Αύξηση της χορηγίας προς τα νέα ζευγάρια προσφύγων ζητά η Σκέυη Κουκουμα

Μετά από συζήτηση τριών θεμάτων που αφορούν τη στέγαση των προσφύγων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η Πρόεδρος του σώματος Σκεύη Κουκουμά είπε πως θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό της χορηγίας προς τα νέα ζευγάρια και να χαλαρώσουν τα κριτήρια, καθώς όπως αυτά ισχύουν σήμερα, μόνο από ελάχιστους πρόσφυγες μπορούν να αξιοποιηθούν.
 
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, είπε πως κατά τη διάρκεια της συζητήθηκαν τρία θέματα που αφορούν τα στεγαστικά προγράμματα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισμένων
 
Σε σχέση με το θέμα που αφορούσε τη διάρκεια της προθεσμίας αξιοποίησης της χορηγίας, η κ. Κουκουμα εξήγησε πως η έγκριση για ένα ζευγάρι σε ό,τι αφορά την προσφυγική χορηγία ισχύει για ένα χρόνο και όταν λήξει η προθεσμία θα πρέπει να αιτηθεί εκ νέου και να αναμένει άλλα τρία χρόνια για τη νέα έγκριση.
 
Παρατηρώντας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω άλλων δυσκολιών που αφορούν την εξασφάλιση αδειών, σε πολλές περιπτώσεις λήγει η προθεσμία της έγκρισης, με αποτέλεσμα να χάνεται το δικαίωμα και θα πρέπει να γίνει νέα αίτηση, είπε πως η Επιτροπή Προσφύγων ενημερώθηκε ότι στις περιπτώσεις που γίνεται αίτηση πριν λήξει η προθεσμία δίνεται παράταση δύο εξαμήνων.
 
Η κ. Κουκουμά είπε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος κατά προτεραιότητα εξέτασης των αιτήσεων που επανακατατίθενται.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων ανέφερε ακόμα πως τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις 20.000 χιλιάδες χορηγίας την καθιστούν μη ικανοποιητική στήριξη ή τη θέτουν σε αχρησία και επειδή, συνέχισε, το πρόβλημα είναι σοβαρό, θα πρέπει να αυξηθεί η χορηγία και να χαλαρώσουν τα κριτήρια.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων αναφέρθηκε επίσης και στο πρόβλημα που δημιουργείται στην εξέταση αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ενώ ίσχυαν τα προηγούμενα εισοδηματικά κριτήρια με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια.
 
Αφού ανέφερε ότι η Υπηρεσία εξετάζει τις αιτήσεις του 2013, είπε πως οι αιτήσεις θα πρέπει να εξετάζονται με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την υποβολή τους και όχι με τα νέα κριτήρια.
 
Σε ότι αφορά την υποστελέχωση της Υπηρεσίας Μερίμνης, η κ. Κουκουμά είπε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε πως θα γίνει αγορά υπηρεσιών ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία έχει ενώπιον της προς εξέταση 3.750 αιτήσεις.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι όπως κατά η εξέταση της κάθε αίτησης γίνεται στη βάση των κριτηρίων που ίσχυαν κατά την υποβολή της αίτησης και στη βάση των κριτηρίων και των περιστάσεων του αιτητή κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
 
Η κ. Αριστείδου χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα τροποποιείται ο χρόνος αξιοποίησης της χορηγίας από το ένα έτος που είναι σήμερα στα δύο έτη και το γεγονός ότι αποφασίστηκε η αγορά υπηρεσιών προς επίσπευση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
 

Δειτε Επισης

Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ
Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ