Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Τουρκία

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ζήτησαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές. Παράλληλα είπαν ότι επιθυμούν μια δημοκρατική Τουρκία, η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της και κάλεσαν την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις για λύση του Κυπριακού.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είπε ότι οι σημερινές καταγγελίες από όλες τις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, εναντίον της Τουρκίας για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την περιφρόνηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και την πλήρη καταπάτηση των αρχών και αξιών της Ε.Ε., αφορούν μια υπόθεση που δεν είναι μόνο σημερινή, "αλλά μία απαράδεκτη κατάσταση που κρατάει χρόνια”.

Οφείλουμε, είπε, να παραδεχθούμε ότι υπήρξε διαχρονικά ανοχή, ατιμωρησία και χαριστική αντιμετώπιση της Τουρκίας από την Ε.Ε. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται από τη Τουρκία και σε χώρα μέλος της Ε.Ε., την Κύπρο, που υφίσταται εισβολή και κατοχή.

“Παρά την έντονη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη δεδηλωμένη βούλησ'η του να επιλυθεί ειρηνικά το πρόβλημα και πάλι η Τουρκία οδήγησε τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, χωρίς αποτέλεσμα, γιατί συνεχίζει ο εισβολέας να παραμένει προσκολλημένος σε προκλητικά απαράδεκτες θέσεις, όπως να παραμείνει εγγυήτρια η Τουρκία σε χώρα μέλος της Ε.Ε., να μην επιτρέπει επιστροφή σημαντικού αριθμού προσφύγων και να εμμένει σε εκ περιτροπής προεδρία. Η Τουρκία είναι η κατοχική δύναμη που δημιούργησε το κυπριακό πρόβλημα και είναι η μόνη που έχει δυνατότητα να το λύσει μέσα σε 24 ώρες. Είναι η ώρα που και η Ε.Ε. αλλά και άλλες δυνάμεις που οφείλουν να ασκήσουν πραγματικά πίεση για να υποχρεωθεί η Τουρκία να επιλύσει το πρόβλημα”, είπε.

Καταδίκασε επίσης τις συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας που φθάνουν μέχρι του σημείου να αμφισβητούνται διεθνείς συνθήκες όπως της Λωζάνης και να απειλεί ευθέως την Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του, ο Τάκης Χατζηγεωργίου, μέλος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών σημείωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα έχανε και το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας αν δεν προχωρούσε στο βήμα στο οποίο προχωρεί. “Στέκομαι στη σύλληψη του ηγέτη του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα ο οποίος εκπροσωπεί τουλάχιστο έξι εκατομμύρια ψηφοφόρους”, είπε.

Ανέφερε ότι “εμείς δεν έχουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό, ο οποίος βασανίζεται από ένα βαθύ διχασμό, πράγμα το οποίο δεν προοιωνίζει τίποτα το καλό για τον ίδιο το λαό”.

Είπε ότι πληροφορίες ότι η Τουρκία άσκησε πιέσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην περάσει αυτό το ψήφισμα διότι αυτό θα επηρέαζε υποτίθεται τις συνομιλίες στο Κυπριακό, “νομίζω ότι αυτό κινείται μόνο στην σφαίρα των εντυπώσεων παρά της αλήθειας”.

Και παρά την κρίση στις συνομιλίες στην Κύπρο, επεσήμανε ο κ. Χατζηγεωρίου, “χαιρετίζω την συμφωνία των Τσίπρα και Ερτογάν για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας στη μετά την λύση εποχή, εποχή η οποία εύχομαι να μην μακρύνει”.

Χαιρέτισε επίσης την αναφορά της Υπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι ότι είναι υπέρ της ανάγκης γρήγορης λύσης στο Κυπριακό.

“Οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό θεμέλιο. Τον οποίο θεμέλιο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί και έχετε και εσείς μερίδιο ευθύνης να σπρώξετε τα πράγματα σ’ αυτό το πολύ κρίσιμο σημείο που βρίσκονται οι συνομιλίες μετά το χτεσινό αρνητικό αποτέλεσμα”, είπε, για να προσθέσει, “όλοι έχουμε ρόλο να συμβάλουμε έτσι ώστε να πετύχει η ΕΕ τουλάχιστον αυτή την μεγάλη επιτυχία".

Τη σημασία που έχει σήμερα η επιβολή ουσιαστικού οικονομικού κόστους στο καθεστώς Ερντογάν, που να αφορά την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-ΕΕ και τα προενταξιακά κονδύλια τόνισε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) στη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, στην γραπτή του παρέμβαση, ο Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι το "ψήφισμα ενώπιον μας περιέχει λεκτικό προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά έρχεται με χρόνια καθυστέρηση. Το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας που προτείνεται, θα αποτελούσε ουσιαστική πίεση πάνω στην Τουρκία, εάν ερχόταν πριν χρόνια, όπως επιμέναμε, με επιδίωξη τη διαμόρφωση δημοκρατικών θεσμών. Σήμερα, στην Τουρκία έχει εδραιωθεί πλέον η δικτατορία της φανατισμένης πλειοψηφίας που δηλητηριάστηκε από τον ισλαμισμό του Ερντογάν. Σε αυτό το περιβάλλον, το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων αποτελεί μεν ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα αλλά δεν ασκεί οποιαδήποτε ουσιαστική πίεση στο καθεστώς Ερντογάν. Για όσους προσδοκούν ότι με το ψήφισμα θα ασκήσουν πίεση στον Ερντογάν, έχουν πάρει ωμή απάντηση σήμερα, με απόλυση άλλων 15 χιλιάδων υπαλλήλων στην Τουρκία χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση».

Στην παρέμβαση του ο κ. Μαυρίδης τονίζει ότι «μοχλός πίεσης πάνω στο καθεστώς υπάρχει. Είναι το οικονομικό κόστος και κυρώσεις, όπως επιβλήθηκαν αλλού. Τώρα, καθώς θα παγώνουμε το άνοιγμα κεφαλαίων, το καθεστώς Ερντογάν θα απολαμβάνει τα τεράστια οικονομικά οφέλη και προνόμια από την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-ΕΕ και τα προενταξιακά κονδύλια, που θα χρησιμοποιεί για να εδραιώνεται ακόμα περισσότερο στην εξουσία. Πρόσφατα, ανακοίνωσε 40% αύξηση στους μισθούς των μουχτάρηδων και των ιμάμηδων, μέσω των οποίων χειραγωγεί την τουρκική κοινωνία».

Ο κ. Μαυρίδης κατέληξε με την υπόδειξη ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να αλλάξουμε την Τουρκία του Ερντογάν είναι μάλλον αδύνατο. Αλλά να απαλλάξουμε την ευρωπαϊκή Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει να απαιτούμε».

Ο Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι σήμερα είναι η ώρα για να δώσουμε απαντήσεις σε δύο πολύ βασικά ερωτήματα.

Το πρώτο ερώτημα, είπε, “είναι τι Τουρκία θέλουμε και το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η μέχρι σήμερα στάση μας, βοήθησε ούτως ώστε να έχουμε μια δημοκρατική Τουρκία”.

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι θέλουμε μια δημοκρατική Τουρκία που θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της, που θα σέβεται την κυριαρχία των γειτονικών της κρατών, θέλουμε μια Τουρκία η οποία δεν θα κατέχει άλλα μικρά κράτη που βρίσκονται στην περιοχή της.

Επεσήμανε ότι η μέχρι σήμερα στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι όσα ψηφίσματα έχουμε εκδώσει μέχρι σήμερα, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αναφέρονται στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν μας απαντούσε ότι θα τα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι η Τουρκία σήμερα το πρωί απέδειξε τη στάση της, τορπιλίζοντας ουσιαστικά τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και ευρωβουλευτής του της Ομάδας Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Ελένη Θεοχάρους ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Οπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, οι Κύπριοι δεν επιζητούν στο πλαίσιο της λύσης τίποτε περισσότερο από αυτό που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Δηλαδή το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συνομιλίες, παρατήρησε, κατέρρευσαν λόγω της άτεγκτης στάσης της Άγκυρας. Η κ. Θεοχάρους ρώτησε τους συναδέλφους της: «Ποιοι από εσάς θα δεχόσασταν να φοιτούν υποχρεωτικά σε τουρκικά σχολεία τα παιδιά σας;»

Χωρίς κυρώσεις, κατάληξε η Ευρωβουλευτής, η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει σε δημοκρατική λύση και αυτή είναι η υποχρέωση της ΕΕ. Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την όποια λύση». 

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»