10 πράγματα που πρέπει να έχεις πάντα μέσα στο αυτοκίνητο σου

Για πολλούς από εμάς, το αυτοκίνητο είναι κάτι σαν δεύτερο σπίτι! Γι’ αυτό είναι σημαντικό να το εξοπλίσουμε κατάλληλα για… παν ενδεχόμενο!
 
Κάποια από τα αντικείμενα αυτά υποχρεούμαστε όλοι να τα έχουμε στο αυτοκίνητο σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Κάποια άλλα, όμως, είναι εξίσου απαραίτητα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάποιες έκτακτες αλλά όχι σπάνιες καταστάσεις.
 
1. To manual
Θα σας φανεί απαραίτητο δεκάδες φορές και για πολλούς λόγους, από τους πιο σημαντικούς (π.χ. τον τύπο λαδιού που πρέπει να βάλεις στο λιπαντικό service) μέχρι τους πιο απλούς (π.χ. πώς αλλάζεις την ώρα από χειμερινή σε θερινή). Εάν πρόκειται να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, μην παραλείψετε να ελέγξετε ότι διαθέτει το manual. Καλού κακού μην το βγάλετε ποτέ από το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου (και σε περίπτωση που για κάποιο λόγο το μετακινήσετε, μην ξεχάσετε να το ξαναβάλετε στη θέση του).
 
2. Άδεια οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστικό συμβόλαιο και ΜΟΤ
Εκτός από το ότι είστε υποχρεωμένοι από το νόμο να έχετε μαζί σας αυτά τα έγγραφα όταν οδηγείτε, είναι πιθανό να σας φανούν χρήσιμα στην περίπτωση που χρειαστεί να γνωρίζετε κάποια στοιχεία (π.χ. εάν πρέπει να συμπληρώσετε έντυπο φιλικού διακανονισμού μετά από κάποιο ατύχημα). Σε τυχόν έλεγχο, είναι πιθανό να σας ζητηθεί να επιδείξετε απόδειξη ότι έχετε περάσει ΜΟΤ. Μαζί με το ασφαλιστικό συμβόλαιο, φροντίστε να έχετε πάντα εύκαιρο το τηλέφωνο της εταιρείας οδικής βοήθειας –αχρείαστη να ‘ναι!
 
3. Ένα μπουκάλι με νερό
Για την περίπτωση που παραμείνετε αναγκαστικά μέσα στο αυτοκίνητο για ώρες –π.χ. μπλοκαρισμένος στην κίνηση ή αποκλεισμένος στα χιόνια- και διψάσετε. Ή επειδή μπορεί να προκύψει κάποια βλάβη και να χρειαστεί να περπατήσετε μέσα στη ζέστη μέχρι το κοντινότερο συνεργείο ή βενζινάδικο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να καθαρίσετε το τζάμι –εάν έχει τελειώσει το νερό για τους υαλοκαθαριστήρες.
4. Κουτί πρώτων βοηθειών
Κανείς ποτέ δεν ξέρει πότε θα χρειαστεί μια γάζα, λίγο οινόπνευμα ή ένα παυσίπονο. Και η γρήγορη αντιμετώπιση μιας αιμορραγίας ή ενός τραυματισμού μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά! Μερικά από τα απαραίτητα που πρέπει να περιέχονται στο κουτί είναι:
 
5. Ρεζέρβα
Ασφαλώς και θα έχετε μαζί σας ρεζέρβα, όμως είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά ότι είναι φουσκωμένη και σε καλή κατάσταση. Και εάν τη χρειαστείτε, μην παραλείψετε να την αντικαταστήσετε αμέσως μόλις βρείτε βουλκανιζατέρ.
 
6. Γρύλλο και κλειδιά
Εννοείται ότι έχετε οδική βοήθεια και ότι θα αναλάβουν να βάλουν τη ρεζέρβα εάν μείνατε από λάστιχο. Για καλό και για κακό όμως, ο νόμος υποχρεώνει κάθε οδηγό να έχει μαζί του τα απαραίτητα εργαλεία για να αλλάξει λάστιχο μόνος του –ή έστω με τη βοήθεια κάποιου καλού ανθρώπου που θα τύχει να περνάει από εκεί!
 
7. Καλώδια μπαταρίας
Επειδή είναι κρίμα να βρεθεί ένας άλλος οδηγός πρόθυμος να σας βοηθήσει να πάρετε ξανά μπρος, αλλά δεν έχει καλώδια για να «φορτίσει» την μπαταρία σας. Επίσης, είναι κρίμα να μπορείτε εσείς να βοηθήσετε κάποιον που έχει μείνει από μπαταρία και να μην έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
 
8. Φακό
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αλλάξετε λάστιχο μέσα στη νύχτα… Δεν θα είστε πολύ τυχερός που προνοήσατε να βάλετε ένα φακό στο αυτοκίνητο; Μην ξεχνάτε να ελέγχετε συχνά τις μπαταρίες (ακόμα καλύτερα, έχετε μαζί κι ένα δεύτερο σετ μπαταρίες).
 
9. Προειδοποιητικό τρίγωνο και γιλέκο με ανακλαστήρες φωτός
Επειδή η δική σας ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να μπορέσετε να ειδοποιήσετε τους οδηγούς που κατευθύνονται προς το ακινητοποιημένο αυτοκίνητό σας για να κόψουν ταχύτητα.
 
10. Πυροσβεστήρα
Δεν είναι τυχαίο που ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας υποχρεώνει όλους  τους οδηγούς να έχουν πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο. Μια μικρή φωτιά εάν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να αποτρέψει μια μεγάλη πυρκαγιά που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Μην παραλείψετε να τσεκάρετε τακτικά την ημερομηνία λήξης!

Δειτε Επισης

Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B