Άδοξο τέλος στο Μον Πελεράν

Άδοξο τέλος είχαν οι διήμερες διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, καθότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για το εδαφικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε καθορισμός ημερομηνίας πραγματοποίησης πολυμερούς διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Οι πρώτες πληροφορίες  μιλούσαν για υπαναχώρηση της τ/κ πλευράς ακόμα και από θέσεις επί θεμάτων που τις προηγούμενες μέρες φαινόταν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε ακτίνα συμφωνίας, όπως στο κριτήριο για τον αριθμό των προσφύγων, που σε περίπτωση λύσης θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.  Εκτός ουσιαστικής συζήτησης, έμεινε το θέμα της ακτογραμμής, ενώ πρόοδος υπήρξε στο κριτήριο αναφορικά με το ποσοστό εδάφους της κάθε συνιστώσας πολιτείας.   
 Την μη επίτευξη συμφωνίας στα κριτήρια επί του εδαφικού επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο twitter στη μία και 24 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, o Kυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. "Δυστυχώς, δεν υπήρξε κατάλξη στα κριτήρια του εδαφικού'', έγραψε.

Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο από το Μον Πελεράν για κατάρρευση των συνομιλιών εξαιτίας μαξιμαλιστικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ  την ίδια ώρα, σε ανάρτησή της στο twitter πριν καν ολοκληρωθεί η βραδινή συνάντηση των δύο ηγετών, η λεγόμενη προεδρία του ψευδοκράτους έκανε λόγο για ναυάγιο και απέδίδε έλλειψη ειλικρίνειας στον Ελληνοκύπριο ηγέτη, σε μια προφάνη από μέρους της τ/κ πλευράς έναρξη του παιχνιδιού επίρρηψης ευθυνών. 
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν και επίσημα την μη επίτευξη συμφωνίας διά γραπτής δήλωσης του εκπροσώπου τους στην Κύπρο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.  Στη δήλωση αναφέρεται ότι: «Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί έχουν εμπλακεί σε σοβαρές και διαρκείς διαπραγματεύσεις κατά τις τελευταίες δύο μέρες στο Μοντ Πελεράν.
Παρά τις καλύτερες προσπάθειες τους δεν στάθηκε δυνατό να επιτύχουν τις αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για τις εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στην Κύπρο και να εξετάσουν πώς προχωρούν. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα φέρει αυτές τις εξελίξεις εις γνώση του Γενικού Γραμματέα».


 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»