκίας θα πρέπει να μετατραπεί εμπράκτως με συγκεκριμένες ενέργειες ή στήριξη του Τ/κ ηγέτη, έτσι ώστε πραγματικά να επιτύχουμε αυτό που επιδιώκουμε και αυτό που διακηρυκτικά προβάλλει η Τουρκία».
 
Συνεπώς, υπέδειξε, «απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει μπροστά ή να επαναρχίσει ο διάλογος και να οδηγήσει στην επιθυμητή λύση είναι η συμβολή της Τουρκίας και παραμένω μέχρι εδώ. Νομίζω είναι ξεκάθαρη η θέση».
 

Σε ερώτηση αν υπήρξε χαμένη ευκαιρία, απάντησε ότι «δεν νομίζω ότι χάθηκε η οποιαδήποτε ευκαιρία, διότι οι συζητήσεις επί του αριθμού των Ε/κ προσφύγων που θα επέστρεφαν δεν είχε συμφωνηθεί». Φαινόταν κάποια πρόθεση, είπε, αλλά δεν επέτρεπε την κατάληξη.
 
Η αναβολή ζητήθηκε, εξήγησε, γιατί έπρεπε να νοιώθω βέβαιος ότι από τη μια η Ελληνική Κυβέρνηση την οποία δεν εκπροσωπούσα θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει σε μια πολυμερή, ήταν μια απαραίτητη προϋπόθεση αλλά και δεύτερον ο σεβασμός μου προς την πολιτική ηγεσία, αφού - όπως υπενθύμισε - έπρεπε να την ενημερώσει.
 
Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι κατά τη συζήτηση ο ίδιος εξάντλησε κάθε περιθώριο καλών προθέσεων.
 
Σε ερώτηση υπό ποιες προϋποθέσεις συγκεκριμένα θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ήδη υπάρχει κάποια συμφωνία όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του εδαφικού, συμφωνήθηκαν τα τρία κριτήρια, στα οποία αναφέρθηκε και πάλι.
 
«Συνεπώς δεν τίθεται θέμα να τεθούν άλλοι όροι ή προϋποθέσεις αρκεί- επαναλαμβάνω - η Τουρκία εμπράκτως να αποδείξει ότι επιθυμεί (λύση). Για να επανέλθουμε σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν ενδείξεις, τουλάχιστον ότι υπάρχει προοπτική να καταλήξουμε όπως έχω προαναφέρει στα κριτήρια που έχουν καθοριστεί», τόνισε.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο Β, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το ερώτημα: «Τι σημαίνει Σχέδιο Β»;
 
«Σχέδιο πάντα για μας ήταν η επίλυση του Κυπριακού», επεσήμανε. Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, είναι κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, θα γίνουν τα διαβήματα, θα συνεχίσει ο αγώνας, θα συνεχίσουν οι προσπάθειες, διότι δεν θεωρούμε ότι η μη λύση είναι λύση. Υπάρχουν, επεσήμανε, «εδάφη υπό κατοχή, υπάρχουν καταστάσεις που επισυμβαίνουν οι οποίες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το βαθμό προοπτικής για λύση του Κυπριακού, συνεπώς η κάθε προσπάθεια θα είναι να συνεχίσει και να επιτύχει ο διάλογος με διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση».
 
Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι πρόθεσή μου η αλλαγή των όσων από το 1977 μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί».
 
«Δεν πρόκειται ως σχέδιο Β να επιλέξουμε τέτοιες πολιτικές που θα οδηγήσουν στην πραγμάτωση ενδεχομένως των επιδιωκομένων από πλευράς Τουρκίας».
 

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα συναινούσε να πάει η διαδικασία σε πολυμερή διάσκεψη χωρίς να διασφαλιστεί η επιστροφή της Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι «η επιδίωξη μέσα από τους αριθμούς που παρέθεσα είναι για να μην αποκλειστεί καμιά περιοχή ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τον κυπριακό Ελληνισμό».
 
Σε ερώτηση για τη διαφοροποιημένη στάση του Μουσταφά Ακιντζί κατά το δεύτερο γύρο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ανέφερε ότι τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας ήταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση όλων, εξ` ου και οι τακτικές επικοινωνίες που είχε ο ίδιος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό «προκειμένου να τον ενημερώνω και να συντονιζόμαστε».
 
Κατά τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε, «είμαι βέβαιος ότι επικοινωνία υπήρχε και κατά την πρώτη και κατά τη δεύτερη φάση με την Τουρκία από πλευράς των Τ/κ».
 
«Αυτό που διαπίστωσα ήταν όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα να συζητηθεί το κεφάλαιο που θα διασφάλισε τουλάχιστον τα ελάχιστα όσον αφορά την ικανοποίηση των Ε/κ απαιτήσεων, υπήρξε μια στάση η οποία ήτο οπωσδήποτε στάση άκαμπτη που έδειχνε ότι δεν υπήρχε ή δεν αφήνονταν περιθώρια στον ίδιο να είναι ευέλικτος».
 
Σε ερώτηση αν είχε επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει τίποτε». Έπρεπε, είπε, να προλάβουμε να ξεκουραστούμε και οι δύο, να δούμε τους συνεργάτες μας, να δούμε πως είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αυτή η νέα κατάσταση πραγμάτων που, όπως ανέφερε, δεν είναι η καλύτερη.
 
«Αν και εφόσον χρειαστεί και βεβαίως θα υπάρξει επαφή και δεν νομίζω η διαπροσωπική σχέση να έχει αλλάξει σε βαθμό που να προκαλεί πρόβλημα», πρόσθεσε.
 
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής την οποιαδήποτε ενημέρωση για οποιεσδήποτε νέες ιδέες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για να προσθέσει ωστόσο πως εκτιμά ότι “καταβάλλονται από όλους τους παράγοντες προσπάθειες, έτσι ώστε να επιτραπεί η συνέχιση του διαλόγου επί του εδαφικού, των υπολοίπων πτυχών, για να οδηγηθούμε έτσι και σε μια πολυμερή τελική φάση, που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.
 
Σε παρατήρηση ότι ίσως ο κ. Ακιντζί εξέλαβε τη θέληση του Προέδρου Αναστασιάδη να λύσει το Κυπριακό ως αδυναμία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: “Δεν έδωσα ποτέ την εικόνα ότι είμαι εύκολος στις διαπραγματεύσεις, γιατί κύρια έγνοια μου είναι να μην παραγνωρίσω τις έγνοιες του κυπριακού Ελληνισμού, όπως δεν παραγνωρίζω και εκείνες των Τουρκοκυπρίων. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα είναι γιατί στα κεφάλαια που συζητούμε η βούληση των Τουρκοκυπρίων είναι φαίνεται πιο ελεύθερη από ότι όταν συζητούνται θέματα που αφορούν προσπάθειες άλλων να ελέγξουν το διάλογο”.
 
“Θέλω”, συνέχισε, “να είμαι πολύ προσεκτικός στα όσα λέγω. Θέλω να διατηρήσω ανοικτές τις πόρτες του διάλογου και να εκφράσω για υστάτη φορά την ελπίδα ότι εάν επιδίωξη δεν είναι το ναυάγιο ή ο έλεγχος της Κύπρου, θα πρέπει ενεργά να συμβάλει και στην πράξη η Τουρκία όσον αφορά τη στήριξη του Τ/κ ηγέτη, προκειμένου να επιτύχουμε μια μόνιμη ειρήνη, που θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και της ευρύτερης περιοχής”.
 
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι διατεθειμένος να συζητήσει το εδαφικό ή τις άλλες πτυχές του προβλήματος, που αφορούν τα τέσσερα κεφάλαια, στο πλαίσιο μιας πολυμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: “Όχι. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι η μη λύση του εδαφικού θα οδηγήσει σε διασύνδεσή του με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Και είναι αυτό που επιδιώκει παρασπονδώντας η τουρκική πλευρά. Η συμφωνία ήταν ότι εφόσον υπάρξει επαρκής πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια οδηγούμεθα στο πέμπτο κεφάλαιο, που ήταν το εδαφικό”.
 
Όπως πρόσθεσε “εφόσον υπάρξει πρόοδος στα κριτήρια και αποτυπωθεί αυτή η πρόοδος ή τα όσα θα συμφωνηθούν επί χάρτου, τότε συγκαλείται άμεσα και η τελική φάση”, για να σημειώσει ότι για τον ίδιο “είναι εξίσου σημαντικό συνεπώς και το εδαφικό και το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων”.
 
Είπε, ωστόσο, ότι “αν δεν λύσουμε το εδαφικό, θα οδηγηθούμε σε μια διάσκεψη, κατά την οποία θα μας υποβληθεί ότι προκειμένου να επιτύχετε ή προκειμένου να κάνουμε την α` ή τη β` υποχώρηση στο θέμα των εγγυήσεων, θα πρέπει και εσείς εις αντάλλαγμα να αποδεχτείτε όρους, που αφορούν τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς στο θέμα των εγγυήσεων”.
 
Σε ερώτηση εάν στο θέμα της Μόρφου έγινε συγκεκριμένη συζήτηση ή απλά συμπερασματικά ο κόσμος κατάλαβε ότι στο έδαφος που προτείνουν και στον πληθυσμό που θα επιστρέψει εννοείται και η Μόρφου, ο κ. Αναστασιάδης είπε: “Θέλω να αποφύγω λεπτομέρειες που πιθανόν να δυσκολέψουν την περαιτέρω διαπραγμάτευση. Όμως, η συμφωνία στον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν προκαθόριζε και ποιες των περιοχών θα επέστρεφαν. Γι` αυτό και η προσπάθεια ήταν η πρόταση από τ/κ πλευράς να μείωνε τον αριθμό των υπό επιστροφή κατά τόσες χιλιάδες, ώστε να αποτρέπετο η συμπερίληψη συγκεκριμένων περιοχών στις υπό επιστροφή περιοχές. Δεν χρειάζεται η ονοματολογία”.
 
Σε ερώτηση να γίνει πιο πιο συγκεκριμένος σε σχέση με τον αν υπήρξε τελικά θέμα με την Ελλάδα, ο ΠτΔ είπε ότι δεν νομίζει να χρειάζεται, για να προσθέσει ότι “αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό”.
 
Ξεκαθάρισε πως η στήριξη που τύγχανε ανά ώρα με τις τακτικές επικοινωνίες του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν αμέριστη.
 
“Συνεπώς”, είπε, “αυτό που ένιωθα ότι ήταν εύλογη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης είχα υποχρέωση και να υπεραμυνθώ και να προσπαθήσω με κάθε τρόπο να είμαστε μέσα στα συμφωνημένα πλαίσια για να επιτύχουμε το βέλτιστο. Εις ουδεμίαν στιγμή ο Έλληνας Πρωθυπουργός δημιούργησε το οποιοδήποτε πρόβλημα με την έννοια του αδιεξόδου. Εξέφρασε κάποιες εύλογες ανησυχίες ή κάποιες εύλογες αξιώσεις προκειμένου να υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας επέτρεπαν να βλέπουμε με μεγαλύτερη προοπτική την τελική φάση”.
 
Σε σχέση με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εκκλήσεις που απηύθυνε στον κ. Ακιντζί ακόμα και την υστάτη και αν εκτιμά ότι ο Τ/κ ηγέτης λειτούργησε κατ` εντολή της Άγκυρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν θα ήθελε να κάνει εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή για όσα εξάλλου είναι απολύτως κατανοητά και συνεπώς οι όποιες εξηγήσεις δεν νομίζει να βοηθούν.
 
“Ο κ. Ακιντζί προσπαθούσε να υπεραμυνθεί των θέσεων της τ/κ κοινότητας ή και των όσων περιθωρίων του εδίδοντο, όπως το ίδιο έπραξα και `γω για την ε/κ κοινότητα”, πρόσθεσε.
 
Εξέφρασε τέλος την ευχή ότι η Τουρκία “δεν θα παραμείνει στη θετική τάχα ρητορική ότι επιδιώκει λύση, αλλά εμπράκτως θα βοηθήσει και θα στηρίξει τις προσπάθειες που κάνουν οι Κύπριοι, για εξεύρεση λύσης σε ένα μακροχρόνιο και απαράδεκτο status quo”.
 

Δειτε Επισης

Αθωώθηκε η Ελληνίδα που ήταν εγκλωβισμένη για μήνες στην Τουρκία-Είχε κατηγορηθεί για κλοπή
Χειροπέδες σε 41χρονο που καταζητούσαν οι ελληνικές Αρχές-Καταδικάστηκε ερήμην του σε φυλάκιση για ληστεία
Μετά τους Αζέρους βλέπουν και οι ΗΠΑ ρωσικό δάκτυλο στη πτώση του αεροσκάφους-Σιγή ιχθύος από Αστάνα
Χτύπημα του Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Σαναά-Τρεις νεκροί από τα πλήγματα
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονη χιονόπτωση για δεύτερο βράδυ στο Τρόοδος-Χριστουγεννιάτικο σκηνικό
Πυροβολισμοί σε αεροδρόμιο του Φοίνιξ με τρεις τραυματίες το βράδυ των Χριστουγέννων
Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν την πτώση του αεροσκάφους-«Δεν μπορώ να εκτελέσω, ο έλεγχος χάθηκε»
Τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο στη Νορβηγία-Αναφορές για τρεις νεκρούς
Aναβλήθηκε η δίκη του αστυνομικού που επιτέθηκε σε αντιδήμαρχο και εθελοντή στην Ελλάδα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα