Έρευνες για το «ατύχημα» του ηλιακού drone του facebook
21:28 - 22 Νοεμβρίου 2016
Τεχνικά προβλήματα, νομικά εμπόδια και χρονοκαθυστερήσεις αντιμετωπίζει το facebook, στην προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει ηλιακά drone, για την παροχή ασύρματου δικτύου σε αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν έχουν την απαραίτητη επίγεια υποδομή.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB), άνοιξε πρόσφατα νέο φάκελο, σχετικά με ένα ατύχημα, κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής πτήσης ενός τέτοιου drone, από το facebook, τον Ιούνιο.
Η εταιρία είχε αρχικά υποστηρίξει πως η δοκιμαστική πτήση ήταν επιτυχής, με το drone «Aquila» να πετά για τριπλάσιο χρονικό διάστημα από το προσδοκώμενο (96 λεπτά). «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», έγραφε τότε ο Τζέι Πάριχ, ο επικεφαλής μηχανολόγος της εταιρίας, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία της πτήσης, στα τέλη Ιουλίου. «Στις επόμενες δοκιμές μας θα πετάξουμε την Aquila ταχύτερα, σε υψόμετρο 20 χιλιομέτρων.
Ωστόσο σε ένα δεύτερο, πιο τεχνικό ποστ που δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα, οι Μάρτιν Λουί Γκόμεζ και Άντριου Κοξ, του facebook, παραδέχτηκαν τα μελανά σημεία της πτήσης. «Η πρώτη πτήση μας επέτρεψε να συγκεντρώσουμε για μία σειρά στοιχείων. Εξακολουθούμε να αναλύουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών, μεταξύ των οποίων και τη ‘δομική αστοχία’που αντιμετωπίσαμε πριν την προσγείωση», έγραφαν.
Αυτή η αναφορά σε «δομική αστοχία» οδήγησε σε έρευνα από πλευράς του NTSB, μεταδίδει τώρα το Bloomberg. Μετά την ανάλυση των στοιχείων, η αστοχία κατηγοριοποιήθηκε ως ατύχημα, που σημαίνει ότι η ζημιά στο drone ήταν υπολογίσιμου μεγέθους και «ενδεχομένως να εγείρει ζητήματα ασφαλείας».
Τα drone τύπου Aquila προορίζονται να αποτελέσουν ένα αυτόνομο, ασύρματο σμήνος που θα υλοποιήσει το πρότζεκτ Internet.org, με στόχο την παροχή διαδικτυακής σύνδεσης σε δισεκατομμύρια «απομονωμένους ανθρώπους», ανά τον πλανήτη.
Πετώντας σε υψόμετρο ψηλότερο από αυτό των επιβατικών αεροπλάνων και στέλνοντας σήματα στο έδαφος με πομπούς λέιζερ, τα drone θα παρέχουν πρόσβαση σε απομονωμένες περιοχές, χωρίς το υπερβολικό κόστος που συνοδεύουν παρόμοιες «διαστημικές λύσεις» με δορυφόρους.
Το drone Aquila είναι πρακτικά ένα ελαφρύ φτερό με φωτοβολταϊκά πάνελ που διασφαλίζουν την αιώρηση των ασύρματων πομπών,για μεγάλες περιόδους, χωρίς ανάγκη προσγείωσης για ανατροφοδοσία.
Το πρωτότυπο drone Aquila, είχε αναπτυχθεί από μία ομάδα μηχανικών στο Μπριτζγουότερ τουΣόμερσετ. Το 2014, το facebook εξαγόρασε τα σχέδια της ομάδας, έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων, διατηρώντας τον 51χρονο μηχανικό Άντριου Κοξ και την ομάδα του στο πρότζεκτ, για την υλοποίηση του Internet.org.
Πηγή: skai