Όταν οι Κύπριοι έκλειναν τους δρόμους για να υποδεχτούν τον Κωστή Στεφανόπουλο (pics)

Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος που επισκέφθηκε την Κύπρο  το τετραήμερο 25 με 28 Ιουνίου του 1998.

Σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων στο Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Κληρίδη να έχει κερδίσει τις εκλογές λίγους μήνες νωρίτερα και αφού είχε εξελιχθεί το φιάσκο των S-300, ο Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στις τέσσερις μέρες που βρισκόταν στο νησί μας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτέλεσε πόλο έλξης, με χιλιάδες πολίτες να συρρέουν σε όλες τις επαρχίες που επισκέφθηκε για να τον χαιρετίσουν και να τον ακούσουν.

Κατά την τετραήμερη παραμονή του έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄,  ενώ παρέλαβε τα χρυσά κλειδιά πόλεων και κοινοτήτων του νησιού, μεταξύ των οποίων της Λευκωσίας, της Λεμεσού, της Λάρνακας, της Πάφου, του Παραλιμνίου, της Δερύνειας και του Πισσουρίου.

Μάλιστα ο Έλληνας Πρόεδρος επισκέφθηκε και τα φυλακισμένα μνήματα.

Σε όλες του τις στάσεις ο Κωστής Στεφανόπουλος ένιωσε την αγάπη των Κυπρίων γεγονός που επεσήμαινε και ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία.

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας συνόδευαν στην Κύπρο  ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο  υφυπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης, ο Υφυπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Μπαλτάς. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο αείμνηστος  Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης.

Επισκεπτόμενος τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία ο Κωστής Στεφανόπουλος ανέφερε, «δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς για να έχουμε καινούρια συναισθήματα. Είναι τα ίδια συναισθήματα που βαραίνουν τις ψυχές των Κυπρίων τόσα χρόνια. Τα ίδια συναισθήματα κατέχουν όλους και μία επίσκεψη δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από αυτά που ξέρουμε, από αυτά που αισθανόμαστε, από αυτά που ελπίζουμε και από αυτά που προσδοκούμε. Η ελπίδα και η προσδοκία είναι να πέσει κάποτε αυτή η γραμμή για να μπορέσει να υπάρξει ειρηνική επικοινωνία».

Στην επίσκεψη του στη Δερύνεια φανερά συγκινημένος αγνάντεψε από το ύψος του Πολιτιστικού Κέντρου της κατεχόμενης Αμμοχώστου και σημείωσε: H συγκίνηση φορτίζει την ψυχή γι΄αυτό ηθέλησα να πω ότι όλοι πρέπει να περάσουν από εδώ, όλοι πρέπει να νιώσουν έστω και κατά ένα μέρος τα αισθήματα που κυριαρχούν στη δική μας καρδιά με την ελπίδα ίσως ανατραπούν η μέχρι τώρα στάση και αποφάσεις τους και να συμπεριφερθούν κατ΄ άλλο τρόπο. Το φάντασμα της Αμμοχώστου καταδιώκει εκείνους που το δημιούργησαν.

14 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον Κωστή Στεφανόπουλο

Όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος «τα έχωνε» στον Κλίντον (video)

Δειτε Επισης

Σε επιτόπου αξιολόγηση της φοιτητικής εστίας του Δήμου Πάφου προχώρησε ο Φαίδωνος
Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)