Κύπρος και Ελλάδα ψάχνουν τρόπους συνεργασίας  στον τομέα της Υγείας

Μεγάλη τομή χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, το κρίσιμο βήμα της Κύπρου για τη θεσμοθέτηση του Γενικού Συστήματος Υγείας, καλώντας τον υγειονομικό κόσμο, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
 
Σε δηλώσεις του, μετά από την ομιλία που απηύθυνε σε γιατρούς και πανεπιστημιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα «Προκλήσεις και βέλτιστες πρακτικές από την εφαρμογή των πανεπιστημιακών κλινικών στην Ελλάδα», ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για “υψηλού επιπέδου”οργάνωση, λειτουργία και απόδοση υπηρεσιών, που παρέχονται στους Κύπριους πολίτες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στη συνεισφορά και στη δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλό επιστημονικό επίπεδο.
 
“Η Κύπρος ετοιμάζεται να κάνει ένα κρίσιμο βήμα αυτή την περίοδο, να θεσμοθετήσει ένα εθνικό σύστημα υγείας. Αυτό είναι μια μεγάλη τομή στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους σε κάθε χώρα και νομίζω ότι πρέπει και ο υγειονομικός κόσμος αλλά και η πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτή την παρέμβαση”, είπε ο κ. Ξανθός.
 
Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, είπε ακόμα πως τα Υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία, για να προσθέσει ότι η συνεργασία αυτή θα αναβαθμιστεί, προς όφελος των πολιτών και του συστήματος υγείας και των δύο χωρών.
 
Ανέφερε ότι χθες πραγματοποιήθηκε μια πολύ στοχεύμενη συζήτηση στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρξει μια σταθερή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στους κρίσιμους τομείς, όπως η διακίνηση, η αδειοδότηση, η λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και κυρίως η πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα, μέσα από κοινές διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των τιμών αποζημίωσης.
 
“Αυτή”, είπε, “είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας και για τα ασφαλιστικά συστήματα όλων των χωρών της Ευρώπης, να βρούμε δηλαδή μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχει μια ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες από τη μια και από την άλλη στη δυνατότητα να αποζημιώνονται αυτά τα καινούργια φάρμακα σε προσιτές τιμές, που να διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας”.
 
Επιπλέον, είπε ότι τα δύο Υπουργεία έχουν πάρει από κοινού πρωτοβουλίες, εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο κοινής παρέμβασης στο κρίσιμο κομμάτι, που αφορά στην πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα.
 
Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είπε ότι ξεναγήθηκε σε ορισμένα τμήματα, μίλησε με το ανθρώπινο δυναμικό, είδε τον εξοπλισμό και τις υποδομές, για να σημειώσει ότι “είναι υψηλού επιπέδου, με πολύ καλά στάνταρτ οργάνωσης και λειτουργίας και απόδοσης υπηρεσιών, που παρέχονται στους Κύπριους πολίτες, χάρις στη συνεισφορά και στη δουλειά ενός ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι είναι σε πολύ καλό επιστημονικό επίπεδο”.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι “το ανθρώπινο δυναμικό είναι που κάνει τη διαφορά στα συστήματα υγείας”, συμπληρώνοντας ότι “η επιστημονική επάρκεια, το φιλότιμο, η ευαισθησία και η διαθεσιμότητα για προσφορά στους πολίτες την ώρα της ανάγκης θα υπάρξει και στο επίπεδο του συστήματος υγείας”.
 
Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας της Ελλάδας, ο κ. Ξανθός είπε πως “η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μια εμπειρία πολυετή στη λειτουργία του συστήματος υγείας με τα θετικά και τα αρνητικά της.”
 
“Ένα σύστημα υγείας, το οποίο υπέστη μια πολύ μεγάλη και αρνητική επιρροή, κατά τη διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. Τις πληγές αυτής της παρέμβασης προσπαθούμε σιγά σιγά να επουλώσουμε στην Ελλάδα. Έχουμε διασφαλίσει την ευστάθεια του και νομίζω ότι το αίτημα σήμερα είναι να μπορεί να προσφέρει καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα στους πολίτες”, είπε.
 
Η κρίση και το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα
 
Στην ομιλία του, ενώπιον γιατρών και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής, ο κ. Ξανθός είπε ότι στην Ελλάδα η περίοδος της λιτότητας επιδείνωσε το σύστημα υγείας, για να προσθέσει ότι επί μια δεκαετία είχαν παγώσει οι προσλήψεις, αποχώρησαν πολλοί γιατροί για το εξωτερικό, ενώ κόπηκαν δραματικά οι προϋπολογισμοί της υγείας.
 
Είπε χαρακτηριστικά ότι “η κρίση δεν παράγει μόνο ανεργία και φτώχεια, αλλά παράγει και αρρώστια”, σημειώνοντας ότι η ανεργία, οι συνθήκες διαβίωσης και διατροφής είχαν αντανάκλαση στους δείκτες υγείας του πληθυσμού.
 
Επίσης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα είχε δημιουργηθεί μια τεράστια ζώνη υγειονομικής φτώχειας, αφού όπως είπε 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν ανασφάλιστοι.
 
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για μια μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι να πείσει του πολίτες ότι η περίθαλψη τους θα είναι πιο φιλικοί σε αυτούς.
 
ΓεΣΥ
 
Κάλεσε την κυπριακή πολιτεία όπως στηρίξει τη θεσμοθέτηση του Γενικού Συστήματος Υγείας, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να καθιερώσει την ισότητα στις υπηρεσίες υγείας και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να λειτουργούν πλέον με κανόνες.
 
Όπως σημείωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί να “μπολιάζει” το ΓεΣΥ συνεχώς, ενώ συμπλήρωσε πως χρειάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού συνεχούς ανατροφοδότησης με γνώσεις.
 
 
“Έχουμε πάρα πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα”
 
Από την πλευρά του, ο κ. Παμπορίδης είπε πως η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Υγείας σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου.
 
“Έχουμε πάρα πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα και κατά ένα περίεργο τρόπο έχουμε και πολλά να δώσουμε”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ
Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ