Ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων στην πρωινή συνάντηση

Στην ουσιαστική συζήτηση των κριτηρίων για το εδαφικό εισήλθε κατά την πρωινή συνάντηση που είχαν στο Μον Πελεράν, η διαπραγμάτευση Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.   
 
Η συνάντηση διήρκησε περίπου δύο ώρες, με τους δύο ηγέτες να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις επτά(ώρα Κύπρου), απόψε το βράδυ. Ως πολύ πιθανό φαντάζει πλέον το σενάριο παράτασης των συνομιλιών στην Ελβετία και αύριο το πρωί.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί διαφάνηκαν ενδείξεις προόδου, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν στην απογευματινή συνάντηση των δύο ηγετών.   
 
Υπενθυμίζεται πως στόχος είναι η συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό και η αποτύπωσή τους σε χάρτη, προκειμένου να καθοριστεί ημερομηνία πραγματοποίησης πολυμερούς διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. 
 
Τα τρία βασικά κριτήρια που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν το ποσοστό του εδάφους που θα ελέγχει το κάθε συνιστών κρατίδιο σε περίπτωση λύσης, τον αριθμό των προσφύγων που μέσα από τις εδαφικές αναπροσαρμογές θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση και το ποσοστό της ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας.  
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ελλαδικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θέτει ως βασική προϋπόθεση, όπως πριν από την πραγματοποίησης πολυμερούς διάσκεψης, προηγηθεί διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να μην υπάρξει καμία περίπτωση ναυαγίου. Συναφώς, φαίνεται να τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η προσυμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τις εγγυήσεις και στο πλαίσιο αυτό, σε περίπτωση αίσιας κατάληξης στο Μον Πελεράν, να δρομολογείται συνάντηση Αλέξη Τσίπρα-Ταγίπ Ερντογάν  εντός των επόμενων εβδομάδων.
 
Την ίδια ώρα πάντως, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» στα κατεχόμενα Χουσεΐν Οζγκιουρκιούν, δήλωσε ότι το ψευδοκράτος και όλοι οι «θεσμοί» του είναι έτοιμοι για μια πιθανή λύση, προσθέτοντας ότι εάν δεν υπάρξει λύση τα κατεχόμενα θα συνεχίσουν το δικό τους μονοπάτι.
 
Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ανέφερε ακόμα ότι οι «αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας, η διζωνικότητα και η ισότητα στην ίδρυση ενός  συνεταιρισμού, αποτελούν για τους Τ/κ κόκκινες γραμμές».
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η απουσία λύσης στο Κυπριακό οφείλεται στη στάση των Ε/κ και της Ελλάδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ
Ψάχνουν το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πολυμερή διάσκεψη  
 
Κρίση λόγω της στάσης της Ελλάδας για τις εγγυήσεις λένε οι Τούρκοι
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών