ΑΕΚ: Πονά στην άμυνα ελέω (και) Τομάς!

Ουδείς ανέμενε πως η ΑΕΚ θα έφτανε αήττητη ως το τέλος της διαδρομής. Τουναντίον αρκετοί εκτιμούσαν ότι μετά την αποφυγή της ήττας στα (εντός έδρας) ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ (1-1) και ΑΕΛ (2-1) οι Λαρνακείς δύσκολα θα έμεναν με άδεια χέρια απέναντι στην Ομόνοια.
Διαψεύστηκαν, διότι λησμόνησαν πως το διαρκές παιχνίδι με τη φωτιά οδηγεί νομοτελειακά κάποια στιγμή στο… κάψιμο. Και η ομάδα του Ιμανόλ Ιδιακέθ ήταν εμφανές πως βάσει απόδοσης είχε πάρει στα δύο προηγούμενα παιχνίδια περισσότερα απ’ όσα δικαιούταν. Στο ΓΣΠ, αντιθέτως, πήρε ακριβώς ό,τι της άξιζε με βάση την εικόνα της.
Παρά την απουσία του (τραυματία) Τζοάν Τομάς το μεγαλύτερο πρόβλημα των «κιτρινοπρασίνων» δεν έγκειται στην επίθεση, αλλά στην άμυνα. Μπροστά η ομάδα βρίσκει τον τρόπο να στέλνει την μπάλα στο πλεκτό, από κοινού με το «τριφύλλι» είναι το δίδυμο που στο τρέχον πρωτάθλημα δεν έχει καταγράψει αφλογιστία.
Πίσω, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι εξ ίσου ρόδινα. Η εστία έμεινε ανέπαφη στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές και συνολικά έξι φορές στις πρώτες επτά στροφές, εδώ όμως και τέσσερα παιχνίδια (ΑΕΖ, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Ομόνοια) παραβιάζεται διαρκώς.
Σημειώνεται πως από το ξεκίνημα της περιόδου η ΑΕΚ στα πραγματικά δύσκολα παιχνίδια (δύο με Σπαρτάκ Μόσχας, δύο με Σλόβαν Λίμπερετς και τα ντέρμπι με Απόλλωνα, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Ομόνοια) κράτησε μόνο δύο φορές το μηδέν: εκτός έδρας με τους Ρώσους και στο «Τσίρειο». Και στα δύο παιχνίδια ο αντίπαλος είχε ευκαιρίες για το γκολ, αλλά τις σπατάλησε.
Μέχρι πρότινος ήταν διαπιστωμένη η έλλειψη ταχύτητας στα μετόπισθεν των Λαρνακέων. Τα σχεδόν πανομοιότυπα τέρματα των Τζούνιορ και Κατελάρη (με κεφαλιές έπειτα από φάουλ και κόρνερ αντιστοίχως) αναδεικνύουν όμως αδυναμία σωστής αμυντικής συμπεριφοράς και σε στημένες μπάλες αυξάνοντας τον σχετικό πονοκέφαλο του Ιδιακέθ.
Ο Βάσκος λογικά προβληματίζεται και από τον (αυξημένο) αριθμό των αντίπαλων ευκαιριών στα τελευταία παιχνίδια. Αυτή η αύξηση δεν οφείλεται μόνο στην υπέρτερη ποιότητα των ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ και Ομόνοιας έναντι των αντιπάλων στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, αλλά και στην απουσία του Τομάς.
Εκτός από την ικανότητα να κρατά και να μοιράζει σωστά την μπάλα, ο Καταλανός μεσοεπιθετικός είχε και τα διαρκή κοψίματα στην αντίπαλη περιοχή που κρατούσαν απασχολημένους αντιπάλους, οι οποίοι πλέον -εν τη απουσία παίκτη με ανάλογα χαρακτηριστικά στο ρόστερ της ΑΕΚ- μετέχουν πιο ενεργά στην ανάπτυξη και γενικά στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας τους αυξάνοντας την πίεση στα μετόπισθεν των Λαρνακέων.
Δεδομένου ότι ο καλύτερος αμυντικός των «κιτρινοπράσινων» στο χειρισμό της μπάλας και στο άνοιγμα του παιχνιδιού είναι ο Καταλά που σε λιγότερο από έξι μήνες κλείνει τα 37, αποκρυσταλλώνεται εύκολα σε ποιες (δύο) θέσεις χρειάζεται ενίσχυση στο χειμερινό παζάρι η ΑΕΚ, προκειμένου να αποκτήσει το απαιτούμενο για πρωταθλητισμό βάθος στο ρόστερ της.