Μαλλιά κουβάρια Βελγικό κόμμα μετά από επαφές με τη Χρυσή Αυγή

‘Καζάνι που βράζει’ είναι πλέον το φλαμανδικό ακροδεξιό, Vlaams Belang («Το συμφέρον της Φλάνδρας») μετά από τις επαφές που είχαν στην Ελλάδα υψηλόβαθμα στελέχη του με την Χρυσή Αυγή και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος για την πρωτοβουλία τους αυτή οι οποίες μάλιστα συνοδεύτηκαν και από την επιβολή κυρώσεων στους εμπλεκόμενους βουλευτές. Η σύγκρουση αυτή στο εσωτερικό του κόμματος κυριαρχεί στην σημερινή ειδησεογραφία του φλαμανδικού Τύπου, ο οποίος πάντως δεν παραλείπει να φέρει και την ελληνική ακροδεξιά οργάνωση για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η ιδεολογία και η ρητορική, όσο και οι δραστηριότητες της ΧΑ, περιγράφονται με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο σε μια προφανή προσπάθεια να καταδειχθεί το μέγεθος του ολισθήματος στο οποίο υπέπεσαν οι Φλαμανδοί βουλευτές συγχρωτιζόμενοι με στελέχη της. Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του Vlaams Belang Tom Van Grieken έκρινε σκόπιμο να ξεκαθαρίσει, χωρίς περιστροφές, ότι το κόμμα του δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την Χρυσή Αυγή.  
 
Τα στελέχη του Vlaams Belang Filip Dewinter (βουλευτής του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ηγετικό στέλεχος του κόμματος και μέχρι το 2012 πρόεδρός του), Anke Van Dermeersch (μέλος του φλαμανδικού Κοινοβουλίου και γερουσιαστής), Jan Penris (βουλευτής του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου) και Frank Creyelman ( μέχρι το 2014 βουλευτής του φλαμανδικού Κοινοβουλίου, έκτοτε «επίτιμο» μέλος του), επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα μας σε σχέση με τους πρόσφυγες. Η επίσκεψή τους αυτή τελούσε σε γνώση του κόμματος, το οποίο όμως δεν τους είχε εξουσιοδοτήσει να προχωρήσουν σε επαφές με την Χρυσή Αυγή, κάτι που πάντως οι ίδιοι έκαναν με δική τους πρωτοβουλία.
 
Επιστρέφοντας στο Βέλγιο το Σάββατο εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις, με τον πρόεδρο του κόμματος Tom Van Grieken να εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος και να εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με τις επαφές των βουλευτών του με την Χρυσή Αυγή. Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε και το περιεχόμενο της ομιλίας του Filip Dewinter, το οποίο θεωρήθηκε ότι υπερβαίνει τα εσκαμμένα και προκαλεί μεγάλη ζημιά στην εικόνα του κόμματος (De Standaard: Van Grieken: Παίρνω πλήρως αποστάσεις από την επίσκεψη στην Χρυσή Αυγή»). Ο Van Grieken φρόντισε να καταστήσει σε όλους τους τόνους σαφές ότι το κόμμα του «δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Χρυσή Αυγή», καθώς «το δικό μας αφήγημα δεν έχει καμία σχέση με το δικό τους». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θεωρεί την Χρυσή Αυγή δημοκρατικό κόμμα, ενώ τόνισε ότι «οι εταίροι του κόμματος δεν είναι η Χρυσή Αυγή αλλά πολιτικοί που καταγάγουν νίκες στην Ευρώπη, όπως η Le Pen  και ο ολλανδός G. Wilders».
 
Ύστερα δε από σχετική εισήγησή του, τα αρμόδια κομματικά όργανα επέβαλαν την Κυριακή κυρώσεις στους 3 από τους 4 βουλευτές: Τους έπαυσαν από όλα τα κομματικά καθήκοντα και τους στερούν την δυνατότητα να διατηρούν στο εξής διεθνείς επαφές χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το κόμμα, ενώ παράλληλα καθαίρεσαν την Van Dermeersch από τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος, προκαλώντας μάλιστα την έντονη διαμαρτυρία της. Η μοίρα του Dewinter, λόγω του ειδικού βάρους που έχει στο κόμμα ως πρώην αρχηγός, θα κριθεί στη σημερινή, θυελλώδη όπως προμηνύεται, συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος.
 
Από την πλευρά του πάντως ο ίδιος ο Dewinter, αν και αντέδρασε έντονα για τη στάση του κόμματος, φρόντισε κι αυτός να πάρει αποστάσεις από την Χρυσή Αυγή την οποία αποκάλεσε «ωμό, ακραίο και ενίοτε ανεύθυνο κόμμα» (De Tijd: Dewinter περνά στην αντεπίθεση μετά τις εσωτερικές κυρώσεις»). Σημειώνεται πάντως πως αρνείται να την κατονομάσει «ναζιστική», ενώ υπενθυμίζει ότι η ΧΑ είναι πλέον το τρίτο κόμμα στην Ελλάδα (De Morgen: Έτοιμο να εκραγεί  το Vlaams Belang»). Παράλληλα τονίζει ότι «είχε επαφές με τους πάντες στην Ελλάδα», ακόμα και με έναν κομμουνιστή δήμαρχο, «πλην του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκε να τον συναντήσει». Σε συνέντευξή του προς την De Standaard πάντως θέτει θέμα πολιτικής γραμμής του κόμματος, αν και όπως δηλώνει δεν σκοπεύει  να αμφισβητήσει την ηγεσία του Van Grieken.

Δειτε Επισης

Επτά χρόνια ποινή φυλάκισης για τον άνδρα που σκότωσε έναν ηλικιωμένο στο Ηράκλειο
«Μπούκαρε» στο σπίτι της πρώην του για να πάρει τα παιδιά–Πάτησε το «panic button» η γυναίκα
Νέα ανάρτηση Έλον Μασκ για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα-«Ουάου, σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις»
Ο υποψήφιος Γκλέτσος θέλει για πρόεδρο τον… Πολάκη-«Ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά»
Νεαρός κατήγγειλε πως τον βίασαν δύο άνδρες-Έβγαλαν βίντεο και το ανέβασαν στο διαδίκτυο
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν 29χρονο μοτοσικλετιστή τα ξημερώματα στην Παιανία
Τραγωδία με 27χρονη που βρέθηκε νεκρή μέσα στο δωμάτιό της στο Ηράκλειο
Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν σήμερα τις πολιτικές τους προτεραιότητες στο ΣΕΦ
Επίθεση με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας - Τραυματίστηκε αστυνομικός, έγιναν 23 προσαγωγές
Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω ραγίσματος στον ανεμοθώρακα