Πάει… περίπατο ο στόχος για λύση μέχρι το τέλος του χρόνου
11:14 - 22 Νοεμβρίου 2016
Μετέωρα καθίστανται πλέον τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό έπειτα από το αδιέξοδο το οποίο προέκυψε στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, με την εξέλιξη αυτή να αποτελεί ασφαλώς ένα τεράστιο πισωγύρισμα στη διαπραγματευτική προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος.
Αυτό που τονιζόταν και πριν από την μετάβαση στο ελβετικό θέρετρο, τουλάχιστον από ελληνοκυπριακής πλευράς, ήταν πως όποιο και να ήταν το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε, αυτό δεν θα ήταν το τέλος του δρόμου. Το μήνυμα αυτό φρόντισε επιμελώς να στείλει και στην πρώτη του δήλωση έπειτα από την επισημοποίηση του αδιεξόδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διαμηνύοντας πως: «Είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τον εν λόγω στόχο. Όσες δυσκολίες, όσα προβλήματα και εάν υπάρχουν, είναι ξεκάθαρη η βούλησή μας και η ετοιμότητά μας να εργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε».
Το σίγουρο ωστόσο είναι πως μετά το ναυάγιο στο Μον Πελεράν τίποτα δεν είναι το ίδιο σε σχέση με προηγουμένως και πως τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα και περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.
Κατ’ αρχήν, αναφύεται αβίαστα η πραγματικότητα ότι το πολυδιαφημιζόμενο καλό κλίμα επί του οποίου διεξαγόταν μέχρι σήμερα η διαπραγμάτευση έχει διασαλευθεί και πως θα χρειαστεί να γίνουν αρκετές και ουσιαστικές κινήσεις για να επανέλθει. Επί της ουσίας, καθίσταται πλέον ξεκάθαρη η απροθυμία της τ/κ πλευράς να προβεί σε ουσιαστικές παραχωρήσεις, όπως εμφανής υπήρξε από την πρώτη στιγμή η προσπάθεια των δύο μερών να μην φορτωθούν την ευθύνη του αδιεξόδου. Έτσι, στην παρούσα φάση σε αυτό είναι που φαίνεται ότι θα επικεντρωθούν, στέλλοντας τα κατάλληλα μηνύματα και στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως δηλαδή ακριβώς έπραξε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης από το Μον Πελεράν, τονίζοντας πως τα «Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία εδώ και 18 μήνες και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πώς έχουμε φθάσει στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων».
Απ’ εκεί και πέρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, με την επιστροφή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως προανήγγειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία, θα ανασκοπήσει την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θα ληφθούν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.
Το βέβαιο, όπως υποδεικνύουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι πως το άτυπο χρονοδιάγραμμα για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2016 δείχνει να… πηγαίνει περίπατο, ενώ και η προοπτική για το 2017 φαίνεται να καθίσταται πλέον ιδιαιτέρως ευσεβής στόχος.