Ψάχνουν το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πολυμερή διάσκεψη

Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα της πραγματοποίησης πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό αναζητούν στην Ελβετία Νίκος Αναστασιαδής και Μουσταφά Ακιντζί, την ώρα που στον χορό φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά η Αθήνα και η Άγκυρα με φόντο την πολυμερή.
Η χθεσινή μέρα στο Μον Πελεράν δεν αποδείχθηκε ικανή για επίτευξη ουσιαστικής  προόδου στο εδαφικό, αφού δεν υπήρξε η αναμενομένη κατάληξη επί των κριτηρίων και συνεπώς ούτε και κατάθεση οποιονδήποτε χαρτών. Με την ελληνοκυπριακή πλευρά από την μια, να θέτει ως προϋπόθεση για τον καθορισμό ημερομηνίας πολυμερούς τη συμφωνία επί των κριτηρίων και την αποτύπωσή τους σε χάρτη, και από την άλλη την τουρκοκυπριακή πλευρά να ζητά καθορισμό πενταμερούς εντός του Δεκέμβρη, κατά την  οποία να συζητηθούν και τα ανοικτά ζητήματα των υπολοίπων κεφαλαίων, η σημερινή θεωρείται ως ιδιαιτέρως κρίσιμη για τα επόμενα βήματα της εν’ εξελίξει  διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.
Από το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μον Πελεράν πυρετώδεις διαβουλεύσεις, με στόχο όπως μέχρι το τέλος της ημέρας υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ο καθένας ξεχωριστά με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών, που άρχισαν λίγο πριν από τις δώδεκα το μεσημέρι αντί στις έντεκα το πρωί ώρα Κύπρου όπως  ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει. Η καθυστέρηση υπήρξε αποτέλεσμα εσωτερικής σύσκεψης στην οποία παρακάθισαν τα Ηνωμένα Έθνη.             
Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον δεν αποκλειέται συνέχιση των συνομιλιών στο Μον Πελεράν και αύριο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί και θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ώρες.  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ
Κρίση λόγω της στάσης της Ελλάδας για τις εγγυήσεις λένε οι Τούρκοι
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»