Τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος παρουσίασε ο Υπ. Παιδείας

Σε αναλυτική περιγραφή των βημάτων εκσυγχρονισμού του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος, ο οποίος περιλαμβάνει την παροχή ειδικών προγραμμάτων για ικανοποίηση μαθητών με ιδιαίτερες ανάγκες και κλίσεις, τα Αθλητικά και Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια, προγράμματα καλλιέργειας του μουσικού και αθλητικού ταλέντου, αλλά και την οργάνωση του λυκείου σε «Κατευθύνσεις Επιλογής Μαθημάτων», προχώρησε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, σε παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας και Νεολαίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
 
Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός αναγνώρισε την προτεραιότητά πως οι ιδιαίτερες ανάγκες και κλίσεις των μαθητών θα πρέπει να αποτελούν την αφετηρία και τον τελικό στόχο όλων των επιμέρους δράσεων και μέτρων που προωθούνται από τα κράτη μέλη και σημείωσε, όλοι οι μαθητές, από την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης, σχολικής επιτυχίας και προσωπικής ανάπτυξης και θα μπορούν να αναπτύσσουν, στο μεγαλύτερο βαθμό τις κλίσεις, τα ταλέντα και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους.
 
Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, ο κ. Καδής μίλησε για τις πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στο Λύκειο, όπως για παράδειγμα την οργάνωση σε «Κατευθύνσεις Επιλογής Μαθημάτων», οι οποίες δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένες θεματικές περιοχές, χωρίς να εγκλωβίζουν κανένα μαθητή σε μια και μοναδική επαγγελματική επιλογή. Ο Υπουργός τόνισε τη στήριξή του στην καλύτερη αντιστοίχιση των ταλέντων και των εκπαιδευτικών οδών με τις απαιτήσεις της αγοράς και την προσωπική ανάπτυξη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία ανάπτυξης προγραμμάτων συμβουλευτικής και επαγγελματικής αγωγής.
 
Στο τμήμα της συζήτησης για θέματα Νεολαίας, η οποία επικεντρώθηκε στο ρόλο των νέων Ευρωπαίων σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στους τρόπους με τους οποίους οι νέοι θα έλθουν πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ο Υπουργός περιέγραψε την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία και επεσήμανε την ανάγκη "να ακούμε τη φωνή των νέων και να ακουμπούμε τα προβλήματα που τους απασχολούν άμεσα".
 
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Καδής σημείωσε ότι η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία διαμορφώνεται με συμμετοχικές διαδικασίες από τους ίδιους τους νέους και ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα παρουσιαστεί από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε η υιοθέτησή της να γίνει στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο λήψης αποφάσεων.
 
"Με αυτόν τον τρόπο", τόνισε, "θα νοιώσουν έμπρακτα οι νέοι ότι η φωνή τους λαμβάνεται υπόψη". Ανέφερε επίσης ότι "η Κυβέρνηση, αφουγκραζόμενη την αγωνία και την αβεβαιότητα των νέων σε σχέση με την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά μέτρων για προώθηση της απασχόλησης των νέων".
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, κατά τις εργασίες της Συνόδου για θέματα Παιδείας, οι 28 αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους και τα μέσα ενίσχυσης και ανάπτυξης των ταλέντων των νέων. Το δε Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την Ατζέντα για νέες δεξιότητες με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας καθώς και Συμπεράσματα σχετικά με την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί σε βίαιο εξτρεμισμό.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»