Διπλή ανάγνωση του αδιεξόδου στο Μον Πελεράν από τα κόμματα

Με κοινή συνισταμένη την αναγκαιότητα ψύχραιμης και νηφάλιας ανάλυσης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κυπριακό, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της δικής μας πλευράς, «υποδέχθηκαν» οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας το ψεσινό αδιέξοδο στο Μον Πελεράν.
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τονίζουν την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία και να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα διαβλέπουν ευκαιρία για επανακαθορισμό της δικής μας στρατηγικής.
 
Να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία
Θα πρέπει να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία των συνομιλιών, γιατί μόνο μέσα από το διάλογο θα καταφέρουμε να επανενώσουμε την πατρίδα μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις και αντιδηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλους, σημειώνοντας πως έχει παραχθεί σημαντικό έργο στο τραπέζι και έχουν επιτευχθεί αρκετές συγκλίσεις στα τέσσερα κεφάλαια, της διακυβέρνησης, των ευρωπαϊκών υποθέσεων, της οικονομίας, αλλά και στο περιουσιακό με διαφορές να παραμένουν και ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αδιέξοδο.
Ταυτόχρονα, συνέστησε υπομονή λέγοντας πως το κόμμα του θα αναμένει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει και να ενημερώσει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή δηλώσεων και αντιδηλώσεων που θα δυναμιτίσουν το κλίμα. «Με την πάροδο των ημερών η διαδικασία θεωρούμε πρέπει να συνεχιστεί για να συνεχιστούν προσπάθειες για γεφύρωση των διαφορών. Θα ήταν καλύτερα αν τα νέα χθες ήταν θετικά, για συγκλίσεις στα κριτήρια που αφορούν το εδαφικό, επαναλαμβάνω όμως ότι είναι στη φύση αυτών των εθνικών ζητημάτων και οι κρίσεις και τα προβλήματα, πρέπει να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να κοιτάζουμε το μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος- παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες - μέσα από διαπραγματεύσεις να βρούμε μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα οδηγεί στην απελευθέρωση της πατρίδας μας», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.
Σε σχέση με την εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας και την ενδεχόμενη συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο στο θέμα της ασφάλειας που έχει τον πρωτεύοντα ρόλο αλλά και στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν και το εδαφικό και άλλες πτυχές του Κυπριακού.
«Όμως είναι αναμενόμενο ότι Ελλάδα και Τουρκία όπως και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καθοριστικό ρόλο στα θέματα της ασφάλειας και θα ήταν θετικό αν θα πραγματοποιείτο μια συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας», είπε.
Σε σχέση με την ενημέρωση που θα τύχει ο Γ.Γ. των ΗΕ από τον Ειδικό του σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Νεοφύτου είπε πως γενικότερα χρειάζεται ψυχραιμία από όλους και να κρατηθεί η διαδικασία ζωντανή. «Να βρουν τους τρόπους οι δύο ηγέτες να επανέλθουν στις συζητήσεις σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν διαφορές στο εδαφικό, αλλά και να γίνει συζήτηση των άλλων εκκρεμοτήτων στα κεφάλαια που έχουν διεξοδικά συζητηθεί ως σήμερα», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν θεωρεί την χθεσινή εξέλιξη πισωγύρισμα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε πως σε αυτά τα υψίστης σημασίας εθνικά προβλήματα, αυτές οι κρίσεις είναι φυσιολογικές. «Θα ήταν καλύτερα να είχαμε σύγκλιση, αλλά δεν θα ήθελα να θεωρήσω το μη αποτέλεσμα το ψεσινό ως το οριστικό αδιέξοδο της όλης διαδικασίας», σημείωσε.
Σε παρατήρηση ότι φτάσαμε σε αδιέξοδο ακριβώς στο σημείο που η Τουρκία έπρεπε να δώσει στο τραπέζι του διαλόγου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η εικόνα που είχαμε για το τέλος της προηγούμενης συνάντησης στις 11 του μήνα, είναι ότι θέσεις των δυο πλευρών ήταν σε ακτίνα που έδιδαν την ελπίδα της προοπτικής περαιτέρω συγκλίσεων και συμφωνίας στο εδαφικό. «Δεν έχουμε υπόψη το τι διαδραματίστηκε με κάθε λεπτομέρεια τις τελευταίε δύο μέρες, αναμένουμε τον Πρόεδρο για να τύχουμε ενημέρωσης», κατέληξε.
 
Έτοιμο για πρωτοβουλίες το ΑΚΕΛ
Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χάσουμε την ελπίδα μας για το πισωγύρισμα το οποίο έχει προκύψει στις συζητήσεις στο Μον Πελεράν, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια, ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει Κύπρο και να ενημερώσει τα κόμματα, ενώ υπέδειξε ότι το ΑΚΕΛ επιθυμεί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς διάφορες κατευθύνσεις, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Είναι δύσκολη η διαδικασία», είπε, για να προσθέσει ότι «αν ήταν εύκολο το Κυπριακό θα είχε λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Συμπλήρωσε όμως, ότι όταν υπάρχει υψηλός βαθμός δυσκολίας, το αντίδοτο είναι ο πολλαπλασιασμός των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν. Ως προς τις πρωτοβουλίες που το κόμμα προτίθεται να αναλάβει, ο Κυπριανού δεν θέλησε να επεκταθεί, λέγοντας ότι θα αναμένει την επιστροφή του Προέδρου, ενώ δήλωσε ότι συναντήσεις θα επιδιωχθούν και με τ/κ κόμματα. «Σκοπός είναι να δούμε ποια είναι δεδομένα, όπως διαμορφώνονται και τι χρειάζεται να γίνει για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα», κατέληξε.
 
Νέα στρατηγική θέλει το ΔΗΚΟ
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την πτυχή του εδαφικού στον Μοντ Πελεράν ήταν απογοητευτικό για την πορεία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, υπέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι δεν προέκυψε η κατάθεση χαρτών και φυσικά η συμφωνία επί ενός χάρτη, που θα αποτύπωνε συγκλίσεις στα κριτήρια του εδαφικού, αποδεικνύει την κακοπιστία της τουρκικής πλευράς και ειδικότερα του Ερντογάν.
«Για εννέα χρόνια, που είναι υπό διαπραγμάτευση η πτυχή της Διακυβέρνησης, εκ των πραγμάτων η ελληνοκυπριακή πλευρά παραχωρούσε. Τώρα, που ήρθε η σειρά της τουρκικής πλευράς να δώσει στο έδαφος, η αδιαλλαξία της προκάλεσε εμπλοκή», σημείωσε.  «Το Δημοκρατικό Κόμμα», συνέχισε, «αναμένει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχουν ευθύνες για το πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και γιατί η διαδικασία βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης, αλλά αυτή δεν είναι η στιγμή για να τις αποδώσουμε. 
Η πρόταση μας είναι να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο η χάραξη νέας στρατηγικής, η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία».

 
Χρειάζεται πλέον αλλαγή τακτικής
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά την προκλητική συμπροφορά της Τουρκίας, της οποία ο τελικός της στόχος δεν είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά η δημιουργία προϋποθέσεων για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και σε μελλοντική φάση, ει δυνατόν κατάληψη και ενσωμάτωσή της στην Τουρκική επικράτεια.
«Η ΕΔΕΚ», είπε η κ. Παναγιώτου, «χαιρετίζει το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  παρέμεινε σταθερός σε κάποιες θέσεις και διεκδικήσεις,  έστω και αν έχουμε σοβαρές διαφωνίες για τις υποχωρήσεις και που έχει κάνει σε άλλα κεφάλαια όπως η διακυβέρνηση, η νομοθετική και δικαστική εξουσία. Σημαντική επίσης είναι και η ξεκάθαρη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για την πολυμερή διάσκεψη την οποία και πάλι χαιρετίζουμε». «Αναμένουμε την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας για πλήρη ενημέρωση της κατάστασης διότι αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί πως χρειάζεται πλέον αλλαγή τακτικής», τόνισε.
 
Να υιοθετήσουμε διεκδικητική στρατηγική
«Τα αποτελέσματα του Μοντ Πελεράν αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την τουρκική αδιαλλαξία και πως με την πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων η αδιαλλαξία αυτή καθίσταται ολοένα και πιο ακραία», δήλωσε ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Παύλος Μυλωνάς. «Δυστυχώς», σημείωσε, «ο κ. Ακιντζί, παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ως διαλλακτικός, εντούτοις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν συμπεριφέρεται ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά ως κατοχικός ηγέτης. Θα αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  να επιστρέψει για να μας ενημερώσει και ελπίζουμε ότι με συλλογικότητα αυτή τη φορά θα σχεδιάσει ο Πρόεδρος τα επόμενα του βήματα. Για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο και να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στη κατεχόμενη μας πατρίδα, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια πραγματικά διεκδικητική στρατηγική, η οποία θα ανατρέπει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και θα καθιστά τη συνέχιση της κατοχής ασύμφορη στην Τουρκία. Ως Συμμαχία Πολιτών, χαιρετίζουμε τις ξεκάθαρες και ορθές τοποθετήσεις της ελληνικής ηγεσίας για το Κυπριακό».
 
Άμυνα έναντι των τουρκικών χειρισμών
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ζήτησε άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να σχεδιαστεί άμυνα, έναντι των τουρκικών χειρισμών, οι οποίοι-όπως ανέφερε-θα είναι εξαιρετικά επιθετικοί, μετά τις εξελίξεις στο Μον Πελεράν.
«Το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μον Πελεράν δεν πρέπει να οδηγήσει, ούτε σε πανηγυρισμούς ούτε σε κλαψουρίσματα, αλλά θα πρέπει με ενότητα, συλλογικότητα και ευθύνη να σχεδιάσουμε τους πάρα πέρα χειρισμούς του Κυπριακού, την προφανή προσπάθεια των Τούρκων να επιρρίψουν την ευθύνη για το ναυάγιο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την ελληνική Κυβέρνηση και τα όποια εκβιαστικά είχαν απειλήσει από καιρό ότι θα πραγματοποιούσαν σε περίπτωση ναυαγίου», ανέφερε. «Εμείς δεν θα σταθούμε σε κριτική των λαθών που έγιναν στο Μον Πελεράν, ούτε θα επιρρίψουμε ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την ελληνική Κυβέρνηση», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «εμείς θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη διαχείριση αυτής της κρίσης».
 
Να εκμεταλλευτούμε το αδιέξοδο
Την θέση ότι δυστυχώς το ΕΛΑΜ επιβεβαιώθηκε, αφού για το Κίνημα ήταν ξεκάθαρο ότι το πλαίσιο των συνομιλιών θα οδηγούσε σε αδιέξοδο, είτε σε ένα πολύ οδυνηρό συμβιβασμό για τον Ελληνισμό της Κύπρου, με κατάληξη ένα θνησιγενές κράτος, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη. «Καλούμε την κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από την λογική της δικοινοτικής διαφοράς και να κατανοήσουν ότι το πλαίσιο λύσης Ομοσπονδίας είναι εσφαλμένο. Θα πρέπει να χαράξουμε νέα στρατηγική αντιμετωπίζοντας το Κυπριακό επιτέλους, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, στηριγμένοι στην αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών να απαιτήσουμε την απελευθέρωση μας, θέτοντας την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Δεν διακονούμε, αλλά απαιτούμε την ελευθερία μας», υπογράμμισε.
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»