Γράφουν για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στις 4 Δεκεμβρίου οι Τούρκοι

Στην Άγκυρα αναμένεται να μεταβεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 4 Δεκεμβρίου για να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν το Κυπριακό, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χαμπέρ Τουρκ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις αναμένεται αυτή η συνάντηση να γίνει αρχές Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, τουρκικές προεδρικές πηγές επιβεβαίωσαν τελικά, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την Παρασκευή στις 18 Νοεμβρίου.
Το CNN Turk μεταδίδει σήμερα ότι, έπειτα από την αποτυχία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία για το εδαφικό στην Ελβετία, αναμένεται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να μετατεθούν για το 2017. Το τουρκικό κανάλι αναφέρει ότι για πρώτη φορά οι δύο πλευρές πλησίασαν τόσο πολύ αλλά και πάλι δεν κατέληξαν.
 
Την ίδια ώρα , το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού αναφέρει πως τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία στο Κυπριακό από εδώ και μπρος, ενώ ισχυρίζεται πως ο κύριος λόγος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ήταν το αίτημα της ε/κ πλευράς για διασφάλιση εδαφών στα οποία να επιστρέφουν 92 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, οι πλευρές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες με άδεια χέρια όταν δεν ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που προκάλεσαν η ε/κ πλευρά στο εδαφικό και η Ελλάδα στο θέμα εγγυήσεων, κατά τον ισχυρισμό του πρακτορείου. Υποστηρίζει ακόμα ότι από τους πιο σημαντικούς λόγους που οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο είναι οι υπερβολικές - όπως τις χαρακτηρίζει - αξιώσεις της ε/κ πλευράς, το αίτημά της να διασφαλιστούν εδάφη στα οποία να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του νησιού 92,000 Ε/κ οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι στη ζωή-όπως υποστηρίζει-είναι από τους πιο σημαντικούς λόγους που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.
 

Δειτε Επισης

Ο Υφ. Μετανάστευσης χαιρετίζει αναφορά στην Κύπρο στη Διακήρυξη της Ζώνης Σένγκεν
Σε διαρκή σύνοδο το ΣΕΑ, αξιολογεί τις εξελίξεις-«Λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα»
Ν. Χριστοδουλίδης: Με διεκδικητικό ρεαλισμό επιδιώκουμε επανένωση της πατρίδας μας
Σταθεροποιητικός και ανθρωπιστικός ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας-«Δεν εμπλέκεται με οιονδήποτε τρόπο»
Τούρκος καθηγητής Ιστορίας χαρακτήρισε τους Τ/κ που ψήφισαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν προδότες
Θέματα δικαιοσύνης συζήτησε ο Υπ. Δικαιοσύνης σε Συμβούλιο ΔΕΥ στο Λουξεμβούργο
Απαγόρευσαν σε ελληνική αντιπροσωπεία να περάσει από το οδόφραγμα Ζώδιας οι κατοχικές «αρχές»
Αποκλείστηκε στην Τεχεράνη και κατέφυγε στην τουρκική πρεσβεία «βουλευτής» από τα κατεχόμενα
Την ανάγκη για διατήρηση των καναλιών επικοινωνίας υπέδειξε στον Fuad Hussein ο Κόμπος
Επικοινωνία Κόμπου-Safadi για τις ραγδαίες εξελίξεις-«Επαναβεβαιώσαμε δέσμευση για περιφερειακή σταθερότητα»