Επιρρίπτει ευθύνες στην Ε/κ πλευρά και βλέπει περιθώριο για λύση το 2016 ο Ακιντζί

Αναφερόμενος στο αδιέξοδο των συνομιλιών έριξε την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στην ελληνική κυβέρνηση ο Μουσταφά Ακιντζί, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την άφιξη του στην Κύπρο από το Μοντ Πελεράν.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως η διαπραγματευτική ομάδα της ΚΔ  ζητά επιστροφή υπερβολικού, όπως τον χαρακτήρισε, αριθμού προσφύγων, αφού «πολλοί από αυτούς δεν βρίσκονται πια στη ζωή».

Παράλληλα επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για άδικη στάση αφού επέμενε σε ολοκλήρωση του κεφαλαίου του εδαφικού αφού πριν την πολυμερή πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την πάγια τουρκική θέση για κλείσιμο του εδαφικού σε πολυμερή.

Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω χαρακτήρισε το εδαφικό ως το δυνατό χαρτί της τ/κ πλευράς αφού θα πάρει ως «αντάλλαγμα τα δικαιώματα που στερήθηκαν πριν 53χρόνια».

Επιπρόσθετα, ο Τ/κ ηγέτης κατέκρινε την ελληνική κυβέρνηση γιατί όπως είπε η άρνηση της να συζητήσει το ζήτημα των εγγυήσεων εάν δεν κλείσει πρώτα το εδαφικό, τάραξε τα νερά στις διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, είπε ότι ήταν η δική του θαρραλέα στάση και πρωτοβουλία, που «ανάγκασε», κατά την έκφραση του, την ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητήσει διάλειμμα για διαβουλεύσεις με την Ελλάδα και τα κόμματα.

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έπαιρνε από το σχέδιο Ανάν όποια στοιχεία την συνέφεραν και, όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά ρωτούσε για στοιχεία που ήταν προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απαντούσε.

Υποστήριξε ακόμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε σημαντικά βήματα και εξέφρασε λύπη γιατί, όπως είπε, δεν έγινε το ίδιο από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Επίσης, είπε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

 Ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών ωστόσο θεωρεί πως υπάρχει περιθώριο για λύση εντός του 2016.
  

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»